Αρχική » Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση » “Το σχολείο συναντά το Θεόφιλο…”

Ιστορικό

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Το σχολείο συναντά το Θεόφιλο…”

πλάνο της ταινίας

Mε αφορμή την αφιερωματική έκθεση του Μουσείου  Μπενάκη για το μεγάλο Έλληνα λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο , η Εκπαιδευτική Τηλεόραση ακολουθώντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι σας προτείνει-σε όσους είδατε αλλά και σε όσους δεν προλάβατε την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη- την ταινία μας «Θεόφιλος – Κκάσιαλος : δύο λαϊκοί ζωγραφοί».

Η ταινία αναδεικνύει βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των δύο ζωγράφων και τα κοινωνικά –ιστορικά – πολιτιστικά στοιχεία της εποχής και του τόπου που τη διαμόρφωσαν. Το κοινό θεματολόγιο των δύο ζωγράφων,  αλλά  και οι χαρακτηριστικές ομοιότητές  τους  αποδεικνύουν την  ενότητα της ελληνικής και κυπριακής λαϊκής τέχνης και το κοινό  συλλογικό ασυνείδητο.

Η ταινία προβλήθηκε και διακρίθηκε σε φεστιβάλ  στην  Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό. Βρήκε θερμή υποδοχή στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θεόφιλο, που έγινε στο Δήμο Ιωλκού από ειδικούς της τέχνης κι εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό έγινε η αφετηρία για την οργάνωση ημερίδας με θέμα «το σχολείο συναντά το Θεόφιλο και παίρνει …χρώμα», που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωλκού και της Δ/νσης Πολιτικών Δικαιωμάτων του Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας . Όπως υποστηρίχθηκε εκεί από παν/κούς φορείς που συμμετείχαν, η ταινία μας «θέτει εναύσματα όσον αφορά στον προβληματισμό για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών». Γι΄αυτό αποτέλεσε την πλατφόρμα βιωματικού εργαστηρίου αξιοποίησής της στην τάξη μέσω του εκπ/κού- εμψυχωτή.

Μαρία Τσακίρη

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση