Ο λόγος για τον οποίο κάποιος επιλέγει να είναι χορτοφάγος είναι πολύ προσωπικός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας πάνω από τους μισούς χορτοφάγους επιλέγουν τον τρόπο αυτό διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους. Άλλους πάλι τους απασχολούν θέματα ηθικής και προστασίας των ζώων, θρησκευτικά ζητήματα ή ακόμα και ανησυχία για την ασφάλεια του κρέατος ως τρόφιμο.

Σαν χορτοφάγος ορίζεται το άτομο το οποίο δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή τροφές οι οποίες τα περιέχουν. Πέραν όμως των χορτοφάγων της «κλασσικής σχολής» υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να έχουν στη διατροφή τους κάποια προϊόντα ζωικής προέλευσης.

  • Γαλακτο- χορτοφάγοι: καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγο- χορτοφάγοι: καταναλώνουν αυγά
  • Γαλακτο- αυγο- χορτοφάγοι: καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά
  • Ψαρο- χορτοφάγοι: καταναλώνουν θαλασσινά
  • Vegans: δεν καταναλώνουν κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης

Όταν η χορτοφαγία ξεκίνησε να γίνεται της μόδας κατέκλυσαν τα ΜΜΕ μεμονωμένα περιστατικά παιδιών τα οποία παρουσίασαν επιπλοκές στην ανάπτυξή τους διότι, με την παρότρυνση των γονέων, ακολουθούσαν χορτοφαγική δίαιτα. ‘Έτσι καλλιεργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα και προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές για το πόσο υγιεινές είναι στην πραγματικότητα οι δίαιτες χωρίς ζωικά προϊόντα. Οι δεκαετίες όμως πέρασαν και οι επιστήμονες καταπιάστηκαν με την ασφάλεια μιας χορτοφαγικής δίαιτας. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι άκρως υγιεινή, πολλές φορές μάλιστα πιο υγιεινή και από ένα κοινό διαιτολόγιο. Οι χορτοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Cκαι Ε, ενώ την ίδια στιγμή είναι φτωχότερες σε «κακά» κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.  Επίσης οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν φυσιολογικό βάρος, έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και από κάποιες μορφές καρκίνου.