ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πατήστε εδώ:  τετραγωνικη ριζα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

https://www.youtube.com/watch?v=_U6QPu1Is_A

Δείτε εδώ:http://snowcrystals.com/

Senario Bouloukos Teliko:Η εργασία μου από την επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες.

Απαιτούμενα λογισμικά:

1.the Geometer sketshpad

2.Geogebra

31 Δεκ 2011

λεμονομπαταρία!

Συντάκτης: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ | Κάτω από: ΦΥΣΙΚΗ

http://www.youtube.com/watch?v=cquvA_IpEsA

30 Δεκ 2011

Το γυροσκόπιο!!

Συντάκτης: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ | Κάτω από: ΦΥΣΙΚΗ

Το γυροσκόπιο είναι μια συσκευή η οποία μπορεί να διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό της μέσω της περιστροφής των μερών της και της αρχής της διατήρησης της στροφορμής. Εφευρέθηκε από τον Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ το 1832, ο οποίος προσπάθησε με αυτή να αποδείξει την περιστροφή της Γης. Πρόκειται για μια διάταξη όμοια με εκείνη που φέρει η σχολική υδρόγειος σφαίρα. Αντί όμως της υδρογείου φέρεται μια μεταλλική στεφάνη που μπορεί να περιστρέφεται δεξιά ή αριστερά. Αυτή η στεφάνη φέρει δεύτερη εσωτερική που στηρίζεται με συνδέσμους σε οριζόντια διάταξη, ως προς την εξωτερική, δυνάμενη έτσι να περιστρέφεται ελεύθερα με φορά πάνω ή κάτω. Στην εσωτερική αυτή στεφάνη συγκρατείται εσωτερκά σε κάθετη διάταξη σε σχέση με τη προηγούμενη ο «σφόνδυλος» που αποτελεί μια μικρή σφαίρα που περιστρέφεται υπό μορφή σβούρας. Τα σημεία έδρασης της κάθε στεφάνης καθώς και του σφονδύλου εξασφαλίζουν την ελεύθερη περιστροφή όλων των τμημάτων της διάταξης, δηλαδή του γυροσκοπίου σαν σύνολο.

Εφαρμογή του γυροσκοπίου αποτελεί η λεγόμενη «γυροσκοπική πυξίδα» της οποίας οι ενδείξεις, μετά από κάποιο χρόνο αφού τεθεί σε λειτουργία, θεωρούνται αληθείς με συνέπεια να μη χρήζουν διορθώσεων όπως συμβαίνει στη μαγνητική πυξίδα. Άλλη σημαντική εφαρμογή είναι η χρήση του γυροσκοπίου για τη διατήρηση και αλλαγή της πορείας των πυραύλων και η χρήση του σε συστήματα αδρανειακής πλοήγησης σε αεροσκάφη και πυραύλους. Η διαστημική αποστολή Gravity B της NASA του 2005 χρησιμοποίησε τέσσερα γυροσκόπια με τις πιο τέλειες σφαίρες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, προκειμένου να μετρήσει τη δημιουργία δινών στο χωρόχρονο από το βαρυτικό πεδίο της Γης, επαληθεύοντας την ισχύ τηςΓενικής Σχετικότητας.

Δείτε μια καταπληκτική εφαρμογή εδώ

30 Δεκ 2011

THE DRINKING BIRD!

Συντάκτης: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ | Κάτω από: ΦΥΣΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ !!!

Δείτε εδώ.

Και η εξήγηση εδώ

Το ραδιόμετρο  είναι σαν ένας ανεμόμυλος μόνο που η κινητήρια δύναμη δεν είναι ο άνεμος αλλά ο ήλιος και οι πηγές φωτός.
Το ραδιόμετρο αποτελείται από μία γυάλινη σφαίρα σαν λαμπτήρα χωρίς αρκετό αέρα. Μέσα στη γυάλα βρίσκεται τοποθετημένος ένας άξονας με 4 ελαφρά πτερύγια. Η μία πλευρά των πτερυγίων είναι μαύρη ενώ η άλλη είναι ανοιχτόχρωμη. Όταν πέσει ακτινοβολία στη γυάλα, η μαύρη πλευρά των πτερυγίων απορροφά περισσότερη ακτινοβολία από ότι ηωανοιχτόχρωμη πλευρά. Η μαύρη πλευρά των πτερυγίων θερμαίνεται και αυξάνει την πίεση του αέρα σε σχέση με την ανοιχτόχρωμη. Αυτή η διαφορά στην πίεση δημιουργεί  κίνηση.
Δείτε τη λειτουργία του εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=FlO7zCV0Ctg&feature=player_embedded

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ geogebra

Για τις εξετάσεις Μαθηματικών να μην ξεχάσετε γεωμετρικά όργανα:διαβήτης, γνώμονας (οχι κομπιουτεράκι και μοιρογνωμόνιο)

2 Μαΐ 2011

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Συντάκτης: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Καλώς ήρθατε στο ιστολογιό μου.