Mobility 2 in Romania:report

Στις 19-27/9/2015 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κινητικότητα των μαθητών μας και αυτή τη φορά ταξιδέψαμε στη Ρουμανία. Συμμετείχαν 11 μαθητές .Συνοδοί καθηγητές ήταν η κα Κοσμάτου Βασιλική ,Φυσικής Αγωγής,συντονίστρια του προγράμματος, ο κος Καραπαναγιώτης Ανέστης , Φυσικός και ο κος Σταθάτος Ιωάννης, χημικός. Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2015, επισκεφθήκαμε το Βουκουρέστι. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή την πόλη από κοντά, όπου το ελληνικό στοιχείο , με την αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων, ήταν εμφανές. Περπατήσαμε την πόλη και αφουγκραστήκαμε την πνοή της . Όμορφη πόλη, με πολύ πράσινο, με το Δούναβη να τη διασχίζει,με πολλά happenings και εκδηλώσεις. Παρακολουθήσαμε μια υπαίθρια θεατρική-χορευτική παράσταση σε έναν από τους άπειρους πεζοδρόμους της πόλης, βρεθήκαμε τυχαία σε γαμήλια τελετή, συναντήσαμε έλληνες που γι αυτους το Βουκουρέστι είναι σα δεύτερη πατρίδα, είτε ως σπουδαστές είτε ως εργαζόμενοι. Ξεκουραστήκαμε στο πάρκο Cismigiu Gardens και απολαύσαμε τα παραδοσιακά κουλούρια με παπαρουνόσπορο και φυτικές ίνες.

Δευτέρα πρωί ξεκινήσαμε οδικώς για το Secuiesc, την πόλη που μας φιλοξένησε για μια εβδομάδα  και που βρίσκεται στο κέντρο της Τρανσυλβανίας. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ουγγρικής καταγωγής.

Αμέσως μολις φθάσαμε, αν και κουρασμένοι ύστερα απο 6 ώρες ταξίδι, ξεκίνησαν οι εργασίες στο σχολείο, όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές από όλες τις χώρες ομάδες και επισκέφθηκαν το τοπικό μουσείο.Τις μέρες που ακολούθησαν  μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε  την ευκαιρία  να γνωρίσουμε  την τοπική κουλτούρα, να επισκεφθούμε ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, να δούμε απο κοντά παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, μάθαμε τοπικούς χορούς. Επισκεφθήκαμε έναν παραδοσιακό οικισμό, όπου όλα τα αντικείμενα ήταν κατασκευασμένα τουλάχιστον εκατό χρόνια πριν, την ηφαιστειογενή λίμνη της Αγίας Αννας , το Brasov,την πόλη του Αγίου Γεωργίου και το μουσείο της πόλης, όπου είχε τμήματα φυσικής ιστορίας, λαογραφίας και ιστορίας.

Στο σχολείο , οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν τις εργασίες τους και «ανέβασαν» μια  μικρή θεατρική παράσταση όπου συνεργάστηκαν όλοι μαζί για να τραγουδήσουν , να χορέψουν και να «παίξουν».

Οι μαθητές μας στο ταξίδι αυτό συνεργάστηκαν με παιδιά της ηλικίας τους από τις άλλες χώρες, κοινωνικοποιήθηκαν, γνώρισαν και σεβάστηκαν τις διαφορετικές κουλτούρες, εξασκήθηκαν στην αγγλική γλώσσα, αφου ήταν η γλώσσα επικοινωνίας,έπαιξαν ποδόσφαιρο και χάντμπωλ, ζωγράφισαν, διασκέδασαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα ικανοποιημένοι και πανέτοιμοι για τη συνέχεια του προγράμματος.

Οι εκπαιδευτικοί, συναντηθήκαμε πάλι με στους συναδέλφους των άλλων χωρών, που πλέον μας συνδέει φιλία , επισκεφθήκαμε τις αίθουσες  και τη βιβλιοθήκη του σχολείου, μιλήσαμε  για την εκπαίδευση  και κυρίως για τα εξεταστικό σύστημα που ακολουθεί κάθε χώρα.

Η επόμενη συνάντηση μας είναι στη Νάπολη, στις 19-25 Οκτωβρίου.

Ηταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη που απέδωσε πολλά και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν.

12036625_10153577843931698_7626626443011386939_n