ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
            

Γεια σας αγαπημένα μου παιδάκια!

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, αγαπημένου φίλου του Χριστού. Αναζητείστε μαζί με τους γονείς σας την ιστορία για την Ανάσταση του Λαζάρου στο youtube αλλά και σχετικές  Εικόνες – Αγιογραφίες. Συζητείστε γι’ αυτές κάνοντας ερωτήσεις στα παιδιά : τι βλέπουν, πόσοι συμμετέχουν, τα χρώματα, πως είναι ντυμένοι, ο τίτλος της Αγιογραφίας, αν υπάρχει κάποια επιγραφή.

Κατά την Λαϊκή μας παράδοση σήμερα τα κορίτσια, που λέγονταν Λαζαρίνες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές  ξεχύνονται στους δρόμους κρατώντας το Λαζαράκι, ένα ομοίωμα-κούκλα του Λαζάρου που έφτιαχναν με δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, το έντυναν με ένα πανί και το στόλιζαν με λουλούδια. Στα χέρια τους κρατούσαν καλαθάκια, στολισμένα με λουλούδια και τραγουδούσαν τα “κάλαντα του Λαζάρου” ώστε να διηγηθούν την ιστορία του αγαπημένου φίλου του Χριστού.Οι νοικοκυρές τους έβαζαν στο καλαθάκι τους μικρά φιλοδωρήματα, φρούτα, φαγώσιμα, αυγά που τα έβαφαν για το πάσχα. Αναζητείστε στο youtube και ακούστε τα κάλαντα Λαζάρου και δείτε τις Λαζαρίνες.
Σήμερα οι νοικοκυρές στα σπίτια τους φτιάχνουν τα Λαζαράκια, ειδικά κουλούρια στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου όπως φαίνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Για μάτια έβαζαν 2 γαρύφαλλα, και τα έτρωγαν ζεστά. Αναζητείστε με τη μαμά συνταγή για τα Λαζαράκια, και φτιάξτε τα δικά σας ανθρωπάκια! Εγώ έφτιαξα τα δικά μου! Σας στέλνω φωτογραφία….. Καλή μας όρεξη!