Στην ομπρέλα τους πρώτου εργαστηρίου εντάχθηκε το φθινόπωρο, με τον ιδιαίτερο καιρό του και τα πολύ όμορφα χρώματά του. Έτσι, αφού μιλήσαμε για την όραση και τα χρώματα κάναμε κι άλλους πειραματισμούς με τις μείξεις χρωμάτων και είδαμε πόσα διαφορετικά χρώματα έχουν τα φθινοπωρινά φύλλα. Παίξαμε με την τεχνική φροτάζ και κάναμε υπέροχες ζωγραφιές με λαδοπαστέλ!
Εκμεταλλευτήκαμε μια μέρα με ισχυρό άνεμο για να μιλήσουμε για αυτόν. Και αφού την 28η Οκτωβρίου μάθαμε τη λέξη “αέρας”, τώρα πειραματιστήκαμε: Στην παρεούλα σχηματίσαμε κύκλο, και τα παιδιά προσπαθούσαν να ενώσουν το φύσημά τους ώστε να κρατήσουν στο αέρα τα φθινοπωρινά φύλλα.
Exif_JPEG_420Exif_JPEG_420Exif_JPEG_420
Τέλος αρχίσαμε να διαβάζουμε το βιβλίο “το καπέλο του Βαν Γκόγκ” που μας κάνει εισαγωγή στα έργα του διάσημου ζωγράφου και φυσικά στον κόσμο των χρωμάτων του. Με αφορμή αυτό χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και φτιάξαμε το δικό μας καπέλο χρησιμοποιώντας μεικτή τεχνική (κολάζ):
Ολοκληρώσαμε φτιάχνοντας τα δικά μας πορτρέτα ως ξωτικά του φθινοπώρου χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες των παιδιών και φύλλα δέντρων.
Ολοκληρώνοντας το πρώτο εργαστήρι δεξιοτήτων, μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό μας: Πώς με λένε- πώς γράφω το όνομά μου; Πώς είναι το σώμα μου; Τι σημαίνει μεγαλώνω; Πώς αντιλαμβάνομαι τον κόσμο; Τι θα πει “5 αισθήσεις;” . Αλλά και τι σημαίνει να είμαι εγώ: τι αγαπάω, τι καταφέρνω, τι με δυσκολεύει, και τελικά τι νοιώθω.
Όλα αυτά μας απασχόλησαν για μια μεγάλη περίοδο που κράτησε σχεδόν όλο το φθινόπωρο. Ξεκινήσαμε λοιπόν με τη σωματογνωσία:
Μιλήσαμε για τα μέρη του σώματος, και τι κάνουμε με αυτά. Είδαμε το εκπαιδευτικό βιντεάκι για τον σκελετό μας, αφού μας επισκέφτηκε ο Όσκαρ ο σκελετούλης. https://www.youtube.com/watch?v=tBrnANxrVDc Δείξαμε αληθινές ακτινογραφίες οστών, και τα παιδιά φτιάξανε τις δικές τους.
οι ακτινογραφίες μας
Έπειτα είδαμε ένα βίντεο για το μυϊκό σύστημα, ανακαλύψαμε τους δικούς μας μύες και συζητήσαμε σε τι μας χρησιμεύουν.
Μετρήσαμε το ύψος και το βάρος μας και συγκρίναμε τα μεγέθη με των συμμαθητών μας. Μετρήσαμε ακόμα το νούμερο του παπουτσιού μας και την παλάμη μας:
Μέσα από το σώμα τα παιδιά ανακαλύψανε τα σχήματα και προχωρήσανε σε σύνθεση του σώματος με κολάζ από χαρτόνια σε διάφορα σχήματα.
Σύνθεση σώματος
Μάθαμε τους στίχους και χορέψαμε πολλές φορές το τραγούδι “Βόλτα στο σώμα”
Εκμεταλλευτήκαμε τον καλό καιρό και, χρησιμοποιώντας καρτέλες ψυχοκίνησης εξερευνήσαμε τους τρόπους με τους οποίους κινείται το σώμα μας στην αυλή:
Μιλήσαμε για τα βασικά όργανα του σώματος (καρδιά, πνευμόνια, στομάχι, εγκέφαλος), και ολοκληρώνοντας περάσαμε στο πρόσωπο!
Τι είναι το κεφάλι και τι το πρόσωπο; Γράψαμε τα μέρη του προσώπου, ανακαλύψαμε το δικό μας στον καθρέφτη και τα παιδιά ζωγραφήσαν την αυτοπροσωπογραφία τους:
Παίξαμε με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κυρίου πατάτα:
Τέλος, είδαμε προσωπογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών, και πειραματιστήκαμε με μία του Πικάσο, επιχειρώντας να ανασυνθέσουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου:
Το εργαστήριο αυτό συνέπεσε και με την Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, συνεπώς προχωρήσαμε στη σύνδεση του εαυτού μας με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Καταλήξαμε πως κάθε ανάγκη είναι κι ένα δικαίωμα δημιουργώντας ένα βιβλίο με τα δικαιώματα των παιδιών.
Η σημερινή ημέρα είναι σπουδαία για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Εκτός από τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της τάξης μας, χρήσιμους για να λειτουργούμε ομαλά σαν ομάδα, τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν ότι έχουν και δικαιώματα, όπως όλοι οι άνθρωποι, που είναι απαράβατα και πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Την μέρα μας αρχίσαμε διαβάζοντας το βιβλίο “Η βαλίτσα”, του Chris Naylor Ballesteros:
Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένα άγνωστο πλάσμα, που φτάνει σε νέο τόπο κρατώντας μόνο μια βαλίτσα. Με τα παιδιά συζητήσαμε έννοιες όπως “πατρίδα”, “μόνιμο σπίτι”, “ξενιτεμός”. Μιλήσαμε για την αξία της ταυτότητας, της αίσθησης του ανήκειν, τις δυσκολίες των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν μακριά πχ. από εμπόλεμες χώρες. Στην ερώτηση “τι πιστεύετε ότι είναι δικαίωμα” τα παιδιά δώσαν διάφορες απαντήσεις, και μιας και η έννοια είναι αρκετά αφηρημένη, αρκεστήκαμε να πούμε ότι τα δικαιώματά μας είναι αυτά που όοοολοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά και ασφαλείς.
Κάναμε μια ιδεοθύελλα και τα αποτυπώσαμε με τα χρώματά μας σε ένα μεγάλο χαρτόνι, δημιουργώντας έτσι μια αφίσα με τα πιο σημαντικά δικαιώματα των παιδιών:
δικαίωμα για επαρκή και σωστή τροφή, πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής, περίθαλψη από επαγγελματίες υγείας και πρόσβαση σε νοσοκομείο, δικαίωμα στην κατοικία, στην οικογένεια και την αγάπη, σε παιχνίδια και φίλους, στην απόκτηση ταυτότητας και καταγωγής, πρόσβαση στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Τα παιδιά έγραψαν επιγραμματικά τα δικαιώματα, όπως μπορούσαν, με την μέθοδο της αναδυόμενης γραφής, και η αφίσα στόλισε της τάξη μας:
Στις 17 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η μέρα αυτή τιμά τον αγώνα των φοιτητών και του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών (1967-1974) και αποτελεί σύμβολο της διεκδίκησης για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.
Τι σηματοδοτεί η ημέρα;
Η 17η Νοεμβρίου:
1. Υπενθυμίζει την αντίσταση απέναντι στη δικτατορία.
2. Τιμά τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.
3. Εκπαιδεύει τις νεότερες γενιές στις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αντίστασης στην καταπίεση.
Η γιορτή του Πολυτεχνείου στο νηπιαγωγείο μας ήταν λοιπόν μια όμορφη ευκαιρία να εισαχθούν τα μικρά παιδιά στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συνεργασίας μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία τους.
Τα παιδιά ήρθαν αρχικά σε επαφή με σχετικό εποπτικό υλικό. Διαβάσαμε το παραμύθι
“Η Κυρά Δημοκρατία” της Κ. Αρμενιάκου. Έτσι τα παιδιά με πολύ κατανοητό τρόπο προσέγγισαν τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας.
Έπειτα θεωρήσαμε ότι ένας καλός τρόπος για να αντιληφθούν τα παιδιά το νόημα του αγώνα των φοιτητών, είναι να μάθουν τι σημασία του “εκλέγειν”. Η σημασία του εκλέγειν στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη των πρώιμων κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών. Μέσα από τη διαδικασία της επιλογής, τα νήπια μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις, να κατανοούν τις συνέπειες αυτών και να αναπτύσσουν την ικανότητα της κριτικής σκέψης. Παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν γνώσεις και δεξιότητες γλωσσικές, μαθηματικές, κοινωνικές και τεχνολογικές.
Το θέμα των εκλογών μας ήταν η ανάδειξη του προέδρου της τάξης μας. Φτιάξαμε λοιπόν ταυτότητες. Ορίσαμε την εφορευτική επιτροπή και ξεκινήσαμε τη διαδικασία.
Επίσης φτιάξαμε το δικό μας Πολυτεχνείο και φωνάξαμε τα συνθήματα των φοιτητών.
Τα συνθήματα με αναδυόμενο γραμματισμό
Τέλος στη γιορτή μας κατασκευάσαμε γαρύφαλλα για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, είπαμε τραγούδια και συνθήματα για το Πολυτεχνείο και ακούσαμε την αφήγηση του παραμυθιού “Ο κύριος Δήμος και ο κύριος Τυράννης” της Ε. Καρέλλα συνοψίζοντας τη σημασία του αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη!
Η ημέρα είναι αφορμή για σκέψη και ενδυνάμωση της δέσμευσής μας στις δημοκρατικές αξίες!
Στις 11 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε με το νηπιαγωγείο μας μια υπέροχη μουσική κουκλοθεατρική παράσταση με τίτλο ” Της μουσικής….τα νήματα” από τους “Απανταχού” στο θέατρο του ΦΟΜ. Επρόκειτο για μια κωμική παράσταση χωρίς λόγια αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετείχαν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους
Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance , ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές , ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος “The Strings “, ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country ήταν οι πρωταγωνιστές της παράστασης.
Mια παράσταση θεάτρου μαριονέτας και μιμικής όπου οι χορογραφίες , το χιούμορ, οι ανατροπές και ο ρυθμός πραγματικά μας ταξίδεψαν και μας μάγεψαν. Στην επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο απεικόνισαν με ενθουσιασμό αυτό που παρακολούθησαν.
Στις 8 Νοεμβρίου, η Λέσβος γιορτάζει τρία σημαντικά γεγονότα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοσή της.
Πρώτον, εορτάζονται οι Ταξιάρχες, οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, που θεωρούνται προστάτες του νησιού.
Δεύτερον, η μέρα σηματοδοτεί την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912.
Τρίτον, γιορτάζει η πολεμική μας αεροπορία. Έτσι, η 8η Νοεμβρίου συνδυάζει θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα, προσφέροντας σε όλους μας αφορμή για διπλή χαρά και υπερηφάνεια.
Στο νηπιαγωγείο μας παρατηρήσαμε τον χάρτη της Ελλάδας, εντοπίσαμε το νησί μας και μιλήσαμε για την ιστορία του. Έπειτα, κάναμε την παρακάτω κατασκευή που τα παιδιά τη χάρηκαν πολύ!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.