Ημερίδα: «‘Ανθρωπος και ακτινοβολία στο διάστημα»

Untitled

Την Παρασκευή 15/1/2016 στα πλαίσια του Προγράμματος ERASMUS+, ο κος Τσιτομενέας Στέφανος, Φυσικός, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Φ., πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Άνθρωπος και ακτινοβολίες στο διάστημα. Η πραγματικότητα ενάντια στην επιστημονική φαντασία».

Ήταν μία ομιλία που παρακολουθήσαμε καθηλωμένοι καθώς μας προς-γείωσε επιστημονικά στην πραγματικότητα των διαστημικών ταξιδιών, αν και σίγουρα θα απογοήτευσε όσους διαθέτουν μεγάλη – «επιστημονική» – φαντασία.

Οι περιορισμοί του ανθρώπινου οργανισμού που οφείλονται είτε στην επιρροή της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας, είτε στις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται σε ένα διαστημικό ταξίδι μειώνουν δραστικά την δυνατότητα ενός μακρόχρονου και μακρινού ταξιδιού του ανθρώπου στο διάστημα…και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πιθανούς επισκέπτες μας από άλλα αστέρια.

Μας θύμισε λίγο την απόφανση του εξωγήινου Ρασαβερακ στο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ «Οι Επικυρίαρχοι: το τέλος της παιδικής ηλικίας»: «ο άνθρωπος δεν είναι για τα άστρα». Παρ’όλα αυτά σε πολλούς παραμένει έντονη η ελπίδα ότι   κάποτε θα αρθούν όλα τα εμπόδια και ο άνθρωπος θα φύγει προς τα αστέρια, τουλάχιστον αν κρίνουμε και από την πληθώρα ερωτήσεων στο τέλος της ομιλίας! Ευχαριστούμε και πάλι τον κο Τσιτομενέα!