Feed
Άρθρα
Σχόλια

Κατά το σχολικό έτος 2014-2015 η πολιτιστική ομάδα του Γυμνασίου Φερών, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ισηδωρίδου Ευδοξία, Μανωλοπούλου Χρυσή και Φυτάκη Μαρίνα, έκαναν ένα μεγάλο κι αξέχαστο ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Οι μαθητές του προγράμματος, αφού πραγματοποίησαν σχετική έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν με τη γειτονική Τουρκία είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που μας διαφοροποιούν. Έτσι, αποφάσισαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας τους και να γνωρίσουν από κοντά τον ”Άλλο” τους φίλο.

Γεμάτοι τόλμη, ενθουσιασμό και μεράκι ταξίδεψαν δυο φορές μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες τους στα Ύψαλα της Τουρκίας. Την αποστολή συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Φερών, κ. Γκότσης Νικόλαος και ο χοροδιδάσκαλος, κ. Δέδογλου Μαρίνος, ενώ τη διερμηνεία ανέλαβε η κ. Φυτάκη Μαρίνα. Οι μαθητές του Γυμνασίου Φερών επισκέφτηκαν τα δυο Γυμνάσια της περιοχής, όπου, μαζί με τους συνομηλίκους συμμαθητές τους, χόρεψαν κοινούς χορούς, γεύτηκαν κοινά παραδοσιακά φαγητά, τραγούδησαν κοινά τραγούδια, έπαιξαν, διασκέδασαν και απέδειξαν περίτρανα ότι η φιλία και η ειλικρινής αγάπη δεν γνωρίζουν σύνορα. Συγκινητική ήταν η υποδοχή της ελληνικής αποστολής από τους Διευθυντές των τουρκικών Σχολείων, τον Δήμαρχο, τον Μουφτή, αλλά και τον Περιφερειακό της περιοχής των Υψάλων, οι οποίοι, αφού ξενάγησαν την ομάδα στα αξιοθέατα της περιοχής, της παρέθεσαν πλουσιοπάροχο γεύμα ως ένδειξη αγάπης, σεβασμού και φιλοξενίας.

Την ίδια χρονιά, η πολιτιστική ομάδα πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων, η επιβλητική Αγία Σοφία, το Υδραγωγείο, η μαγευτική θέα του Βοσπόρου, αλλά και τα αρώματα των μπαχαρικών μάγεψαν μαθητές, γονείς και καθηγητές, αποτελώντας για εκείνους μια σπάνια και συγκινητική ανάμνηση…

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τόση επιτυχία, που το επόμενο σχολικό έτος καθηγητές και μαθητές δεν άντεξαν να εγκαταλείψουν μια τέτοια προσπάθεια. Συνεχίζοντας λοιπόν το πρόγραμμα στον ίδιο θεματικό άξονα, τούτη τη φορά με τον τίτλο ”Καλώς Γκελντίν”, αποφάσισαν να γνωρίσουν τα παράλια της Μ. Ασίας. Εστιάζοντας την έρευνα της στο Αιβαλι, τα Μοσχονήσια και τη Σμύρνη, η πολιτιστική ομάδα ασχολήθηκε με τους Τουρκοκρητικούς, οι οποίοι μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών έφυγαν από την Κρήτη και εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Σμύρνης. Οι μαθητές δραματοποίησαν έναν πραγματικό διάλογο ανάμεσα σ’ έναν Τουρκοκρητικό και σ’ έναν δημοσιογράφο ο οποίος ζητά να μάθει πληροφορίες για τη ζωή και τα συναισθήματα του πρώτου. Το χιούμορ, η ανάλαφρη διάθεση, οι κρητικοί ιδιωματισμοί και οι γεμάτες σοφία μαντινάδες έδωσαν ζωντάνια στην ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη, η οποία εύστοχα παρουσιάστηκε από δυο μαθητές του προγράμματος μας. Το πρόγραμμα της δεύτερης χρονιάς ολοκληρώθηκε με μια τριήμερη απόδραση στις περιοχές της Καστοριάς και του Νυμφαίου, με ενδιάμεση στάση στη συμπρωτεύουσα, όπου η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να επιστεφτεί το Μουσείο Ατατούρκ, αλλά και να δει από κοντά την αρχιτεκτονική παλιών οθωμανικών κτισμάτων, τα οποία σώζονται έως και σήμερα.

Για δυο συνεχόμενα σχολικά έτη, λοιπόν, οι μαθητές μας ανέδειξαν το μεγαλείο της φιλίας και την αξία της αγάπης, καταρρίπτοντας, παράλληλα, το μύθο του ”Άλλου”. Ενός ”Άλλου”, ο οποίος, μπορεί να μιλάει άλλη γλώσσα και να έχει διαφορετική θρησκεία, είναι, όμως, πάνω απ’ όλα άνθρωπος κι έχει ίδιο γέλιο, ίδιο δάκρυ, ίδιες ανησυχίες και κοινές ευαισθησίες μ’ εμάς…

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ισηδωρίδου Ευδοξία, Μανωλοπούλου Χρυσή, Φυτάκη Μαρίνα

Υπεύθυνη ιστολογίου: Μανωλοπούλου Χρυσή

Τεχνική υποστήριξη και βοήθεια: Καψίδης Ιωάννης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων