ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

1η Ιουνίου ανοίγουν τα σχολεία!

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις σχολικές αίθουσες μαθητές και εκπαιδευτικοί!

Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου

Παρατίθενται παρακάτω οδηγίες αλλά και 2 πολύ ενδιαφέρουσες αφίσες του υπουργείου παιδείας:

Covid19_20_05_06_4_COVID_19_Prostasia_Sxoleia

 

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/Covid19_20_05_06_8.1_afisa1.JPG

Covid19_20_05_06_8.2_school_poster_steps

Καλή μας αρχή αγαπημένα μου παιδιά, γονείς και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ!

Και πάλι μαζί ! Έστω κι αν επικοινωνούμε μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, που φτιάχτηκε γι’ αυτό το σκοπό ! Ένα πολύ μεγάλο φιλί σε όλα τα αγαπημένα παιδάκια του σχολείου μας ! Εύχομαι να είστε όλοι καλά, και να περνάτε όμορφα και δημιουργικά στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά ! Το ίδιο όμορφα και δημιουργικά προσπαθώ να περνάω και γω στο σπίτι …. φτιάχνω τα αγαπημένα μου φαγητά, διαβάζω βιβλία, βλέπω όμορφες ταινίες και περνάω χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα ……. και ανυπομονώ να βρεθούμε πάλι στο σχολείο μας ! Σας αγαπώ …όλα τα παιδάκια… πολύ, πολύ … και μου λείπετε ! Θα τα ξαναπούμε σύντομα ! Πολλά, πολλά φιλιά ! Κυρία Ελένη !

Παιχνιδιάρικα κοτοπουλάκια!

Αγαπημένα μου παιδάκια,
στο χθεσινό γράμμα που σας έστειλα σας πρότεινα να φτιάξετε και  μία πασχαλινή καρτούλα. Σας στέλνω λοιπόν μία πολύ εύκολη που είμαι σίγουρη πως θα το διασκεδάσετε αν δοκιμάσετε να τη φτιάξετε!
Επιλέξτε όποιο χρώμα σας αρέσει και φτιάξτε με το αποτύπωμα του αντίχειρα σας κοτοπουλάκια! Αφού στεγνώσουν φτιάξτε τους ματάκια, μυτούλα, ποδαράκια και λίγα πούπουλα στο κεφαλάκι τους! Γράψτε Καλό Πάσχα ή Καλή Ανάσταση! Στο εσωτερικό της κάρτας γράψτε τις ευχές σας στη γλώσσα της χώρας από την οποία κατάγεστε!
Ελπίζω να το διασκεδάσετε!

Εύχομαι σε όλα τα παιδάκια και την οικογένεια τους
όμορφες και χαρούμενες
Πασχαλιάτικες μέρες!
Καλή Ανάσταση!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Γεια σας αγαπημένα μου παιδιά!

Σας στέλνω δύο πασχαλινές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε με τη βοήθεια των γονιών σας με πολύ απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

  1.       ΛΑΓΟΣ ΑΥΓΟΘΗΚΗ

Θα χρειαστείτε :

2 ρολά χαρτί υγείας, μαρκαδόρους, ψαλίδι, χρώμα της επιλογής σας  και  πινέλο, κορδελίτσα (προαιρετικά), ένα άδειο κουτάκι από μερίδες τυρί κρέμα ή άδειο κεσεδάκι από γιαούρτι, βαμβάκι.

Εκτέλεση :

Παίρνουμε το  ένα ρολό και το βάφουμε με πινέλο και χρώμα της επιλογής μας. Στη συνέχεια κόβουμε 2 λωρίδες από το 2ο ρολό 2,5 περίπου εκ.  στο πλάτος  για να δημιουργήσουμε τα αυτάκια του λαγού, τα βάφουμε  και τα κολλάμε μέσα στο 1ο ρολό αλλά και μεταξύ τους. Εναλλακτικά αντί να βάψουμε μπορούμε να κολλήσουμε χρωματιστό χαρτόνι στα  ρολά. Ζωγραφίζουμε ματάκια  ή  κολλάμε έτοιμα αν έχουμε στη διάθεση μας, μύτη, μουστάκια και χαμόγελο και φτιάχνουμε με βαμβάκι μία μπαλίτσα για ουρά. Φτιάχνουμε έναν μικρό φιόγκο και στολίζουμε τα αυτιά του λαγού. Στολίζουμε το κουτί του τυριού ή γιαουρτιού με χρωματιστό χαρτονάκι γύρω –  γύρω ή το βάφουμε και στολίζουμε με κορδέλα. Κολλάμε την αυγοθήκη μας στο λαγό και η κατασκευή  μας είναι έτοιμη !

  1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ

Παίρνουμε το  ένα ρολό, το κόβουμε στη μέση και κολλάμε τον έναν κύλινδρο πάνω στον άλλο. Βάφουμε ή στολίζουμε τους κυλίνδρους  με χαρτόνι, όπως και τα αυτάκια. Παίρνουμε μία επιπλέον λωρίδα από το 2ο ρολό υγείας πάχους 2,5 εκ   στο πλάτος,  την κόβουμε στη μέση και δημιουργούμε τα πόδια του λαγού. Ζωγραφίζουμε το πρόσωπο και στολίζουμε με φιογκάκι. Μπορείτε να κολλήσετε κουμπιά στο σώμα του λαγού.

Καλή διασκέδαση !

 

ΠΑΣΧΑΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ..

ΠΑΣΧΑΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ …

Ήρθε, ήρθε η Πασχαλιά
με τα κόκκινα τ’ αυγά!

Αγαπημένα μου παιδιά,
σε 13 μέρες θα γιορτάσουμε το Πάσχα, γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες ξεκινώντας από σήμερα θα ανέβουμε στη χρονομηχανή μας και θα ξεκινήσουμε το πασχαλινό μας ταξίδι γνωρίζοντας ιστορίες, έθιμα,  λαϊκές παραδόσεις, κ.α.

Έτοιμοι να παίξουμε το 1ο μας Πασχαλινό παιχνίδι ;

‘‘ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΒΓΑ        
ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΝ‘‘

Κάθε πασχαλινό αβγό κρύβει και ένα μυστικό….. έχει γραμμένο πάνω του ένα γράμμα του αλφαβήτου… κεφαλαίο ή πεζό….. και όλα μαζί έχουν μία αποστολή …. να μπουν στη σωστή σειρά και να σχηματίσουν τις φράσεις :

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

καλό πάσχα

Μπορείς να τα βοηθήσεις και συ να μπουν στη σωστή σειρά αγγίζοντας με το δαχτυλάκι σου πάνω στο σωστό  αβγό κάθε φορά ;

Ανακάλυψε μαζί με τους γονείς σου ποιο γράμμα κρύβει το κάθε πασχαλινό αβγό…… σκέψου και βρες λεξούλες που ν’ αρχίζουν  από το κάθε γράμμα π.χ  Λ….όπως Λαγός.
Φτιάξε και συ το δικό σου πασχαλινό αβγό, στόλισε το όπως σου αρέσει και γράψε :

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

καλό πάσχα

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

Περιμένω τα όμορφα
πασχαλινά αβγά σας!

ΠΑΣΧΑΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ

ΠΑΣΧΑΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ Β

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
             

“Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό ! ”

 

Κυριακή των Βαΐων σήμερα αγαπημένα μου παιδιά!

Όλες οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα  φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Αυτό γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Αναζητείστε μαζί με τα παιδιά και αφηγηθείτε τους  την  παραπάνω ιστορία. Βρείτε εικόνες για τα παραπάνω φυτά και δέντρα. Συζητείστε με τα παιδιά γι’ αυτά.

Ακολουθεί η Μεγάλη
εβδομάδα : Μ. Δευτέρα, Μ.Τρίτη, Μ. Τετάρτη, Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα!

Πολλά και σημαντικά τα γεγονότα αυτών των ημερών(αναζητείστε μαζί με τα παιδιά  και διαβάστε για τα γεγονότα της κάθε ημέρας) … αλλά και πλούσια τα έθιμα που ακολουθούμε!

Σας στέλνω μερικές ιδέες για τις επόμενες ημέρες …..

  • Βάφουμε αυγά την Μ.      
          Πέμπτη…

 

χρησιμοποιώντας κλωστές…

Φτιάξτε όμορφα σχέδια στα αυγά σας  χρησιμοποιώντας κλωστές φλος.

Βουτάμε τα αυγά σε νερό, τα κυλάμε σε πολύχρωμες κλωστές, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βράζουμε για 20΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κλωστές,  γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

Φτιάξτε όμορφα σχέδια….

Δημιουργείστε σχέδια λουλουδιών στα αυγά σας  χρησιμοποιώντας φύλλα από λουλούδια, φυτά, κρεμμυδόφυλλα, σκορδόφυλλα. Βουτάμε τα αυγά σε νερό και τοποθετούμε πάνω ένα φυλλαράκι από το λουλούδι της επιλογής μας. Το τυλίγετε με ένα κομμάτι από καλσόν, το δένετε σφιχτά και το βουτάτε στη βαφή σας. Αφού στεγνώσει, αφαιρούμε το ύφασμα και γυαλίζουμε με λάδι.

 

Φτιάξτε φυσικές βαφές…
Φτιάξτε μόνοι σας φυσικές βαφές  βράζοντας λαχανικά όπως  1 κόκκινο λάχανο για μωβ, μπλέ χρώμα, σπανάκι(4 φλυτζάνια) για πράσινο χρώμα, βατόμουρα( 1 φλυτζάνι) για μπλέ-γκρί χρώμα, πάπρικα( 2 κουταλιές της σούπας) για πορτοκαλί χρώμα, παντζάρια( 4 φλυτζάνια ψιλοκομμένα) για ροζ χρώμα   … σε  4 φλιτζάνια νερό  για 20-30΄  και ανακαλύψτε όμορφα φυσικά χρώματα. Βουτάμε τα αυγά μας για 10΄ περίπου και γυαλίζουμε με λάδι.

 

          Αυγατοχρωμίες

Μπορείτε να στολίσετε τα αυγά σας με κηρομπογιές ή μαρκαδόρους αφού πρώτα τα αδειάσετε.

 

  •      Πειραματιστείτε και        
            παρατηρείστε!

Πειραματιστείτε βουτώντας ένα αυγό σε ξύδι για 2 ημέρες και φτιάξτε αυγό  ζελεδένιο….. συζητείστε με τα παιδιά γιατί συμβαίνει αυτό!

●Φτιάξτε κουλουράκια και τσουρέκια κάνοντας δικά σας πρωτότυπα σχέδια!

Γράψτε τα υλικά της συνταγής και ζητείστε από τα παιδιά να τα αντιγράψουν.

 

  •        Σκυταλοδρομίες….

Παίξτε σκυταλοδρομίες με πλαστικά αυγά πάνω σε κουτάλια !

  • Δημιουργείστε τη δική σας       λαμπάδα. 

Βάψτε μία λευκή λαμπάδα, στολίστε την με κορδέλες και διαλέξτε ένα παλιό αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας να στολίσετε πάνω!

 

  •      Πασχαλινή ιστορία 

 Η παπαρούνα και ο       
         κοκκινολαίμης!

 

Αναζητείστε και διαβάστε τη μεγάλη Παρασκευή στα παιδιά την ιστορία :  “Η Παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης” και δημιουργείστε με χρώματα ένα δικό σας πίνακα ζωγραφικής με παπαρούνες. Βάλτε την υπογραφή σας ως ζωγράφοι και δώστε ένα τίτλο στον πίνακα σας. Σας στέλνω μια ζωγραφιά με παπαρούνες για να πάρετε μία ιδέα.

 

  •         Πασχαλινή κάρτα

Φτιάξτε μια όμορφη πασχαλινή κάρτα και γράψτε τις ευχές σας και στη γλώσσα της χώρας από την οποία κατάγεστε!

 

Να περάσετε όμορφα και δημιουργικά!

Σας στέλνω την αγάπη μου και μια μεγάλη αγκαλιά!!!

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
            

Γεια σας αγαπημένα μου παιδάκια!

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, αγαπημένου φίλου του Χριστού. Αναζητείστε μαζί με τους γονείς σας την ιστορία για την Ανάσταση του Λαζάρου στο youtube αλλά και σχετικές  Εικόνες – Αγιογραφίες. Συζητείστε γι’ αυτές κάνοντας ερωτήσεις στα παιδιά : τι βλέπουν, πόσοι συμμετέχουν, τα χρώματα, πως είναι ντυμένοι, ο τίτλος της Αγιογραφίας, αν υπάρχει κάποια επιγραφή.

Κατά την Λαϊκή μας παράδοση σήμερα τα κορίτσια, που λέγονταν Λαζαρίνες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές  ξεχύνονται στους δρόμους κρατώντας το Λαζαράκι, ένα ομοίωμα-κούκλα του Λαζάρου που έφτιαχναν με δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, το έντυναν με ένα πανί και το στόλιζαν με λουλούδια. Στα χέρια τους κρατούσαν καλαθάκια, στολισμένα με λουλούδια και τραγουδούσαν τα “κάλαντα του Λαζάρου” ώστε να διηγηθούν την ιστορία του αγαπημένου φίλου του Χριστού.Οι νοικοκυρές τους έβαζαν στο καλαθάκι τους μικρά φιλοδωρήματα, φρούτα, φαγώσιμα, αυγά που τα έβαφαν για το πάσχα. Αναζητείστε στο youtube και ακούστε τα κάλαντα Λαζάρου και δείτε τις Λαζαρίνες.
Σήμερα οι νοικοκυρές στα σπίτια τους φτιάχνουν τα Λαζαράκια, ειδικά κουλούρια στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου όπως φαίνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Για μάτια έβαζαν 2 γαρύφαλλα, και τα έτρωγαν ζεστά. Αναζητείστε με τη μαμά συνταγή για τα Λαζαράκια, και φτιάξτε τα δικά σας ανθρωπάκια! Εγώ έφτιαξα τα δικά μου! Σας στέλνω φωτογραφία….. Καλή μας όρεξη!

Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια! 

 

                Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια! 

      Πάμε να γνωρίσουμε το μήνα Απρίλιο αγαπημένα μου παιδάκια;

Ο Απρίλης ή Απρίλιος είναι ο 2ος μήνας της Άνοιξης. Είναι γνωστός με πολλά λαϊκά ονόματα :  ΑΝΟΙΞΙΑΤΗΣ ….. μπορείτε να φανταστείτε γιατί ; …ΑΙΓΙΩΡΓΙΤΗΣ από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Δρακοκτόνου,  ΚΕΡΑΣΑΡΗΣ σε μέρη όπου φυτρώνουν τα κεράσια και ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ από τον εορτασμό του Πάσχα !

Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση είναι μήνας σκανταλιάρης : Την 1η μέρα του Απρίλη γιορτάζουμε την πρωταπριλιά… είναι έθιμο ο καθένας από εμάς να φτιάχνει ένα αθώο ψεματάκι αυτή τη μέρα και να προσπαθεί να ξεγελάσει τους άλλους με αυτό. Όλοι πιστεύουν πως θα τους φέρει γούρι εάν καταφέρουν να ξεγελάσουν μ΄ ένα αθώο ψεματάκι. Φτιάξατε και σεις ένα μικρό και αθώο ψεματάκι την 1η του Απρίλη  ; Eάν  ναι,  ελπίζω να το διασκεδάσατε!

Εκτός όμως από σκανταλιάρης είναι και άτακτος ως προς τις καιρικές του συνθήκες … είναι μήνας δίγνωμος όπως και ο αδερφός του ο Μάρτης: άλλοτε μας δίνει ηλιόλουστες μέρες, ενώ από την άλλη δεν ξεχνάει να μας θυμίζει το χειμώνα που αφήσαμε πίσω μας με βροχές, συννεφιά και χαλάζια. Οι γεωργοί σπέρνουν καλαμπόκι, βαμβάκι, καρπούζια, πεπόνια. Ο λαός μας έχει φτιάξει πολλές παροιμίες για το μήνα Απρίλιο …

                              Ο Μάρτης με τα λούλουδα κι ο Απρίλης με τα ρόδα!

                              Ο Μάρτης έχει τ’ όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια!

                                 Του Απρίλη η Βροχή, κάθε στάλα και φλουρί!

Συζήτησε με τους γονείς σου τις παραπάνω παροιμίες. Τι νομίζεις ότι σημαίνουν; Στη συνέχεια διάλεξε μία από αυτές και ζωγράφισε την. Εάν θέλεις μπορείς και να την αντιγράψεις.

Περιμένω με αγωνία να δω τις παροιμίες σας ζωγραφισμένες!!