Αποκριάτικο Δρώμενο

Το παρακάτω θεατρικό πρόκειται για ένα δημιούργημα έρευνας, συνεργασίας και δημιουργικής σκέψης-φαντασίας με τον συνάδελφο Γ. Χαλκιά. Για τη συγγραφή του χρησιμοποιήθηκε υλικό άλλων δημιουργών που αντλήθηκε από τις σελίδες εδώ κι εδώ. Κρίνεται κατάλληλο να δραματοποιηθεί από μαθητές Γ΄- Στ’ τάξης και αποτελεί ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη πρόταση αποκριάτικης σχολικής γιορτής αφήνοντας το περιθώριο προσθηκών ή αφαιρέσεων.  

 

* Η σκηνή διαδραματίζεται στο τηλεοπτικό πλατό του Φασαρία Τ.V.

Ρεπόρτερ 1: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας! Έφτασε επιτέλους η μέρα που όλοι περιμέναμε…η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών, η τελευταία Κυριακή του Τριωδίου. Είμαι ο Κώστας Κουδουνοκώστας από το Φασαρία Τ.V και σήμερα, μαζί με εμένα και τους συναδέλφους μου, θα ταξιδέψουμε στο πιο μαγευτικό καρναβάλι!!!

Πριν ξεκινήσουμε για αυτό ταξίδι θέλω να δώσω τον λόγο σε μία εξαίρετη Ιστορικό και Λαογράφο, την κυρία Τούλα Τρεμούλα, η οποία θα μας μιλήσει για την ιστορία των Αποκρεών. (προς την Τούλα) Καλημέρα σας κυρία Τρεμούλα και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

Τούλα Τρεμούλα: Καλημέρα σας κύριε Κουδουνοκώστα, σας ευχαριστώ θερμά για αυτήν την πρόσκληση! Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει πως η γιορτή των Αποκρεών έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία του Θεού Διονύσου. Μάλιστα την έννοια της αποκριάς, που σημαίνει αποχή από το κρέας, τη συναντάμε στις πομπές που γίνονταν κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων, που μαζί με τα Διονύσια είναι οι πρόγονοι του σημερινού μας καρναβαλιού. Τότε, οι παρευρισκόμενοι σε αυτά, μεταμφιέζονταν σε σάτυρους ή κάλυπταν τα πρόσωπά τους, για να μη γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους, και έπιναν και χόρευαν, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα. Αργότερα οι Ρωμαίοι διέδωσαν τα έθιμα αυτά στις χώρες της αυτοκρατορίας τους και γι’ αυτό αποτελεί μια γιορτή σχεδόν παγκόσμιας εμβέλειας προσαρμοσμένη στις πολιτιστικές αποχρώσεις του κάθε τόπου.

Σήμερα οι Απόκριες διαρκούν 3 εβδομάδες και ονομάζονται «Τριώδιο», ονομασία που προέρχεται από τις «τρεις ωδές» του Ευαγγελίου της Ορθοδοξίας. Για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, η γιορτή ξεκινά την Κυριακή του «Τελώνη και Φαρισαίου» και ολοκληρώνεται την Κυριακή της «Τυρινής». Η επόμενη μέρα είναι η «Καθαρά Δευτέρα» και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής δηλαδή την έναρξη της νηστείας που διαρκεί 40 μέρες έχοντας ως τερματικό σταθμό την ημέρα του Πάσχα.

*Μπαίνουν στην σκηνή οι Κερκυραίοι με τον Ντελάλη και τη Ρεπόρτερ2 και ετοιμάζονται.

Ρεπόρτερ1: Σας ευχαριστούμε θερμά κυρία Τρεμούλα. Και τώρα θα μεταβούμε στην Κέρκυρα όπου εκεί βρίσκεται η συνάδελφος Λούλα Ζωηρούλα. Ο λόγος σε εσένα Λούλα.

Ρεπόρτερ2: Καλημέρα σας και από εμένα! Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Κέρκυρα και βλέπουμε τον Ντελάλη, ο οποίος ετοιμάζεται να  μας προαναγγείλει την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων και τον ερχομό του «Σιορ Καρνάβαλου». Για να δούμε τι έχει να μας πει.. (δίνει το μικρόφωνο στον Ντελάλη).

Ντελάλης :

Έφτασε και φέτος πάλι
το τρελό το καρναβάλι.
Όλοι ας μασκαρευτούμε
και στους δρόμους να βρεθούμε!

Κάθε χρόνο μια φορά,
φτάνει τούτη η χαρά
και γι’ αυτό ας τη χαρούμε
όσο πιο πολύ μπορούμε!

Ας χορέψουμε με κέφι,
με νταούλια και με ντέφι
κι ας μας διώξει μακριά
κάθε λύπη η αποκριά!

*Ακούγεται το τραγούδι «Σάμπα» και στην σκηνή ανεβαίνουν οι Πατρινοί Καρναβαλιστές.

Ρεπόρτερ3: Καλημέρα κόσμε!!! Είμαι η Λίτσα Τρελοκοτσιδίτσα σε απευθείας μετάδοση από το καρναβάλι της Πάτρας. Πίσω μου βλέπετε τους Πατρινούς Καρναβαλιστές να λικνίζονται σε λάτιν ρυθμούς και να τραγουδούν.

* Κλείνει η μουσική και δίνει το μικρόφωνο στους Πατρινούς Καρναβαλιστές

Πατρινοί Καρναβαλιστές :

Ήρθε το καρναβάλι,

το γλέντι κι η χαρά,

μασκαράδες θα ντυθούμε,

τζουμ τριαλαρά!

 

Γλέντι και χορός και γέλια,

μασκαράδες βρε παιδιά,

χαρτοπόλεμος, κορδέλες.

 

Το καρναβάλι ήρθε και πάλι

να μας ανοίξει τις καρδιές

σε μαγικές χρυσές βραδιές …

 

Ζήτω η αποκριά !

* Αποχωρούν από τη σκηνή και ακούγονται κλαρίνα. Μπαίνουν στην σκηνή και αρχίζουν να ετοιμάζονται οι Καρδιτσιώτες.

Ρεπόρτερ4 : Καλημέρα σας κι από εμένα. Είμαι η Ρένα Μακαρένα και βρισκόμαστε στην Καρδίτσα για να παρακολουθήσουμε τον χορευτικό σύλλογο Καρδιτσιωτών στον παραδοσιακό χορό «Τα κουκιά». Απολαύστε τους!!!

Χορός: «Τα κουκιά»

*Μπαίνει στην σκηνή ο ρεπόρτερ5 μαζί με τους κουδουνάτους.

Ρεπόρτερ5 : Μετά από αυτό το υπέροχο μουσικό διάλειμμα, μεταφερόμαστε στην όμορφη Σκύρο όπου έχουν μαζευτεί παραδοσιακοί τοπικοί σύλλογοι καθώς και σύλλογοι από τη Νάξο και τον Σοχό Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν σε εμένα, την Πόπη Τραγουδόπη, και σε όλους εσάς το παραδοσιακό δρώμενο «Οι Κουδουνάτοι» ή «Κουδουνοφόροι».

Χορός: « Οι Κουδουνάτοι»

*Ακούγεται μουσική διακοπής για ειδήσεις.

Ρεπόρτερ6 : Κυρίες και κύριοι είμαι ο Τέλης Ψαλιδοχέρης και διακόπτουμε την περιήγησή μας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Ελλάδας γιατί αυτή τη στιγμή εδώ στην Αθήνα, στον Λόφο του Φιλοπάππου, γίνεται ένας πρωτότυπος διαγωνισμός κατασκευής του ομορφότερου χαρταετού.

*Ετοιμάζονται οι μαθητές για το θεατρικό «Ο Χαρταετός».

Θεατρικό: « Ο Χαρταετός»

*Μπαίνει ο ρεπόρτερ3 και οι Ρεθυμνιώτες. Ακούγεται μουσική έναρξης παρέλασης.

Ρεπόρτερ3 : (μιλάει κοιτώντας τον ουρανό)Τι διαγωνισμός! Αντίο μικρέ χαρταετέ! Πέτα ψηλά να χαρείς την ελευθερία σου.(προς το κοινό) Και πάλι κοντά σας για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Αυτή τη φορά σταθμός μας είναι το πανέμορφο Ρέθυμνο όπου οι μασκαράδες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και εδώ τη δική τους παρέλαση. Ωπ! Για να δούμε τι έχει να μας πει αυτή η ομάδα.

Ρεθυμνιώτες:

Η Νίνα, ο Φώτης κι ο Τοτός,

φίλοι κι οι τρεις αχώριστοι,

μασκαρευτήκανε προχθές

και γίνηκαν αγνώριστοι.

 

Φόρεσαν ρούχα παρδαλά,

χάρτινα καπελίνα,

οι δυο πιερότοι γίνηκαν

κι η Νίνα κολομπίνα.

 

Τι γέλια, τι πανζουρλισμός !

Έχασαν το μυαλό τους,

κι όσοι τους ‘βλέπαν φώναζαν:

Καλώς τους, τους πιερότους !

 

Μα σαν τους είδε κι ο Αζόρ,

από τη μέση εχάθη

και φοβισμένος τρύπωσε

βαθιά σ’ ένα καλάθι !

*Βάζουν τα γέλια και αποχωρούν από την σκηνή.

*Μπαίνει στην σκηνή ο ρεπόρτερ2 και πίσω του ετοιμάζονται οι μαθητές για τον χορό «μια γριά μπαμπόγρια».

Ρεπόρτερ2: Μαζί σας ξανά η Λούλα Ζωηρούλα. Μόλις φτάσαμε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης για να απολαύσουμε και φέτος τους ντόπιους και μη καρναβαλιστές σε έναν αγαπημένο παραδοσιακό χορό « Μια γριά μπαμπόγρια».

Χορός: «Μια γριά μπαμπόγρια»

*Μπαίνει στην σκηνή ο ρεπόρτερ5 οι μαθητές ετοιμάζονται για τον χορό «το πιπέρι»

Ρεπόρτερ5 : Μόλις φτάσαμε κι εμείς, με τα κόπων και βασάνων, στον Τύρναβο της Θεσσαλίας όπου οι κάτοικοι, πιστοί στην παράδοση, θα χορέψουν έναν πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα χορό «Το πίπέρι».

Χορός: «Το πιπέρι»

*Μπαίνει στην σκηνή ο ρεπόρτερ4 και οι μαθητές με το γαϊτανάκι.

Ρεπόρτερ4: Γεια σας και πάλι! Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη Λιβαδειά του νομού Βοιωτίας όπου θα δούμε τον τοπικό σύλλογο να χορεύει το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Χορός: « Το γαϊτανάκι»

*Μπαίνουν στην σκηνή όλοι οι ρεπόρτερ και πίσω τους οι μαθητές.

Ρεπόρτερ1: Κυρίες και κύριοι, το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του. Είμαι ο Κώστας Κουδουνοκώστας.

Ρεπόρτερ2 : Η Λούλα Ζωηρούλα

Ρεπόρτερ3 : Η Λίτσα Τρελοκοτσιδίτσα

Ρεπόρτερ4: Η Ρένα Μακαρένα

Ρεπόρτερ5 : Η Πόπη Τραγουδόπη και

Ρεπόρτερ6 : Ο Τέλης Ψαλιδοχέρης από το κανάλι Φασαρία T.V. και σας αποχαιρετούμε από το ….ο Δημοτικό Σχολείο………. . Καλή συνέχεια και καλή Σαρακοστή!!!

*Αφήνουν τα μικρόφωνα πιάνονται με τους άλλους μαθητές και χορεύουν το «Ντίρλαντα» για να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Χορός: «Ντρίρλαντα»

ΤΕΛΟΣ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Αποκριάτικο Δρώμενο

  1. Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
    Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.