ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ!

Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ!

Robert Vonnoh Poppies in France, 1888, Terra Foundation for American Art, Chicago.

 

Ας διαβάσουμε μία όμορφη ιστορία…

πηγή: Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα (εκδόσεις Μίνωας)
κείμενο: Ρένα Ρώσση –Ζαΐρη

 

Ιδέα για δραστηριότητα στο σπίτι : φτιάξτε και σεις το δικό σας πίνακα ζωγραφικής με παπαρούνες! Ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες, ή ένα βάζο με παπαρούνες χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους ή πινέλα!

Robert Vonnoh, Παπαρούνες στη Φλάνδρα, 1890.

 

Vincent Van Gogh, Poppies, c. 1886-87, Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hartford, CT, Bequest of Anne Parrish Titzell, 1957.617.

 

Μπορείτε και να χρωματίσετε ένα βάζο με παπαρούνες…

Άλλη μία όμορφη Πασχαλινή ιστορία…

Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

 



Λήψη αρχείου

 

ΏΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

 

Ο ΚΡΙΝΟΣ

Τις τελευταίες ώρες του Ιησού ιδρώτας έσταζε από το σώμα του, πέφτοντας στη γη. Από κάθε σταγόνα άνθιζε και ένα όμορφο κρινάκι!

Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Η Πασχαλιά λίγο μετά τη γέννηση του Ιησού….

Αργότερα, όταν  σταυρώθηκε ο Χριστός η Παναγία συντετριμμένη κάθισε να θρηνήσει το παιδί της κάτω από ένα δέντρο, το οποίο δεν είχε άνθη αλλά μόνο φύλλα. Κάποια στιγμή αποκαμωμένη αποκοιμήθηκε και το δέντρο συμμερίστηκε το δράμα της και έριξε πάνω της όλα του τα φύλλα για να την σκεπάσει απαλά… Όταν η Παναγία ξύπνησε είδε το δέντρο χωρίς φύλλα  και κατάλαβε βλέποντας τα φύλλα γύρω της, ότι το δέντρο τα έριξε επάνω της για να τη ζεστάνει. Τότε Εκείνη το ευλόγησε να είναι γεμάτο άνθη που μοσχοβολούν! Και από τότε η πασχαλιά ανθίζει το Πάσχα και μοσχοβολά η πλάση!

Ιδέα για δραστηριότητα στο σπίτι : φτιάξτε και σεις ένα βάζο με πασχαλιές  χρησιμοποιώντας μωβ ή μπλε χρώμα και μπατονέτες!

Δείτε πως…

Δείτε εδώ περισσότερους πίνακες ζωγραφικής με τα λουλούδια του Πάσχα!

Τι βλέπετε στον κάθε πίνακα ;

ποια είναι τα χρώματα των λουλουδιών ;

ποιο είναι το αγαπημένο σου λουλούδι ;

δώσε ένα δικό σου όνομα σε κάθε πίνακα ζωγραφικής…

S. G. Anderson, Η εποχή των πασχαλιών. Ιδιωτική Συλλογή.

 

 

 

ΠΑΣΧΑΛΟΜΕΤΡΗΜΑΤΑ!

1, 2, 3, 4 … μετρώ!

Παρατήρησε το Πασχαλινό δεντράκι! Πόσα όμοια αυγά μπορείς να βρεις πάνω σε αυτό ; Κύκλωσε τα εάν θέλεις. Πόσα όμοια ζευγάρια βρήκες; Πες το σωστό αριθμό!

ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΌΜΟΙΑ ΑΥΓΑ!

 

Βρες πόσες φορές υπάρχει το κάθε αυγό και το κάθε καλαθάκι που βλέπεις στην εικόνα αριστερά σου και γράψε το μέσα στο κουτάκι ή πες το σωστό αριθμό!

ΏΡΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 2 ΕΙΚΟΝΕΣ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ;

 

ΠΑΡΑΤΗΡΩ…. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΩ ΤΙ ΛΕΙΠΕΙ…

 

 

ΒΡΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΌΜΟΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!

 

ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ;

 

ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ! ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ!

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ  Πάγκαλου και στην παραβολή της Ξηρανθείσας συκιάς.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Ο Ιωσήφ,  ο μικρότερος υιός του Ιακώβ, φθονήθηκε από τα αδέρφια του που τον  πούλησαν  ως  δούλο  σε εμπόρους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Οι έμποροι φτάνοντας στην Αίγυπτο τον πούλησαν σε αξιωματούχο του βασιλιά της Αιγύπτου, τον  Πετεφρή. Εκεί όμως αφού η γυναίκα του Πετεφρή τον συκοφάντησε, ο Ιωσήφ κατέληξε στη φυλακή του Φαραώ. Ο Ιωσήφ όμως ήταν προικισμένος από το Θεό με ένα σπάνιο χάρισμα : μπορούσε να ερμηνεύει τα όνειρα των ανθρώπων.

Κάποτε λοιπόν   ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή : στεκόταν, λέει, κοντά στον ποταμό Νείλο, και είδε ν’ ανεβαίνουν από το ποτάμι εφτά αγελάδες  παχιές, κι έβοσκαν στο χορτάρι. Ύστερα από αυτές, ανέβηκαν από το Νείλο άλλες εφτά αγελάδες καχεκτικές και στάθηκαν κοντά στις πρώτες, πλάι στις όχθες του ποταμού. Οι εφτά αδύνατες αγελάδες έφαγαν τις άλλες εφτά, τις εύρωστες. Μόλις είδε το όνειρο αυτό ο Φαραώ ξύπνησε. Όμως σε λίγο τον ξαναπήρε ο ύπνος και βλέπει και δεύτερο όνειρο: Εφτά στάχυα βλάστησαν πάνω στο ίδιο στέλεχος, μεστωμένα και ωραία. Και μετά από κείνα, βλάστησαν άλλα εφτά στάχυα, λεπτά και καμένα. Τα λεπτά και καμένα στάχυα κατάπιαν τα εφτά στάχυα που ήταν μεστωμένα και παχιά. Ο Ο Ιωσήφ τότε του είπε  ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού.

Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα και του ανέθεσε να φροντίσει το λαό του τα δύσκολα χρόνια του λιμού, αποθηκεύοντας σιτάρι για τα χρόνια της ακαρπίας που θα ερχόταν.

Όταν έφτασαν τα δύσκολα χρόνια   και τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει έφτασαν στην Αίγυπτο, ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρησε και  προσκάλεσε όλη την οικογένεια του να ζήσει μαζί του στην Αίγυπτο.

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΝΘΕΙΣΑΣ ΣΥΚΙΑΣ

Ο Χριστός την επόμενη ημέρα  από την Ανάσταση του Λαζάρου περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ  είδε μια  συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς είπε απευθυνόμενος στο δέντρο: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» (Ματθ.21:19). Η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΚΡΙΘΗ!

Η παραβολή των ταλάντων

Kάποτε ένας άρχοντας  φεύγοντας για ταξίδι, κάλεσε τους 3 υπηρέτες που είχε στη δούλεψη του   και τους εμπιστεύτηκε τα υπάρχοντα του. Στον πρώτο  έδωσε πέντε τάλαντα, στο δεύτερο  δύο,  και στον τρίτο ένα,  κι έπειτα αναχώρησε  για το ταξίδi του . Eκείνος  που έλαβε τα πέντε τάλαντα δούλεψε και  κέρδισε άλλα πέντε. Κι εκείνος που έλαβε τα δύο τάλαντα κέρδισε επίσης άλλα δύο. Εκείνος όμως που έλαβε το ένα τάλαντο  έσκαψε στη γη και έκρυψε τα χρήματα του κυρίου του.

Όταν επέστρεψε ο άρχοντας κάλεσε τους τρεις υπηρέτες ώστε να τους ρωτήσει πως αξιοποίησαν τα χρήματα που τους εμπιστεύτηκε Παρουσιάστηκε τότε εκείνος που είχε λάβει τα πέντε τάλαντα και του έφερε άλλα πέντε λέγοντας: «κύριε, μου εμπιστεύτηκες πέντε τάλαντα· κοίτα κέρδισα με αυτά άλλα πέντε». Του είπε ο κύριός του: «εύγε, καλέ και έμπιστε υπηρέτη! Αποδείχτηκες αξιόπιστος!. Έλα να γιορτάσεις μαζί μου». Παρουσιάστηκε κι ο άλλος με τα δύο τάλαντα και είπε: «κύριε, μου εμπιστεύτηκες δύο τάλαντα· κοίτα, κέρδισα άλλα δύο. Του είπε ο κύριος του: «εύγε, καλέ και έμπιστε υπηρέτη! Αποδείχτηκες αξιόπιστος!  Έλα να γιορτάσεις μαζί μου».

Παρουσιάστηκε κι εκείνος που είχε λάβει το ένα τάλαντο και είπε: «κύριε, ήξερα πως είσαι σκληρός άνθρωπος. Θερίζεις εκεί όπου δεν έσπειρες και συνάζεις καρπούς εκεί που δεν φύτεψες. Γι’ αυτό φοβήθηκα και πήγα και έκρυψα το τάλαντο σου στη γη. Να τα λεφτά σου. Και του αποκρίθηκε ο κύριος του: « ήξερες πως θερίζω όπου δεν έσπειρα, και συνάζω καρπούς  απ’ όπου δε φύτεψα! Τότε έπρεπε να βάλεις τα χρήματα μου στην τράπεζα, κι εγώ όταν θα γυρνούσα πίσω θα τα έπαιρνα με τόκο. Έτσι πήρε το ένα  τάλαντο που του είχε εμπιστευτεί  και το έδωσε σ’ εκείνον που είχε δέκα τάλαντα.

Με την παραβολή των ταλάντων ο Ιησούς θέλησε να διδάξει αυτό στους μαθητές του : ο κάθε άνθρωπος διαθέτει αρετές και χαρίσματα που οφείλει να καλλιεργήσει  στη ζωή του και να τα χρησιμοποιήσει με σκοπό να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

 

Η παραβολή των δέκα παρθένων

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δημητριάδος “Μικροί ήρωες, μεγάλα μυστικά. Γνωριμία με τις παραβολές του Χριστού”.
Κείμενα: Πηνελόπη Μωραΐτου – Ηλίας Λιαμής. Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΑΣΤΗ!

 

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Ιησού Χριστό κι άλειψε τα πόδια Του με μύρο, προετοιμάζοντας τον έτσι για τη ταφή του.

ΤΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίζει τους πιστούς με Μύρο,  ώστε να λάβουν τη χάρη του Θεού. Κατά τη διάρκεια του, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου που διαβάζονται τα επτά Ευαγγέλια ο ιερέας, όπως και πολλοί πιστοί, ανάβουν ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο.

Επίσης ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ!

 

Τη Μεγάλη Πέμπτη θυμόμαστε τέσσερα γεγονότα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση :

Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το ιερό δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους,  Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 μαθητών από τον Ιησού Χριστό, η προσευχή του Ιησού στο όρος των Ελαιών μετά το μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του,  η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού,  ο δρόμος προς το Γολγοθά και η σταύρωση του Ιησού.

 

 

ΈΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά….

 

Σύμφωνα με τη  χριστιανική μας παράδοση, τα κόκκινα αυγά  συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού πάνω στο σταυρό.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία  με δάκρυα στα μάτια πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους Ρωμαίους στρατιώτες, παρακαλώντας τους να μη φερθούν άσχημα στον Ιησού . Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και πρέπει να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Επίσης τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία ακολουθεί η έξοδος του σταυρού  με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΑΦΗ!

Τη Μεγάλη Παρασκευή θυμόμαστε:  την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψη του Ιησού, την άρνηση και την μετάνοια του Αποστόλου Πέτρου,   τη καταδίκη από τους Αρχιερείς και τον Πιλάτο, την πορεία προς το Γολγοθά, και τη Σταύρωση,  την ταφή και τη σφράγιση του μνημείου.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής  γίνεται η Αποκαθήλωση και το βράδυ τίθεται  στο κέντρο των ναών προς προσκύνημα ο επιτάφιος και ακούγονται  τα Εγκώμια, ενώ ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου.

 

Σύμφωνα με τη Θρησκευτική μας παράδοση,  ο  Ιωσήφ  από την Αριμαθαία, κρυφός μαθητής του Ιησού  πήγε στον Πόντιο Πιλάτο ζητώντας να του δώσει το σώμα του Ιησού ώστε να το ετοιμάσει για την ταφή.

Με τη βοήθεια του Νικόδημου  κατέβασαν το σώμα του Ιησού από το σταυρό, το τύλιξαν σε εκλεκτό λινό ύφασμα  και  το τοποθέτησαν  σε ένα  μνημείο, σκαλισμένο πάνω σε βράχο που ο ίδιος είχε ετοιμάσει για τον εαυτό του, ενώ κύλησαν μια μεγάλη πέτρα μπροστά στον τάφο.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΘΗ!

Έπειτα από τη σταύρωση και την ταφή του Ιησού, οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι  επισκέφτηκαν τον Πόντιο Πιλάτο ζητώντας του να τοποθετήσει φρουρούς στον τάφο του Ιησού ώστε να μη μπορέσουν οι μαθητές του να κλέψουν το σώμα του και να κοροϊδέψουν το λαό, λέγοντας ότι ο Ιησούς αναστήθηκε.

Οι αρχιερείς με τους Ρωμαίους στρατιώτες πήγαν στον τάφο του Ιησού σφραγίζοντας το λίθο.

Έπειτα από τρεις ημέρες, Κυριακή πρωί,   η Μαρία η Μαγδαληνή και  η Μαρία,  η μητέρα του Ιακώβου  πήγαν στον τάφο φέρνοντας μαζί τους μύρο και αρωματικά έλαια ώστε να αλείψουν το σώμα του Ιησού.

Σε λίγο άγγελος από τον ουρανό εμφανίστηκε μπροστά τους λέγοντας : “ ποιόν ζητάτε” ; ‘‘ τον Ιησού το Ναζωραίο”,  απάντησαν οι δύο γυναίκες. Τότε εκείνος αποκρίθηκε : “ γιατί ζητάτε τους ζωντανούς ανάμεσα στους νεκρούς “ ;  “αυτός που ζητάτε δε βρίσκεται εδώ. Αναστήθηκε”!

Έπειτα ζήτησε από τις δύο γυναίκες να μεταφέρουν το χαρμόσυνο νέο της ανάστασης του Ιησού στους μαθητές του.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπάνε χαρμόσυνα καθώς στις εκκλησίες εορτάζεται η 1η Ανάσταση. Ο Ιερέας  σκορπά στην εκκλησία  λουλούδια από τον Επιτάφιο της Μ. Παρασκευής. Στη συνέχεια μοιράζονται στους πιστούς που τα τοποθετούν στο εικονοστάσι τους .

 

ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ  ΣΑΒΒΑΤΟΥ …

Το Άγιο Φως

Η  Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη  διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στη συνέχεια γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη ».

Τα πυροτεχνήματα

 

       Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Ιησού σε όλο τον κόσμο..

Το σύμβολο του σταυρού

Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Το γιορτινό τραπέζι

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.

Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!

Την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα γιορτής και χαράς σουβλίζεται ο παραδοσιακός οβελίας και όλοι κάθονται γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι.

 

 

ΒΑΓΙΑ, ΒΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ…..

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ !

  Κυριακή των Βαΐων αύριο, και  σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά.

Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς μαζί με σταυρούς από βάγια.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ!

Πέντε μέρες πριν από το Πάσχα ,  ο Ιησούς ερχόμενος  από τη Βηθανία έφτασε στα Ιεροσόλυμα.  Έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι,  και αφού κάθισε πάνω   εισήλθε στην πόλη. Ο λαός μόλις άκουσε ότι έρχεται ο Ιησούς  και κρατώντας  στα χέρια τους βάγια από φοίνικες,  πήγαν να τον προϋπαντήσουν. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δένδρα και τα έστρωναν στο δρόμο όπου διερχόταν ο Χριστός  και τον ακολουθούσαν,  και όλοι μαζί φώναζαν: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

 

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

 

Βάγια, βάγια των βαγιών

τρώμε ψάρι και κολιό

κι ως την άλλη Κυριακή

με το κόκκινο τα’ αυγό!

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

 

Το 1ο Σάββατο πριν από τη Μ. Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του φίλου του Ιησού, Λάζαρου.

Γνωρίσαμε την ιστορία ……



Λήψη αρχείου

 

ΉΘΗ ΚΑΙ ΈΘΙΜΑ

ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ!

Για να γιορτάσουμε το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα Λαζαράκια, νηστίσιμα ψωμάκια που παίρνουν τη μορφή ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς αναπαρίσταται ο Λάζαρος στις εικόνες.

“Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…” 

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Επίσης τα κορίτσια κρατώντας στα χέρια τους  ένα ομοίωμα του Λαζάρου αλλά και καλαθάκια που τα έχουν στολίσει με ανοιξιάτικα λουλούδια,  πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδάνε  τα Κάλαντα του Λαζάρου, τα Λαζαρικά για να διηγηθούν την ιστορία του Λάζαρου, του φίλου του Χριστού που αναστήθηκε! Οι νοικοκυρές τους δίνουν αβγά για να τα βάψουν το Πάσχα και άλλα καλούδια που έχουν στο σπίτι τους.

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ!

Φτιάξαμε και μεις το δικό μας Λάζαρο!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ‘‘ΛΑΖΑΡΟΣ‘‘

Πάτησε εδώ για να ακούσεις τα κάλαντα του Λαζάρου!

Την τελευταία ημέρα πριν να αποχαιρετιστούμε για τις διακοπές του Πάσχα φτιάξαμε και μεις τα δικά μας Λαζαράκια στην ψηφιακή μας τάξη!

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ!

 

ΚΑΛΗ ΌΡΕΞΗ ΠΑΙΔΙΑ!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

 

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Με αφορμή  την ανάγνωση βιβλίου, όπου συναντήσαμε τον Κολοσσό της Ρόδου, αποφασίσαμε με τα παιδιά ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να αναζητήσουμε τα υπόλοιπα 6  θαύματα του αρχαίου κόσμου. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα ξεχωριστά ανέλαβε να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της.

Έτσι μάθαμε για …

 

Πάτησε εδώ για να γνωρίσεις τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.

ΏΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

 

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα μας και να αναζητήσουμε τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου……