damianosk2001's blog

Just another Blogs.sch.gr site Μαθηματικα

Πιθανότητες και κορωναϊός covid

Συγγραφέας: damianosk2001 στις 5 Δεκεμβρίου 2020

(Επίκαιρο) Quiz πιθανοτήτων κ ιατρικής:

Ας υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα 1 στους 100 έχει κορωναϊό  αυτή τη στιγμή δηλαδή ότι υπάρχουν 100.000 ενεργά κρούσματα σε έναν πληθυσμό 10.000.000. Ας υποθέσουμε επίσης ότι το μοριακό τεστ είναι 95% ακριβές όταν βγαίνει θετικό (δηλαδή αν πράγματι έχεις covid τις 95 φόρες από τις 100 θα βγει θετικό και τις 5 αρνητικό). Ας υποθέσουμε επίσης ότι είναι 95% ακριβές κ όταν βγαίνει αρνητικό(δηλαδή στους 100 υγιείς που κάνουν το τεστ θα δείξει και 5 ότι έχουν covid ενώ δεν θα έχουν). Αν  εγώ έκανα το τεστ και βγήκε θετικό ποια είναι η πιθανότητα να έχω πραγματικά covid???

Η αποδεδειγμένη μαθηματική απάντηση είναι μόλις 16%!!!! Δηλαδή με άλλα λόγια αν κάποιος κάνει το τεστ και βγει θετικό είναι κατά πολύ πιθανότερο(84%) να είναι υγιής παρά να έχει πράγματι κορωναϊό!!! Εσκεμμένα επέλεξα νούμερα που  να προσεγγίζουν την πραγματικότητα.

Προσοχή: Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να καταργήσουμε τα τεστ αλλά θα πρέπει σίγουρα να είμαστε επιφυλακτικοί στα αποτελέσματά τους και επομένως θα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες σφάλματος.