Άρθρα κατηγορίας "5. Πληθυσμός – Πόλεις"

Παγκόσμιο Χωριό

Ετικέτες: ,

Κάτω από τη Νέα Υόρκη

Η δημιουργία μιας μεγαλούπολης μεταβάλλει ριζικά το περιβάλλον στο οποίο χτίστηκε σε τέτοιο βαθμό που να είναι αγνώριστο. Η Νέα Υόρκη είναι μιά από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές στον κόσμο και συγκεκριμένα το νησί Μανχάταν με τους τεράστιους ουρανοξύστες του αποτελεί σύμβολο για την Αμερική ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. (Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών το 2001).

Πως ήταν όμως το νησί πριν να μετατραπεί σε αστική ζούγκλα. Μια ομάδα ερευνητών παρουσιάζει τι υπήρχε τετρακόσια χρόνια πριν κάτω από τα θεμέλια της σημερινής Ν.Υόρκης. Πατήστε την εικόνα και θα βρείτε μια προσομοίωση από το National Geographic. Από την αριστερή μπάρα μετακινηθείτε σε όλο το νησί και από τη δεξιά επιλέξτε την επικάλυψη των δύο χαρτών ενός σύγχρονου και ενός βρετανικού του 1609.

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/09/mannahatta/mannahatta-animation

Πέρα από το αποτέλεσμα όμως της έρευνας έχει ιδιαίτερη αξία και η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές που τους οδήγησε στην ανακάλυψη του οικσυστήματος  του νησιού πριν πατήσουν σ΄αυτό, και το μεταμορφώσουν οριστικά,  οι Ευρωπαίοι άποικοι. Δείτε την ομιλία του Έρικ Σάντερσον (υπεύθυνου της έρευνας). Δυστυχώς είναι στα Αγγλικά χωρίς ελληνικούς υποτίτλους.

Ετικέτες:

Μεγαλουπόλεις

Όλο και μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζει σε τεράστιες μεγαλουπόλεις. Το Τόκυο με τα 35 εκ κατοίκους του, έχει πληθυσμό πάνω από τρεις φορές τον πληθυσμό όλης της Ελλάδας.

Η ζωή όμως στις μεγαλουπόλεις δεν είναι παραμυθένια όπως μπορεί να πιστέψουμε βλέποντας τη νυχτερινή φωτογραφία του Παρισιού.

Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες τα μεγάλα κτίρια, τα επιβλητικά κτίσματα και οι ουρανοξύστες δεν είναι οι μοναδικές εικόνες μιας μεγαλούπολης. Δίπλα από τον πλούτο και τη λάμψη υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι που στοιβάζονται στις παραγκουπόλεις, τις φαβέλες όπως λέγονται στη Νότια Αμερική, με άθλιες συνθήκες ζωής . Δείτε τις δύο όψεις του Ρίο ντε Τζανέϊρο , στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Αριστερά το κοσμοπολίτικο Ρίο και δεξιά η εικόνα πίσω από τη βιτρίνα

Hλικιακές πυραμίδες

Οι ηλικιακές πυραμίδες είναι γραφήματα που μας βοηθούν να μελετήσουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε κάθε μια ηλικιακή κατηγορία στον πληθυσμό μιας χώρας ή μιας περιοχής.

Στην ηλικιακή πυραμίδα αναπαρίσταται ο αριθμός ανδρών και γυναικών στον οριζόντιο άξονα σε σχέση με τις ηλικίες που βρίσκονται στον κατακόρυφο.

Δείτε την ηλικιακή πυραμίδα του πληθυσμού της Aγκόλας  το 2006.

Έχει τη μορφή ισοσκελούς τριγώνου και δείχνει ένα πληθυσμό που αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς.

Δείτε ότι οι ο αριθμός των νέων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνο των ηλικιωμένων.

Δείτε και την ηλικιακή πυραμίδα του πληθυσμού της Γερμανίας για τo 2010.

Η μορφή της δεν θυμίζει πυραμίδα αλλά περισσότερο αμφορέα.

Σχολιάστε τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε ένα πληθυσμό που έχει τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Γερμανίας.

Πηγή http://www.census.gov/ipc/www/idb/country.php

Η Ευρώπη γερνάει

Ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ από τη σειρά doc on air της ΝΕΤ σχετικό με την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, μέσα από προσωπικές ιστορίες. Πατήστε πάνω στην εικόνα.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία απόκτησης παιδιού και στην καριέρα καθώς και στους ρόλους των δύο φύλων πάνω στο θέμα αυτό. Ιστορίες εκτυλίσσονται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες   (Διάρκεια 52 λεπτά)

Ετικέτες:

7.000.000.000

Στο τέλος της φετινής χρονιάς ο πληθυσμός του κόσμου πιστεύεται πως θα φτάσει στα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Δείτε αυτό το ενδιαφέρον video από το National Geographic

Ετικέτες: ,

H αύξηση του πληθυσμού της γης

Δείτε πως αυξάνεται ο πληθυσμός της γης μέσα από αυτό το video

Ετικέτες:

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων