Εργαλεία Web 2.0

0

Συγγραφέας: ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ | Κατηγορία Υλικό | , στις 21-01-2018

  • Ιστολόγιο (Blogging): Ένα ημερολόγιο ή περιοδικό που βασίζεται στο διαδίκτυο, στο οποίο ένας χρήστης μπορεί να δημοσιεύσει κείμενο και ψηφιακό υλικό, ενώ άλλοι χρήστες μπορούν να τα σχολιάσουν. Παραδείγματα αποτελούν: το Blogger (http://www.blogger.com/), το LiveJournal (http://www.livejournal.com/) και το Edublogs (http://edublogs.org/).
  • Σχεδίαση σκίτσων (Cartoon Design): Πρόκειται για εργαλεία δημιουργίας διαδικτυακών κόμικ, συνήθως μέσω χρήσης φωτογραφιών. Παραδείγματα αποτελούν: το MakeBeliefsComix (http://www.makebeliefscomix.com/) και το Pixton (http://www.pixton.com/uk/).
  • Συνεργατικά προγράμματα συγγραφής και ανάγνωσης κειμένου (Collaborative Text Editors-Readers): Προγράμματα στα οποία πολλά άτομα μπορούν να δημιουργούν, να παράγουν και να αναγιγνώσκουν ένα κείμενο μαζί. Παραδείγματα αποτελούν: το Google docs (http://docs.google.com), το Springnote (http://www.springnote.com/) και το MeetingWords (http://meetingwords.com).
  • Εννοιολογικοί χάρτες και χάρτες ιδεών (Concept Mapping & Mind Mapping): Τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών και την απεικόνιση ιδεών και ενεργειών που συνδέονται μεταξύ τους με μια λογική σειρά. Παραδείγματα αποτελούν: το MindMeister (http://www.mindmeister.com/) και το Comapping (http://www.comapping.com/).
  • Τηλεδιάσκεψη (Conferencing): Συνεργατικά περιβάλλοντα τηλεδιάσκεψης που επιτρέπουν τη συμμετοχή, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης βίντεο, ήχου και συνομιλίας (chat). Παραδείγματα αποτελούν: το Edoboard (http://www.edoboard.com/), το WebEx (http://www.webex.co.uk/) και το Wiziq (http://www.wiziq.com/).
  • Συνδιάλεξη (Conversing, Text, Sound, Video Chat): Εργαλεία για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου ενός χρήστη με έναν άλλο ή ενός χρήστη με πολλούς. Παραδείγματα αποτελούν: το Skype (http://www.skype.com/), το Paltalk (http://www.paltalk.com/) και το Babelwith.me (http://www.babelwith.me/).
  • Επεξεργασία εικόνας (Image Processing): Πρόκειται για εργαλεία δημιουργίας, επεξεργασίας (αυτόματη διόρθωση χρωμάτων φωτογραφίας, αφαίρεση κόκκινων ματιών, αλλαγή μεγέθους, περιστροφή, μοντάζ, κ.ά.) και οργάνωσης ψηφιακών φωτογραφιών, εικόνων ή/και ζωγραφιών. Παραδείγματα αποτελούν: το FotoFlexer (http://fotoflexer.com/) και το Sketchfu (http://sketchfu.com/).
  • Διαμοιρασμός πολυμέσων (Media sharing): Εργαλεία για το «ανέβασμα» ή το «κατέβασμα» πολυμεσικών αρχείων για σκοπούς τηλεθέασης ή ανταλλαγής. Παραδείγματα αποτελούν: το Slideshare (http://www.slideshare.net/), το Photobucket (http://photobucket.com/), το Flickr (http://www.flickr.com/) και το YouTube (http://www.youtube.com/).
  • Μικροϊστολόγια (Microblogging): Επιτρέπουν στους χρήστες να στείλουν σύντομα κομμάτια κειμένου, συνήθως με λιγότερους από 140-200 χαρακτήρες, αλλά και φωτογραφίες ή ηχητικά κείμενα και να τα δημοσιεύσουν με σκοπό να μπορούν να είναι ορατά από τον οποιονδήποτε ή από κάποια συγκεκριμένη ομάδα που προσδιορίζεται από το δημιουργό της. Παραδείγματα αποτελούν: το Twitter (http://twitter.com/) και το Plurk (http://www.plurk.com).
  • Πίνακες ανακοινώσεων (Notice-Bulletin Boards): Εργαλεία που προσομοιώνουν τον πίνακα ανακοινώσεων στον οποίο μπορεί ένα σύνολο ατόμων να μοιραστεί ιδέες, πηγές και σκέψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα. Παραδείγματα αποτελούν: το Corkboard.me (http://corkboard.me/) και το Wallwisher (http://www.wallwisher.com).
  • Διαδικτυακά παιχνίδια και εικονικοί κόσμοι (Online gaming and virtual worlds): Παιχνίδια που διαθέτουν περιβάλλοντα βασισμένα σε ένα συγκεκριμένο θέμα και διακρίνονται από «ζωντανές» αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαδικτυακών χρηστών. Παραδείγματα αποτελούν: το IMVU (http://www.imvu.com/), το Second Life (http://secondlife.com/), το Twinity (http://www.twinity.com/en), το Game Classroom (http://www.gameclassroom.com/) και το games for change (http://gamesforchange.org/).
  • Προσωπικά περιβάλλοντα μάθησης (Personal Learning Environments): Πρόκειται για εργαλεία τα οποία συγκεντρώνουν τα εργαλεία, τα δίκτυα, τους ανθρώπους και τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί κάποιος προκειμένου να μαθαίνει. Παραδείγματα αποτελούν: το Symbaloo (http://www.symbalooedu.com/) και Knotebooks (http://knotebooks.com/).
  • Καταγραφή ήχου (Podcasting): Εργαλεία για καταγραφή και διαμοίραση φωνητικών αρχείων στο διαδίκτυο. Παραδείγματα αποτελούν: το Vocaroo (http://vocaroo.com/) και το PodHawk (http://www.podhawk.com/).
  • Παρουσίαση (Presentation): Εργαλεία δημιουργίας, διαχείρισης και διαμοιρασμού ηλεκτρονικών παρουσιάσεων με ενσωματωμένα πολυμέσα. Παραδείγματα αποτελούν: το Animoto (http://animoto.com/) και το Prezi (http://prezi.com/).
  • Εργαλεία διαχείρισης έργων (Project Management Tools): Εργαλεία που απευθύνονται στα μέλη μιας ομάδας και τα βοηθούν να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους από απόσταση. Παραδείγματα αποτελούν: το Wiggio (http://wiggio.com) και το Zoho Projects (http://www.zoho.com/projects/).
  • Κοινωνικό ημερολόγιο (Social calendar): Είναι εργαλεία τα οποία παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών προσωπικών ημερολογίων, προσβάσιμων από οποιοδήποτε μέρος και από άλλους χρήστες. Έτσι διευκολύνεται ο χρήστης, ο οποίος μπορεί να κανονίζει τις συναντήσεις του, κερδίζοντας χρόνο. Παράδειγμα αποτελεί το Doodle (http://www.doodle.com).
  • Κοινωνική δικτύωση (Social networking): Πρόκειται για ιστοσελίδες που δομούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών τους. Τα μέλη μπορούν να δημιουργούν ομάδες και υποομάδες «φίλων». Παραδείγματα αποτελούν: το Facebook (http://www.facebook.com/), το Myspace (http://www.myspace.com/) και το LinkedIn (http://www.linkedin.com/).
  • Δημιουργία ιστοριών (Storytelling): Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εργαλεία για την εύκολη δημιουργία διαδικτυακών (online) ιστοριών. Παραδείγματα αποτελούν: το Storybird (http://storybird.com/) και το Tikatok (http://www.tikatok.com/).
  • Σύννεφα λέξεων (Tag cloud): Τα εργαλεία αυτά δημιουργούν ένα «σύννεφο» λέξεων. Οι λέξεις οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στο κείμενο είναι αυτές που αναπαριστώνται στο σύννεφο. Παραδείγματα αποτελούν: το Tagul (http://tagul.com/) και το Wordle (http://www.wordle.net/).
  • Επεξεργασία βίντεο (Video editing): Είναι εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την επεξεργασία βίντεο. Παράδειγμα αποτελούν: το Masher (http://www.masher.com/) και το Stupeflix (http://www.stupeflix.com/).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση