Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια! 

 

                Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια! 

      Πάμε να γνωρίσουμε το μήνα Απρίλιο αγαπημένα μου παιδάκια;

Ο Απρίλης ή Απρίλιος είναι ο 2ος μήνας της Άνοιξης. Είναι γνωστός με πολλά λαϊκά ονόματα :  ΑΝΟΙΞΙΑΤΗΣ ….. μπορείτε να φανταστείτε γιατί ; …ΑΙΓΙΩΡΓΙΤΗΣ από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Δρακοκτόνου,  ΚΕΡΑΣΑΡΗΣ σε μέρη όπου φυτρώνουν τα κεράσια και ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ από τον εορτασμό του Πάσχα !

Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση είναι μήνας σκανταλιάρης : Την 1η μέρα του Απρίλη γιορτάζουμε την πρωταπριλιά… είναι έθιμο ο καθένας από εμάς να φτιάχνει ένα αθώο ψεματάκι αυτή τη μέρα και να προσπαθεί να ξεγελάσει τους άλλους με αυτό. Όλοι πιστεύουν πως θα τους φέρει γούρι εάν καταφέρουν να ξεγελάσουν μ΄ ένα αθώο ψεματάκι. Φτιάξατε και σεις ένα μικρό και αθώο ψεματάκι την 1η του Απρίλη  ; Eάν  ναι,  ελπίζω να το διασκεδάσατε!

Εκτός όμως από σκανταλιάρης είναι και άτακτος ως προς τις καιρικές του συνθήκες … είναι μήνας δίγνωμος όπως και ο αδερφός του ο Μάρτης: άλλοτε μας δίνει ηλιόλουστες μέρες, ενώ από την άλλη δεν ξεχνάει να μας θυμίζει το χειμώνα που αφήσαμε πίσω μας με βροχές, συννεφιά και χαλάζια. Οι γεωργοί σπέρνουν καλαμπόκι, βαμβάκι, καρπούζια, πεπόνια. Ο λαός μας έχει φτιάξει πολλές παροιμίες για το μήνα Απρίλιο …

                              Ο Μάρτης με τα λούλουδα κι ο Απρίλης με τα ρόδα!

                              Ο Μάρτης έχει τ’ όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια!

                                 Του Απρίλη η Βροχή, κάθε στάλα και φλουρί!

Συζήτησε με τους γονείς σου τις παραπάνω παροιμίες. Τι νομίζεις ότι σημαίνουν; Στη συνέχεια διάλεξε μία από αυτές και ζωγράφισε την. Εάν θέλεις μπορείς και να την αντιγράψεις.

Περιμένω με αγωνία να δω τις παροιμίες σας ζωγραφισμένες!!