Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από πίνακες Γάλλων ζωγράφων.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή  έμπνευσης για Γάλλους ζωγράφους. Σκοπός τους να αναδείξουν το δράμα αλλά και το σθένος και την αυτοθυσία των Ελλήνων απέναντι στον κατακτητή. Η συμβολή τους στην ελληνική προσπάθεια ήταν σημαντική αφού συγκίνησαν και κινητοποίησαν για πολλές δεκαετίες τους Ευρωπαίους.

Ο Eugène Delacroix (1798-1863) συγκινεί με τον πίνακα « Le massacre de Chios » (Η σφαγή της Χίου)  ο οποίος βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

‘Ένα άλλο κορυφαίο έργο του «Le combat de Giour et du Pacha» (Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν) απεικονίζει την εκδίκηση του Γκιαούρη για το θάνατο της αγαπημένης του από τον Τούρκο Χασάν.

«La Grèce sur les ruines de Missolonghi »( Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου) , πίνακας εμπνευσμένος από την Τρίτη πολιορκία. Η προσωποποίηση της Ελλάδας που στέκει όρθια πάνω στα ερείπια ενώ πίσω στέκει ο εχθρός.

O François-Emile de Lansac(1803-1890) αποτυπώνει τις τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου  στον πίνακα «Le sacrifice de la mère» ( η αυτοθυσία της μάνας) που βρίσκεται στο  Μουσείο Ιστορίας και τέχνης του Μεσολογγίου.

Ο Louis Dupré (1789-1837) , απεικονίζει στον πίνακα του  « Un grec arborant le drapeau à Salone» (ένας ‘Έλληνας υψώνει την σημαία στα Σάλωνα) τον αγωνιστή Νικολάκη Μητρόπουλο ο οποίος υψώνει την σημαία με το σταυρό στα Σάλωνα.