6 ΜΑΡΤΙΟΥ: Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού

Οι υπέροχοι μαθητές μου έγραψαν το σύνθημα:’ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ”

 

Καθοριστικής σημασίας μπορεί να αποδειχθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο ο εκφοβισμός,σχολικός ή μη.Και φυσικά σ΄εμάς τις/τους νηπιαγωγούς που είμαστε … “πολυεργαλεία” 😆  😆  😆 “πέφτει” ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ως προς την διαμόρφωση παιδιών,αργότερα εφήβων και αρκετά αργότερα ενηλίκων που δεν θα φοβούνται να μιλούν και να καταγγέλλουν κάθε είδους προσπάθεια εκφοβισμού ,παρενόχλησης,βίας κάθε μορφής.

Μια εικόνα έγινε αφορμή για να ξεκινήσει η κουβέντα μας(είδαμε και πολλές ακόμα αλλά είμαι σίγουρη πως θα τις βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει λόγος να τις παραθέσω κι εγώ εδώ)

Διαβάσαμε και αρκετά βιβλία τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε,να προβληματιστούμε,να πάρουμε αποφάσεις.

Σας προτείνω λοιπόν  τα παρακάτω βιβλία:

Η κατασκευή στην αρχή του άρθρου είναι πολύ εύκολη  αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πλαίσιο-κάδρο ,λίγη σιλικόνη.ένα γλωσσοπίεστρο και…υπέροχους μαθητές, που ξέρω πως έχετε κι εσείς όπως κι εγώ, για να γράψουν και να ζωγραφίσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα/σύνθημα :”ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ”.Και φυσικά να μεταφέρουν το τόσο σημαντικό μήνυμα και στην οικογένειά τους 🙂

Ορίστε και ένα πλαίσιο για να το χρησιμοποιήσετε.

Επίσης,έγραψα και ένα ποίημα σχετικό με τον εκφοβισμό το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:

Θέλω..(Τραγούδι για τον εκφοβισμό)

Εμείς το τραγουδάμε κιόλας, με μουσική…κλεμμένη από το γνωστό τραγούδι : “Η Ανακύκλωση” από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου 😆

Και μπορεί η κουβέντα να ξεκίνησε με αφορμή τον σχολικό εκφοβισμό αλλά δεν θα μπορούσε να μην καταλήξει στον κανόνα του εσώρουχου.

Φυσικά στην τρυφερή ηλικία την οποία έχουμε εμείς στα χέρια μας,όλα θα πρέπει να λέγονται/παρουσιάζονται/συζητιούνται με τρόπο που να συνάδει με την ηλικία.Ναι στην ενημέρωση!Όχι στον πανικό!Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τα μικρά μας.Θέλουμε να τα ενημερώσουμε και να τα καθοδηγήσουμε σωστά.

Πολύ υλικό υπάρχει στο διαδίκτυο και είναι  στην διάθεσή μας για να το χρησιμοποιήσουμε.  Παραθέτω κάποιο και εγώ σε προηγούμενη ανάρτησή μου την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Συμπληρωματικές πληροφορίες  για την ενημέρωσή σας, τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε  και με τους γονείς των μαθητών σας(όπως άλλωστε και όλο το υλικό που παραθέτω)θα βρείτε  στο αρχείο pdf παρακάτω .

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ

Αλλά και επιπλέον χρήσιμες οδηγίες προς τους γονείς θα βρείτε και στο παρακάτω έγγραφο το οποίο είχε φροντίσει να μας στείλει η πρώην σχολική μας σύμβουλος κ.Νικολέτα Μουσιάδου.

 

Ας είμαστε όλοι σε εγρήγορση.Ο καθένας και η καθεμιά με όποιο τρόπο μπορεί και ο θεσμικός του/της ρόλος επιτρέπει ή επιβάλει 🙂