Η δυσκολία κατανόησης μεγάλων αριθμών
Συγγραφέας: damianosk2001 στις 2 Απριλίου 2022
Συντάκτης: Γιώργος Καρουζάκης
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να συγκρίνει, όχι να μετρά», επισημαίνουν, σε ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα επιστημονικών θεμάτων «The Conversation», η νευροεπιστήμονας Liz Toomarian και η υποψήφια διδάκτορας Lindsey Hasak από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Οι άνθρωποι υπολογίζουν τους αριθμούς χρησιμοποιώντας δίκτυα διασυνδεόμενων νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Πολλά από αυτά τα «κανάλια» εμπλέκουν τον βρεγματικό φλοιό – μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα αυτιά. Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των διαφορετικών ειδών ποσοτήτων ή μεγεθών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, της ταχύτητας και της απόστασης, και αποτελεί τη βάση για άλλες αριθμητικές ικανότητες», γράφουν.
Και εξηγούν ότι ενώ τα γραπτά σύμβολα και οι προφορικοί όροι που χρησιμοποιούμε για να αναπαραστήσουμε τους αριθμούς είναι μια πολιτισμική εφεύρεση, η κατανόηση των ίδιων των ποσοτήτων δεν είναι: «Οι άνθρωποι -όπως και πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των πτηνών και των πιθήκων- εμφανίζουν στοιχειώδεις αριθμητικές ικανότητες λίγο μετά τη γέννησή τους.
Τα βρέφη, οι ενήλικες, ακόμη και οι αρουραίοι, είναι ευκολότερο να διακρίνουν ανάμεσα σε σχετικά μικρούς αριθμούς από ό,τι σε μεγαλύτερους. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά μεταξύ του 2 και του 5 από τη διαφορά μεταξύ του 62 και του 65, παρά το γεγονός ότι και τα δύο σύνολα αριθμών διαφέρουν μόνο κατά 3».
Σύμφωνα με τις αρθρογράφους, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ρυθμισμένος να αναγνωρίζει μικρές ποσότητες, επειδή οι μικρότεροι αριθμοί είναι αυτοί με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν περισσότερο σε καθημερινή βάση. Όταν, για παράδειγμα, ερευνητές ζήτησαν από αγοραστές στην ουρά του ταμείου ενός σουπερμάρκετ να εκτιμήσουν το συνολικό κόστος της αγοράς τους, οι τελευταίοι αναφέρθηκαν σε μια χαμηλότερη τιμή από το πραγματικό ποσό. Όσο πιο ακριβά ήταν τα είδη που είχαν αγοράσει, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου και του πραγματικού ποσού.
Οι επιστήμονες συνδέουν, τέλος, αυτήν την εγκεφαλική λειτουργία με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους αριθμούς της τρέχουσας πανδημίας, λέγοντας ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τι σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η πανδημία είναι γεμάτη από δυσνόητους αριθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ τις διαισθητικές ικανότητες επεξεργασίας αριθμών του εγκεφάλου. «Αν ο εγκέφαλος ήταν φτιαγμένος για να κατανοεί τέτοιου είδους αριθμούς, ίσως να είχαμε λάβει διαφορετικές ατομικές αποφάσεις ή να είχαμε υιοθετήσει διαφορετική συλλογική δράση», καταλήγουν.
Πηγή: “The Conversation”
https://thalesandfriends.org/el/2022/04/01/i-diskolia-katanoisis-megalon-arithmon/?fbclid=IwAR1YMqhcFy7Zbbjr-ymnScdt7l3Uln3PVxvIBAa1x7SRfZukkMiYAFrgoRc