Οι δεξιότητες του 21ου αιώνα

21st century skills new

Ζούμε σε μια εποχή πού όλα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό. Το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις αλλαγές στην ζωή και την καριέρα τους.

Η μάθηση έχει αλλάξει: οι μαθητές μαθαίνουν, απορροφούν την πληροφορία, συνεργάζονται με τελείως διαφορετικούς από τους παραδοσιακούς τρόπους

Τα μαθηματικά, οι φυσικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες  ,  η τέχνη, αποτελούν τον κορμό της εκπαίδευσης. Αλλά πλέον δεν είναι αρκετά, αφού οι μη γνωστικές ικανότητες  αποτελούν και αυτές  σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης των ικανοτήτων  των μαθητών.  Και αυτή είναι η  μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε . Τι γνώσεις παρέχονται  σε συνδυασμό  με τις  δεξιότητες που είναι: η κριτική σκέψη , η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων, η καινοτομία και η δημιουργικότητα, η επικοινωνία αλλά και η συνεργασία, η ευχέρεια χρήσης των νέων τεχνολογιών, το ψηφιακό στίγμα των ατόμων σε μια παγκόσμια κοινωνία.

Φυσικά  για να γίνουν όλα αυτά ,δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον ρόλο του δασκάλου, που είναι όχι μόνο μοναδικός αλλά και σημαντικός, αφού είναι αυτός που δημιουργεί τις συνθήκες που χρειάζονται για να αποκτήσουν οι μαθητές τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο τρόπος σκέψης. Είναι η ικανότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ζήσουν οι μαθητές μας σε έναν κόσμο με πολλές πτυχές όπου θα  είναι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Εκπαιδευτικός ΦΑ στο 1ο ΓΕΛ Ιλίου. Ειδικότητα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής. Μεταπτυχιακές Σπουδές ΕΚΠΑ στις Τεχνολογίες τηςΠληροφορίας στην Εκπαίδευση.  Παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων των European Schoolnet Academy, teachers school gate, coursera. Συντονίστρια προγραμμάτων erasmus+ ΚΑ1 και ΚΑ2


Περισσότερες πληροφορίες