ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Πριν από πολλά χρόνια σε μια πόλη της Ναζαρέτ ζούσε μία καλή κοπέλα που την έλεγαν Μαρία. Στην ίδια πόλη ζούσε και ένας ξυλουργός που το όνομα του ήταν Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ προστάτευε και αγαπούσε τη Μαρία. Μία μέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στη Μαρία φέρνοντας την χαρούμενη είδηση πως θα γινόταν η μητέρα του γιου του θεού.  Άγγελος όμως παρουσιάστηκε και στον Ιωσήφ φέρνοντας του το ίδιο ευχάριστο νέο.

Μία μέρα ήρθε διαταγή από τον κυβερνήτη της χώρας που έλεγε πως όλοι θα έπρεπε να ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να δηλώσουν το όνομα τους.

Το ταξίδι ήταν μακρινό και κουραστικό. Ο Ιωσήφ με τα πόδια και η Μαρία πάνω σε ένα γαϊδουράκι ξεκίνησαν το ταξίδι τους με προορισμό τους τη Βηθλεέμ.

Όταν έφτασαν ήταν πια νύχτα και σε λίγο η Μαρία θα έφερνε στον κόσμο το μωρό της. Κουρασμένοι και οι δύο από το μακρινό τους ταξίδι αναζήτησαν κάποιο δωμάτιο για να ξεκουραστούν, όμως δεν υπήρχε τίποτα. Τότε ένας πανδοχέας που τους λυπήθηκε τους είπε : ″δεν έχω κάποιο δωμάτιο να σας δώσω, όμως αν θέλετε μπορείτε να μείνετε στο  στάβλο μου. Εκεί είναι ζεστά και καθαρά″

Ο Ιωσήφ και η Μαρία αφού ευχαρίστησαν τον πανδοχέα, κατευθύνθηκαν στο στάβλο για να ξεκουραστούν. Εκείνο το βράδι η Μαρία γέννησε το παιδί της. Ήταν αγόρι και το ονόμασαν Ιησού. Η Μαρία το τύλιξε σε μία κουβέρτα και το έβαλε σε μία φάτνη από άχυρα που ήταν ζεστά και μαλακά ενώ τα ζώα του στάβλου το ζέσταιναν με την ανάσα τους. Ήταν μια νύχτα μαγική. Ο ουρανός ήταν γεμάτος αστέρια ενώ άγγελοι στον ουρανό έψελναν γλυκιές μελωδίες,  καλωσορίζοντας τον ερχομό του Ιησού στη γη.

Μακριά ψηλά πάνω σε ένα λόφο 3 βοσκοί πρόσεχαν τα πρόβατα τους. Ξαφνικά ο ουρανός φωτίστηκε και Άγγελος από τον ουρανό παρουσιάστηκε μπροστά τους. ″ Απόψε γεννήθηκε ο γιος του Θεού. Το μεγάλο αστέρι που φωτίζει τον ουρανό θα σας οδηγήσει κοντά του″, τους είπε.

Οι 3 βοσκοί συγκινημένοι ακολουθώντας το άστρο της Βηθλεέμ  έφτασαν στη φάτνη που βρισκόταν ο Ιησούς. Προσκύνησαν το Θείο Βρέφος προσφέροντας του για δώρο ένα αρνάκι από τα πρόβατα τους.

 

Σε μια μακρινή χώρα της Ανατολής ζούσαν οι 3 μάγοι, άνθρωποι σοφοί. Το ίδιο λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ εμφανίστηκε και στον δικό τους ουρανό. Έψαξαν στα βιβλία τους όπου και βρήκαν την απάντηση. ″ Ένας βασιλιάς γεννήθηκε στον κόσμο. Πρέπει να τον βρούμε και να τον προσκυνήσουμε. Το λαμπρό άστρο στον ουρανό θα μας οδηγήσει″, είπαν ο ένας στον άλλο.  Έτσι ξεκίνησαν το μακρινό τους ταξίδι με τελικό προορισμό τη φάτνη της Βηθλεέμ όπου βρισκόταν ο Ιησούς.

Κάποτε έφτασαν και στο παλάτι του Βασιλιά Ηρώδη. Ο Βασιλιάς Ηρώδης όταν έμαθε για το νέο της γεννήσεως του νέου Βασιλιά δυσαρεστήθηκε πολύ.″ Όταν μάθετε που βρίσκεται ο νέος Βασιλιάς, ελάτε να μου το πείτε. Θα ήθελα και εγώ να τον προσκυνήσω″, είπε ο Βασιλιάς Ηρώδης χωρίς να δείξει το θυμό του.

Έτσι οι 3 μάγοι συνέχισαν το μακρινό τους ταξίδι με οδηγό τους το λαμπρό αστέρι στον ουρανό. Όταν έφτασαν στη φάτνη της Βηθλεέμ προσκύνησαν το μικρό Ιησού προσφέροντας του πολύτιμα δώρα : χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.

Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής τους. Άγγελος από τον ουρανό εμφανίστηκε μπροστά τους παροτρύνοντας τους να μην περάσουν από το παλάτι του Βασιλιά Ηρώδη.″ Μην επιστρέψετε στο Βασιλιά Ηρώδη γιατί θέλει να κάνει κακό στον Ιησού″. Έτσι οι 3 Μάγοι πήραν το δρόμο της επιστροφής χωρίς να περάσουν από το παλάτι του Βασιλιά Ηρώδη.

Ο Ιωσήφ και η Μαρία ήταν πολύ περήφανοι και ευτυχισμένοι για τη γέννηση του μικρού Ιησού. Ήξεραν πως ήταν ένα πολύ ξεχωριστό μωρό που η γέννηση του θα έφερνε στον κόσμο ΕΙΡΗΝΗ και ΑΓΑΠΗ.

 

Ώρα για παιχνίδι!

Κάλαντα Χριστουγέννων

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΈΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Χριστουγεννιάτικες κάλτσες

 

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ο Άγιος Βασίλης βρέθηκε στην καμινάδα ενός φτωχικού σπιτιού. Η οικογένεια είχε απλώσει την μπουγάδα της ανάμεσα στην οποία βρισκόταν και μερικές κάλτσες. Τότε  ο ίδιος θέλοντας να βοηθήσει τοποθέτησε χρυσό μέσα στις κάλτσες. Η οικογένεια με αυτό το ανέλπιστο δώρο μπόρεσε να παντρέψει τα παιδιά της και να τους εξασφαλίσει μία άνετη ζωή.

Έτσι και εμείς συνηθίζουμε να κρεμάμε στο τζάκι, στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στο Χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού μας κάλτσες, ελπίζοντας να βρούμε μέσα σ’ αυτές τα πολυπόθητα δώρα του Άη Βασίλη την ημέρα  των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς

 

 

Το τάισμα της βρύσης

 

Ανήμερα της γέννησης του Χριστού ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς  γυναίκες σε χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας πηγαίνουν στην κοντινότερη κρήνη κουβαλώντας στους ώμους τους στάμνες, προκειμένου να τις γεμίσουν με νερό. Μαζί τους επίσης φέρνουν και : μέλι, βούτυρο, σιτάρι, τυρί και ό,τι άλλο προτιμούν. Με αυτά ″ταΐζουν″ τη βρύση, ενώ σε όλη τη διαδρομή τους πίσω στο σπίτι πρέπει να παραμείνουν αμίλητες έως  ότου πιούν όλοι από το νερό. Γι’ αυτό και το λένε ‘‘άκραντο ή αμίλητο νερό‘‘. Με αυτό ραντίζουν τις 4 γωνίες του σπιτιού και εύχονται η ζωή τους να κυλάει όπως το νερό στη βρύση και να είναι τόσο γλυκιά όσο το μέλι με το οποίο  άλειψαν την κρήνη. Το σιτάρι, το τυρί και ό,τι άλλο προσέφεραν  στη βρύση συμβολίζει την αισιοδοξία τους για  καλή σοδειά.

 

Τα καρύδια της Ηπείρου

Τα καρύδια είναι ένα παραδοσιακό ομαδικό παιγνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν ως εξής: Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πάνω σ’ αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει  και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, κάποιο άλλο καρύδι. Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.  

 

Οι παραδοσιακές φουφούδες

 

  

Στην πόλη της καβάλας  τα Χριστούγεννα αλλά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από νωρίς το μεσημέρι έως και την υποδοχή του νέου χρόνου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στήνονται οι παραδοσιακές φουφούδες. Πρόκειται για ψησταριές στις οποίες ψήνουν κρέας, που το προσφέρουν στον κόσμο.

 

Το Χριστόξυλο

 

 

  

Στη Βόρειο Ελλάδα Ο νοικοκύρης του σπιτιού   παραμονές των γιορτών  διαλέγει το πιο όμορφο και γερό ξύλο,  το Χριστόξυλο όπως λέγεται,  για να καίει στο τζάκι του όλη την περίοδο των εορτών. Πρόκειται για ένα  γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά. Σύμφωνα με την παράδοση καθώς  καίγεται το Χριστόξυλο, πιστεύουν πως ζεσταίνεται και ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ

 

Το αναμμένο πουρνάρι στην Ήπειρο

 

Σύμφωνα με την παράδοση μας,  όταν γεννήθηκε ο Χριστός  και ο άγγελος είπε το χαρμόσυνο νέο στους 3 βοσκούς εκείνοι έσπευσαν για να προσκυνήσουν το θείο βρέφος. Όμως ήταν νύχτα και για να φωτίσουν το δρόμο τους έκοψαν μερικά κλαδιά από πουρνάρι και τους έβαλαν φωτιά. Από τότε  λοιπόν έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, να ανάβουν χαρούμενες φωτιές που φωτίζουν τα δρομάκια του χωριού.  Όποιος πηγαίνει επίσκεψη για Χρόνια Πολλά πρέπει να κρατάει στα χέρια του αναμμένα κλαδιά από πουρνάρι.

 

Το Χριστουγεννιάτικο ψωμί στην Κρήτη

Τα “Χριστόψωμα” ή “Σταυρόψωμα” είναι ένα  Παραδοσιακό κρητικό γλυκό ψωμί. Το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό.  Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, ζώα ,πουλιά. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα ανταλλάσσοντας ευχές. Παλαιότερα στην Κρήτη τα ζώα είχαν μερίδα και στο Χριστόψωμο. Έτριβαν λίγο χριστόψωμο, το ανακάτευαν με τα πίτουρα και το έδιναν στα ζώα να το φάνε, για να ευλογηθούν κι αυτά.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Χχ ΛΕΞΟΥΛΕΣ

 

 

 

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΧΙΟΝΟΛΕΞΟΥΛΕΣ

 

 

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑ….

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ…