Άρθρα κατηγορίας "Γενικά"

Παύση λειτουργίας ιστολογίου

Το ιστολόγιο αυτό έχει πάψει να ανανεώνεται.

Ο λόγος είναι ότι η τοποθέτηση του συντάκτη του σε Λύκειο, μετατόπισε το ενδιαφέρον του από το μάθημα της γεωγραφίας σε άλλα μαθήματα.

Καλό Καλοκαίρι

Η Σχολική Χρονιά έφτασε στο τέλος της.

Οι εξετάσεις πέρασαν τα αποτελέσματα βγήκαν, όλοι ζούμε σε ρυθμούς καλοκαιρινούς.

Το Γεωγράφω σας εύχεται καλό καλοκαίρι, και καλή αντάμωση τη νέα σχολική χρονιά με νέο υλικό για τη γεωγραφία της Α και Β Γυμνασίου.

Ετικέτες:

Πυρηνική ενέργεια, όχι ευχαριστώ !!

Τα δραματικά γεγονότα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική στη  Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ξαναφέρνουν με τον χειρότερο τρόπο στην επικαιρότητα ένα θέμα, το οποίο  έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχοντας περάσει σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα από το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl στη σημερινή Ουκρανία, άρχισαν να πληθαίνουν οι υποστηρικτές της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Οι απόψεις αυτών καταγράφονταν σε διεθνή περιοδικά όπως το Scientific American και υποστήριζαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι αβλαβής για το περιβάλλον και η διαχείρισή της με τα σύγχρονα μέσα είναι ασφαλέστερη από ποτέ. Το τσουνάμι που έπνιξε την Ιαπωνία ήρθε για να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί παρόλο που η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο οργανωμένες και σύγχρονες χώρες στον κόσμο το ρίσκο ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι τεράστιο. O λόγος είναι απλός, κάθε ανθρώπινη κατασκευή πληρεί κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας, είναι προετοιμασμένη δηλαδή να αντιμετωπίσει καταστροφές για τις οποίες έχει προνοήσει ο κατασκευαστής της. Κανένα προστατευτικό δεν είναι άθραυστο, καμμιά κλειδαριά αδιαπέραστη.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι λειτουργούσαν όλα σωστά, δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει τόσο υψηλό κύμα. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τέτοιου μεγέθους φαινόμενα δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα να συμβούν, το ρίσκο που παίρνουμε είναι μεγάλο γιατί αν κάποια στιγμή γίνουν πραγματικότητα κινδυνεύει η ζωή σε όλο των πλανήτη.

5 + 5 Γεγονότα για το παγκόσμιο ενεργειακό ζήτημα

Πηγή εφημερίδα
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

2011 Ευχές

Ετικέτες:

Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ουρανό!

Ένα ανοιχτό σμήνος αποτελούμενο από περίπου 40 αστέρια στον αστερισμό του Μονόκερου που βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νεφέλωμα δημιουργούν το περίγραμμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη βάση του σμήνος βρίσκεται ένα αστέρι πέμπτου μεγέθους ο Μονοκερώτις γνωστό και σαν 15 Μοn. Το αστέρι αυτό είναι ένας γίγαντας που λάμπει περίπου 8500 φορές περσσότερο από τον ήλιο μας.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που ονομάστηκε έτσι από τον αστρονόμο L S Copeland ανακαλύφτηκε από τον μεγάλο αστρονόμο του 18ου αιώνα William Herschel στα 1783.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τμήμα από το σμήνος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (φανταστείτε το λίγο λοξό με την κορυφή του πάνω προς τα δεξιά) και στην πάνω γωνία (στην κορυφή του δέντρου) το νεφέλωμα του κώνου που το συνοδεύει. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί καταγράφονται με το όνομα NGC2264 στον Νέο Γενικό Κατάλογο (NGC) και απέχουν από εμάς περίπου 2600 έτη φωτός. Η εικόνα δηλαδή που βλέπουμε εμείς σήμερα,  σχηματίζεται από  φως που ξεκίνησε τη διαδρομή του από τα βάθη του διαστήματος, πάνω από 500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού !!

Μια βιντεοσκοπημένη έκρηξη ηφαιστείου

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης (Mount St. Helens) το 1980 είναι η καλύτερα μελετημένη ηφαιστειακή έκρηξη στον εικοστό αιώνα. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μία τέτοια βίαιη εκδήλωση ηφαιστειότητας θα συνέβαινε στις ΗΠΑ. Εντούτοις οι ηφαιστειολόγοι ήταν ενήμεροι και περίμεναν τον επερχόμενο κίνδυνο. Μήνες πριν την έκρηξη, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (U.S. Geological Survey, USGS) εγκατέστησε στο Vancouver του Washington το επιχειρησιακό κέντρο παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Το πρωί της 18ης Μαΐου 1980 ο ηφαιστειολόγος David Johnston κατασκήνωνε στο Coldwater Ridge σε μικρή απόσταση από το όρος της Αγίας Ελένης, όταν συνέβη η έκρηξη. Στις 8.32 πμ. ο Johnston αναφώνησε στον ασύρματο προς τη βάση της USGS «Vancouver, Vancouverαυτό είναι!». Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια. Η επακόλουθη έκρηξη ισοπέδωσε τη βόρεια πλαγιά του ηφαιστείου, σκοτώνοντας τονJohnston και άλλους 56 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα οι γεωλόγοι Keith και Dorothy Stoffel πετούσαν με ένα μικρό αεροπλάνο μόλις 400 m από την κορυφή του βουνού της Αγίας Ελένης. Από εκείνο το σημείο έγιναν μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην ιστορία. Δευτερόλεπτα αργότερα, μία τεράστια έκρηξη ανατίναξε τη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου προς την κατεύθυνση του Coldwater Ridge και Spirit Lake. Η έκρηξη δημιούργησε ένα στροβιλώδες νέφος συνοδευόμενο από πολλούς κεραυνούς που ανέβηκε σε ύψος χιλιάδων μέτρων. Το νέφος εξαπλώθηκε γρήγορα προς την πλευρά του αεροπλάνου, το οποίο μόλις και κατάφερε να σωθεί κάνοντας στροφή προς το νότο……

(απο σελίδα του γεωλογικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο και να δείτε πολλες φωτογραφίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.geo.auth.gr/765/5_historical/55_helen.htm

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει τη κατάρρευση της βόρειας πλευράς του βουνού:

Ετικέτες: , ,

Αρχική σελίδα

Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από τον τυφώνα Μέγκι στις Φιλιππίνες

Πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που παρατηρήθηκε αυτή τη χρονιά στην Ασία.Τα περισσότερα θύματα καταμετρήθηκαν στα βόρεια του νησιού Λουζόν, ενώ περίπου 11.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε κέντρα υποδοχής, έπειτα από τις εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών.

Ο τυφώνας Μέγκι κατευθύνεται στη νότια Κίνα. Την Πέμπτη στις 06:00 (ώρα GMT) ο «σούπερ τυφώνας», όπως έχει χαρακτηριστεί από τους μετεωρολόγους, βρισκόταν 400 χλμ. νοτιοδυτικά του Πινγκτούνγκ στα νότια της Ταϊβάν και αναμένεται το Σάββατο στην Κίνα. …..(Πηγή : Ελευθεροτυπία 21/10/2010)

Πως δημιουργούνται οι τροπικοί τυφώνες; Δείτε την ακόλουθη δημοσίευση

Ετικέτες: , ,

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων