Αρχική » Εθελοντισμός » #kala_nea «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη»

Ιστορικό

#kala_nea «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη»

Πριν λίγο καιρό έκανε την εμφάνιση του στο twitter  το hashtag  #kala_nea, με το οποίο μπορεί όποιος θέλει να twittάρει τα δικά του καλά νέα σαν μια «μικρή όαση θετικής ενημέρωσης» με το σκεπτικό ότι «καλά νέα υπάρχουν». Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία στο twitter και τη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με το ΚΕΘΕΑ Στροφή σκεφτήκαμε να αναφερθούμε στο βασικό μήνυμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων-ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών την Κυριακή 26 Ιουνίου.

5 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν:

  1. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η κοινωνική μέριμνα και πρόνοια αποτελούν πολυτέλεια
  2. Τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα περασμένων δεκαετιών
  3. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, αφορά αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο
  4. Οι φορείς κοινωνικής επανένταξης βασίζονται σε κρατικούς πόρους και μόνο
  5. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα πρόληψης, όλα τα αντιμετωπίζουμε πυροσβεστικά

Κάναμε μια μικρή έρευνα και απαντάμε:

  • Μεταξύ 1984 και 2004 διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, από 4% στο 8,6%. Συγκεκριμένα για τον μαθητικό πληθυσμό. Μεταξύ 1984 και 2007 έχει αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Ιδιαίτερα στα αγόρια, το ποσοστό έχει διπλασιαστεί, ενώ το αντίστοιχο των κοριτσιών δεν καταγράφει αξιοσημείωτη μεταβολή. Ένας στους 8 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών (12%) αναφέρει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς (7,6%) επανέλαβαν τη χρήση για τουλάχιστον 3 φορές σε όλη τους τη ζωή. Διαβάστε την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά.
  • Τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού, στα σχολεία, στο στρατό, στα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδαση. Αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις κοινωνικές βαθμίδες ανεξαρτήτως μόρφωσης
  • Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης για εκπαιδευτικούς για παιδιά, εφήβους και νέους για γονείς και πρότυπα ολοκληρωμένα σχολικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε ή να βοηθήσετε επισκεφθείτε: www.kethea.gr

Εάν προτιμάτε να ακούτε από το να διαβάζετε επισκεφθείτε το web-radio Strofi:

Πως θα πλησιάσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε;

Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Τα ναρκωτικά στην Ευρώπη

Μια κοινωνία για να σωθεί πρέπει να στηρίξει τους νέους της και να επενδύσει όχι μόνο στην επαγγελματική αποκατάσταση όσων είναι ικανοί για εργασία, αλλά στον εναγκαλισμό και επανένταξη όσων έχουν χάσει την προσανατολισμό τους.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση