Έκθεση πεπραγμένων: Report

Από 14-21 Φεβρουαρίου 2016,πραγματοποιήθηκε η 3η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ισπανία. Ήταν μια κινητικότητα που χαρακτηρίστηκε απο  τη μεσογειακή φιλοξενία των Ισπανών εταίρων μας αλλά και από το εξαιρετικό εκπαιδευτικό πλάνο που ακολουθήθηκε.

Το σχολείο υποδοχής βρισκόταν στο Riudoms,στην ευρύτερη περιοχή της Tarragona. Περιοχή με έντονα στοιχεία του ρωμαϊκού παρελθόντος ,αφού αποτελούσε μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και με σημαντικά  σύγχρονα  πολιτιστικά στοιχεία ως τόπος καταγωγής του σπουδαίου Ισπανού Gaudi.

Τις μέρες που είμασταν στην Tarragona επισκεφθήκαμε αξιόλογα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος όπως το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο που χρονολογείται απο τον 2ο αιώνα,τα ρωμαϊκά τείχη και τις κατακομβες της πόλης του 1ουμχ αιώνα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο Pont del Diable που προστατεύεται απο την UNESCO, τον Καθεδρικο Ναο .

Φυσικα, σημαντικο κομματι στις περιηγήσεις μας  ήταν οι ξεναγήσεις και οι αναφορές στον Antoni Gaudi. Επισκεφθήκαμε το σπίτι που μεγάλωσε και ο ξεναγός μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στην πόλη Reus επισκεφθήκαμε το Gaudi Center Reus,  ένα κτίριο σταθμό ,αφιερωμένο στον μεγάλο Καταλανό αρχιτέκτονα. Εξαιρετική και ενδιαφέρουσα η  multimedia παρουσίαση αλλά και η δυνατότητα να δούμε όλα τα έργα του σε αντίγραφα η μικρογραφίες.

Σημαντική και η επίσκεψη μας στο Ινστιτούτο Pere Mata, μια ψυχιατρική κλινική πρότυπο για τη χώρα σχεδιασμένη απο τον αρχιτέκτονα  Luis Domenech I Montaner.

Με το τέλος των ξεναγήσεων, στους μαθητές δίνονταν φύλλα εργασίας ωστε να γίνεται άμεσα η ανατροφοδότηση.

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο σχολείο, οι μαθητέςχωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες εκπαιδευτικές και αθλητικές ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτος απο τις συνεδριάσεις που είχαν επισκέφθηκαν και την τοπική βιβλιοθήκη, μια απο τις μεγαλύτερες της περιοχής.

Καθε χώρα παρουσίασε στην ολομέλεια το εκπαιδευτικό της σύστημα και ακολούθησε συζήτηση. Επιςκεφθηκαμε τους  χώρους του σχολείου ,ήλθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους. Παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε σε παραδοσιακούς χορούς. Το Ισπανικό σχολείο μας παρουσίασε ένα εντυπωσιακό προγράμμα με πυροτεχνήματα και χάρο, μια τοπική παράδοση που δείχνει τη μάχη του καλού με το κακό.

Τις δυο τελευταίες ημέρες μείναμε στη Βαρκελώνη όπου ξεναγηθήκαμε στην περίφημη Sagrada Familia, το κορυφαίο έργο του Gaudi. Ο ναός της Αγίας οικογένειας είναι μια μεγάλη καθολική εκκλησία που είναι ημιτελής και πιστεύουν ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1882 και ο Gaudi την μετέτρεψε σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα γοτθικού καιArt nouveau κτίσμα. Ο Gaudi ασχολήθηκε με το έργο αυτό μέχρι το θάνατο του το 1926 . Ο εσωτερικός χώρος είναι επιβλητικός και μοναδικός στο είδος του.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πάρκο του Gaudi, όπου θαύμασαμε όλα τα έργα του .

Πάρκο Gaudi
Πάρκο Gaudi

Απο την επίσκεψη μας δεν έλειψε και η επίσκεψη στο camp nous, το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελονα, ένα γήπεδο κόσμημα για την πόλη αλλά και για το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κόσμο. Παρακολουθήσαμε multimedia παρουσίαση με την ιστορία της ομάδας και φυσικά θαυμάσαμε τα κύπελλα που έχει κατακτήσει η ο αδρά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει κάτι που αυτή η ομάδα δεν έχει κατακτήσει.

Η επίσκεψη μας και οι εμπειρίες μας απο την Ισπανία είναι εξαιρετικές. Ήταν πολύ σημαντική η φιλοξενία και το θερμό και το οικείο κλίμα ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Γνωρισαμε την τοπική κουλτούρα και ιστορία, δοκιμάσαμε την περίφημη  paella ,περασαμε ευχάριστες στιγμές. Ήταν ένα ταξίδι εξαιρετικό. Επιστρέψαμε όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις.