Θρανίου Τόπος

Η γνώση είναι δύναμη, όπως και η αγάπη. Αγαπάμε το σχολείο μας, αγαπάμε την παιδεία μας, αγαπάμε τα παιδιά μας!

Μαθηματικά Ε΄ – Ασκήσεις και προβλήματα

Μαρ 202030

Αγαπημένα μου παιδάκια,

ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε λίγο και τα μαθηματικά μας! Εδώ σας έχω ένα φυλλάδιο για να εξασκηθείτε σε διάφορες πράξεις και προβλήματα σε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δεν είναι όλο για μια μέρα, απλά ήθελα να σας δώσω διάφορα πράγματα που μπορεί να σας αρέσουν ή να θέλετε να τα κάνετε πρώτα, να διαλέξετε εσείς. Προσπαθήστε να κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε, πάρτε τα τετράδια και τα φυλλάδιά μας και θυμηθείτε κανόνες, θυμηθείτε πράξεις και κάντε ό,τι μπορείτε να φτάσετε στη λύση!

 Μαθηματικά Ε΄ – Ασκήσεις και προβλήματα

Εμπρός λοιπόν, μικροί μου Αϊνστάιν!!! Σας περιμένω!!! 🙂

Φυσική Ε΄ – Ενέργεια

Μαρ 202026

Λοιπόν, αγαπημένοι μου, θυμάμαι πολύ καλά πόσο σας άρεσε αυτό το κεφάλαιο!

Σκέφτηκα λοιπόν να ξεκινήσουμε την επανάληψη της Φυσικής μας από αυτό και μάλιστα να το προχωρήσουμε και λίγο πιο πέρα…

Θυμάστε τότε που είχαμε πει να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα!

Εσείς θα διαβάσετε καλά ό,τι σημειώσαμε στα βιβλία μας και:

α) θα κάνετε τις ασκήσεις του φυλλαδίου που σας έχω επισυνάψει και

β) μόνοι σας ή με παρέα, θα μου στείλετε όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε για το δικό μας παιχνιδάκι! Οι ερωτήσεις θα είναι του τύπου «ποιος», «τι», «πού», «πώς», «πότε» και «γιατί» και η απάντησή τους θα πρέπει να είναι το πολύ μια μικρή φράση (για να χωράει στην καρτούλα). Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που μπορείτε να στείλετε, ο καθένας ας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και ακόμη καλύτερα συνεννοηθείτε με τους φίλους σας, μοιραστείτε τη δουλειά, ανταλλάξτε ιδέες και εντυπωσιάστε τους πάντες!

γ) ψάξτε στο διαδίκτυο εικόνες από κάθε μορφή και πηγή ενέργειας και στείλτε τες στην ομάδα να κάνουμε ένα ωραίο λεύκωμα!

Τις εργασίες αυτές καλό είναι να τις έχουμε μέχρι την Τρίτη… Θα τα καταφέρετε;

Φυσική E΄ – Επανάληψη στο κεφάλαιο της Ενέργειας

Ελπίζω να διασκεδάσετε, φιλάκια πολλά πολλά!!!

 

Γλώσσα Ε΄- Ο μικρός μπουρλοτιέρης

Μαρ 202025

Καλημέρα, παιδάκια μου!!!

Σήμερα σκέφτηκα να ξεκινήσουμε με κάτι από την 25η Μαρτίου, που είναι και επίκαιρο. Ευτυχώς που προλάβαμε να ξεκινήσουμε την έρευνά μας και πήραμε μια γεύση από την πολύ σημαντική εκείνη περίοδο.

Το απόσπασμα αυτό είναι παρμένο από το μυθιστόρημα «Ο μικρός μπουρλοτιέρης», που μας μιλάει για το ναυτικό αγώνα, την περίοδο του μεγάλου ξεσηκωμού του 1821. Ο Λευτέρης, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, παίρνει μέρος κι αυτός, σαν μπουρλοτιέρης, πλάι στους μεγάλους ναυάρχους Μιαούλη και Κανάρη. Στο κείμενο που ακολουθεί, ο καπετάν Μιαούλης έχει καλέσει το Λευτέρη για να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό…

Βρίσκεται μέσα στο ανθολόγιό μας και μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο  «Ο μικρός μπουρλοτιέρης»

* Μετά μπορείτε να γράψετε με δικά σας λόγια το νόημα του κειμένου (στο τετράδιο της Γλώσσας) και να ζωγραφίσετε μια όμορφη ζωγραφιά να μου τη στείλετε!!!

* Το ξέρατε ότι τα πυρπολικά (μπουρλότα) είναι ελληνική πρωτοτυπία που υπάρχει από τους πολέμους της αρχαιότητας; Ποιος θέλει να βρει πληροφορίες για το τι ήταν τα μπουρλότα και οι μπουρλοτιέρηδες; Υπάρχει πολύ υλικό και έχει απίστευτο ενδιαφέρον! Αν κάποιος θελήσει να ψάξει κάτι, ας βάλει το λινκ στα σχόλια με το όνομά του, να μπορέσουμε να το δούμε όλοι (αν έχετε απορίες πώς γίνεται αυτό, πείτε μου)…

Καλή μας αρχή!!! 🙂

Φυσική Ε΄ – Θερμική ενέργεια, θερμότητα, θερμοκρασία

Φεβ 202018

Εξαιρετικό βιντεάκι για το κεφάλαιο της Θερμότητας της Ε΄ Δημοτικού από το κανάλι της Καθημερινής Φυσικής που παρακολουθούμε και αγαπάμε!!!

Γεωγραφία Ε΄- Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας

Φεβ 202018

Μια όμορφη παρουσίαση για τα μεγαλύτερα ποτάμια και λίμνες της Ελλάδας από τη Γεωγραφία της Ε΄ Δημοτικού.

Οι Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας – εκπαιδευτικό μ-σενάριο

Μαΐ 201826

Στο 6ο κεφάλαιο των Φυσικών της Στ΄ «Οικοσυστήματα» βρίσκουμε εν γένει χρήσιμο διαδραστικό υλικό, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και το χάρτη των εθνικών δρυμών της Ελλάδας (είτε από το βιβλίο μαθητή είτε μέσω του Φωτόδεντρου). Το συγκεκριμένο μ-σενάριο αποτελεί δραστηριότητα επέκτασης της παραγράφου για τους Εθνικούς Δρυμούς και αντλεί στοιχεία από ποικίλες άλλες γνωστικές περιοχές και γνωστικά αντικείμενα, με σκοπό να διευρύνει όχι μόνο τη γνώση αλλά και την αντίληψη των παιδιών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος.

Η προσέγγιση είναι μαθητοκεντρική και οι πρακτικές που προτείνονται στηρίζονται στις αρχές της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ. Η φύση του αντικειμένου -αλλά και η ευχρηστία του ψηφιακού υλικού- είναι τέτοια που απαιτεί ελάχιστη καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει κυρίως ενθαρρυντικό, υποστηρικτικό και διευκολυντικό ρόλο.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανοίξτε το σχετικό αρχείο (S7_m_senario_dalli_maria  ), όπως επίσης και το συνοδευτικό φύλλο εργασίας (Worksheet)

Καλή περιήγηση!

 

 

Γεωγραφία Ε΄ – Νησιά και Νησιωτικά συμπλέγματα

Απρ 20184

Η Γεωγραφία μοιάζει να είναι ένας μόνιμος βραχνάς για το δάσκαλο, αφού παλεύει από τη μια να καλύψει την απαιτούμενη σχολική ύλη και να μάθουν τα παιδιά όμορφα και χρήσιμα πράγματα και από την άλλη να τιθασεύσει τις ορδές των χασμουρητών από τους μαθητές του  που συνήθως τη θεωρούν αδιάφορη, βαρετή και μάθημα «δευτερεύον»…

Εμείς θεωρούμε ότι, σε τέτοιες πραγματικές καταστάσεις, μια καλή λύση είναι η εμπλοκή των μαθητών και η άμεση συμμετοχή τους στην αναζήτηση και χρήση των πληροφοριακών στοιχείων κάθε γνωστικού αντικειμένου. Η χρήση εποπτικών μέσων είναι εξαιρετικά βοηθητικός παράγοντας και ευτυχώς η σύγχρονη τεχνολογία έχει να επιδείξει αρκετά από αυτά. Τα σημερινά παιδιά δυστυχώς ή ευτυχώς ξετρελαίνονται να κάνουν «κλικ»…  οπότε αυτή τη φορά ας το χρησιμοποιήσουμε για το καλό τους!

Παρακάτω παραθέτουμε μια παρουσίαση του Power Point ως πρόταση διδασκαλίας για το κεφάλαιο «Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα» της Ε΄ Δημοτικού (με το αντίστοιχο μ-σενάριο) και ελπίζουμε να είναι χρήσιμο εργαλείο για όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει. Στο τέλος της παρουσίασης υπάρχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό φύλλο εργασίας  (κουΐζ).

Καλή περιήγηση!

Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα (παρουσίαση Power Point)

Νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα (προβολή Power Point)

S10_m_senario_dalli_maria

 

Δημιουργοί μ-σεναρίου: Αναστασία Γεγγενίδη, Μαρία Δάλλη (εκπαιδευτικοί ΠΕ70)

Stephen Hawking: Η Ιστορία των πάντων (με ελληνικούς υπότιτλους)

Φεβ 201821

Από την καθαρή ενέργεια των πρώτων στιγμών του Big Bang μέχρι την εμφάνιση της ύλης, από τη δημιουργία των  ουράνιων σωμάτων μέχρι τα μελλοντικά αστρικά ταξίδια, η εντυπωσιακή ταινία του θρυλικού φυσικού και κοσμολόγου  αφηγείται την ιστορία από τη γέννηση του σύμπαντος μέχρι το πιθανό τέλος του.

Μοναδικές εικόνες που κυριολεκτικά καθηλώνουν το βλέμμα και σπάνιες πληροφορίες που διεγείρουν τη σκέψη…

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και ευχόμαστε να το απολαύσετε, μικροί και μεγάλοι!

Διαβάστε περισσότερα για τον Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) εδώ

Σαν σήμερα

  1. 31/03/1822: Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων