Οι μηχανές νίκησαν;

Δεκ 201712

Υποστήκαμε το πρώτο σοκ το 1997, όταν ο ισχυρότερος σκακιστής του αιώνα, ο Γκάρι Κασπάροβ, ηττήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον υπερυπολογιστή Deep Blue. Η δυσκολία να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός οδηγούσε σε εκδοχές και υποψίες σκοπιμοτήτων και χρηματισμού. Έκτοτε, οι νίκες των μηχανών σε συναντήσεις με διάσημους γκραν μετρ έδωσαν την αποστομωτική απάντηση. Την αναστάτωση ήρθε να διασκεδάσει φλεγματικός Άγγλος γκραν μετρ, λέγοντας ότι και ένα γκρέιντερ σηκώνει περισσότερο από τον παγκόσμιο πρωταθλητή άρσης βαρών.

Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν, οι μηχανές εξελίχθηκαν ραγδαία. Το καμάρι του σκακιστικού προγραμματισμού, το Stockfish, έφθασε να υπολογίζει εβδομήντα εκατομμύρια κινήσεις ανά δευτερόλεπτο. Φάνταζε άτρωτο!

Το 2014 η Google αποκτά έναντι 450 εκατομμυρίων ευρώ το πρωτοποριακό βρετανικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind. Συνιδρυτής και ιθύνων νους ο Ελληνοκύπριος Ντέμης Χασάμπης, ο, κατά τον Γκάρντιαν, «υπερήρωας της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Χασάμπης, γεννημένος το 1976 στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα (καταγόμενο από την Αμμόχωστο) και μητέρα από τη Σιγκαπούρη, διακρίνεται από μικρός σε σκακιστικούς αγώνες. Με το πρώτο χρηματικό έπαθλο αγοράζει ένα κομπιούτερ και εκείνο που τον μαγεύει είναι το ότι μπορεί να το προγραμματίζει!

Το 1997, πτυχιούχος του Κέιμπριτζ, εργάζεται σε δημιουργικό στούντιο ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το 2010 ιδρύει την DeepMind. Το πρόγραμμά του, το AlphaGo, κερδίζει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο γκο, στο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι των 3.000 ετών!

Δεν ξαφνιάζει τόσο το αποτέλεσμα όσο το γεγονός ότι το AlphaGo μαθαίνει μόνο του, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Πριν από λίγες ημέρες, το δημιούργημα του σκακιστή Ντέμη Χασάμπη, το AlphaZero, αντιμετωπίζει σε ματς 100 παρτίδων το Stockfish 8. Το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη: 28-0 και 72 ισοπαλίες υπέρ του AlphaZero. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 25 νίκες σημειώθηκαν με τα λευκά!

Το AlphaZero υπολογίζει ογδόντα χιλιάδες κινήσεις το δευτερόλεπτο (δηλαδή είναι 900 φορές πιο αργό από το Stockfish!), αλλά έτρεχε σε κατά 4 φορές ισχυρότερο hardware.

Όπως γράφει ο Φίλιππος Κοεράντ, «το εντυπωσιακό είναι πως η μηχανή αυτή (AlphaZero) ‘δεν ήξερε σκάκι’ τέσσερις ώρες πριν αρχίσει η αναμέτρηση (ενώ το Stockfish ‘χτίζεται’ ασταμάτητα επί πολλά χρόνια, με αφοσίωση ζωής, από πλήθος προγραμματιστών). Ο νέος επισκέπτης δεν πατάει σε κλασικό προγραμματισμό με αλγορίθμους, με σχετικές εκτιμήσεις δυναμικότητας κομματιών στις θέσεις, με δυναμικές εκτιμήσεις για τις πιονοδομές, με βιβλία ανοιγμάτων, με πίνακες φινάλε κ.λπ., αλλά στην τεχνητή νοημοσύνη. Το AlphaZero ‘έμαθε σκάκι’ από την αρχή και με την αυτοδιδαχή, σε λιγότερη ώρα από όση καταναλώνει κανείς για να δει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, κέρδισε με σαρωτική διαφορά στο σκορ και χωρίς ήττα την κορυφαία κλασικού προγραμματισμού μηχανή του κόσμου». Συμπεραίνει πως «μάλλον ο προγραμματισμός των σκακιστικών μηχανών θα αποτελέσει ρομαντικό παρελθόν και το σύντομο μέλλον, το πολύ σύντομο μέλλον, ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη» και καταλήγει: «Ζώντας το παρόν δεν υπάρχει ανθρώπινη δυνατότητα να συλλάβει κανείς πότε μιλάμε για εξέλιξη και πότε για τομή. Και πόση ιστορία πίσω από τη σκηνή έχει η τομή πριν εμφανιστεί στο κοινό».

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης αναφέρει σε σχόλιό του: «Μου μοιάζει συγκλονιστικό. Όχι ‘καλό’ ή ‘κακό’. Συγκλονιστικό! Κάτι μου ψιθυρίζει ότι γύρισε μια ιστορική σελίδα καθώς κοιμόμασταν. Όχι για το σκάκι βέβαια, αστεία πράματα. Αυτό δεν ήταν παρά ο πειραματικός θάλαμος ή ένα μικρό μέσο επίδειξης. Όμως μια Α.Ι. που μπορεί να αυτοδιδάσκεται και να αυτοβελτιώνεται, είναι κάτι ταυτόχρονα θαυμάσιο και τρομακτικό».

Πηγή:antikleidi.com

Αφήστε μια απάντηση

_20170508_143753

_20170508_143753

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα: Χρήστος Επώνυμο: Καλογεράς Πατρώνυμο: Νικόλαος Ημερ. γέννησης: 9 Φεβρουαρίου 1968 Οικογ. Κατάστ.: Έγγαμος με δύο παιδιά Β. ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ Τίτλοι Σπουδών: 1. Μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στο πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (9/2015) 2. Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης Εκπ. Ίδρυμα: Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημερ. Λήψης: 03/07/2006 3. Δεύτερο Πτυχίο Πανεπιστημίου Τίτλος: Πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Εκπ. Ίδρυμα: Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ημερ. Λήψης: 17/07/2004 4.. Εξειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες (Η/Υ), Επιπέδου 1 Πρόγραμμα «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χρήση και αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία». «Β΄ Επιπέδου» Αθήνα, Ημερ. Λήψης: 16/11/ 2008 Εκπ. Ίδρυμα: Υπ.Ε.Π.Θ. 5. Πρώτη Ξένη Γλώσσα Επιπέδου Β2 Αγγλικά, Τίτλος: Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (επιπέδου Β2). Εκπ. Ίδρυμα: Υπ.Ε.Π.Θ. Ημερ. Λήψης: 14/02/2006 6.. Τίτλος: Παιδαγωγική Ακαδημία Εκπ. Ίδρυμα: Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά Ημερ. Λήψης: 01/12/1987. 7. Τίτλος: Εξομοίωση (Π.Δ. 130/90) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εκπ. Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ημερ. Λήψης: 20/07/2004. 8.. Πιστοποίηση Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Επιπέδου 2). 9. Κάτοχος της εκπαιδευτικής ειδικότητας Π.Ε.13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. 10..Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δημόσια Ι.Ε.Κ.

Πρόσφατα σχόλια

  RSS esos

  • Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) 4 Αυγούστου 2020
   Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για 8 Προπτυχιακά, 38 Μεταπτυχιακά και 1 Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το ΕΑΠ αποτελεί το μοναδικό Δημόσιο Ίδρυμα στην Ελλάδα, που προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Προγραμμάτων του, βασιζόμενο σε σύγχρονες και διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους και εργαλεία για την πληρέστερη εξέλιξη […]
  • Επαναφορά κλιμακωτού ωραρίου και τηλεργασίας στο δημόσιο για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες 4 Αυγούστου 2020
   Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών,  Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους Προέδρους της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ,   Απόστολο Τζιτζικώστα και Δημήτρη Παπαστεργίου και με τον Περιφερειάρχη Αττικής,  Γιώργο Πατούλη, για τον κορωνοϊό, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ Νίκο Χαρδαλιά, και τον επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων και εκπρόσωπο του […]
  • Επτά στα 10 Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και 5 στα 20 Ιδ. Δημοτικά δεν δήλωσαν τους μαθητές τους στο myshool 4 Αυγούστου 2020
   Στοιχεία που προκαλούν ερωτηματικά  ως προς τα “αντανακλαστικά” των ελεγκτικών μηχανισμών  περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, προς της ΟΙΕΛΕ,  όσον αφορά τον  αριθμό των δηλωθέντων μαθητών  στο   myshool από τα ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία  16 Ιουνίου 2020,  δεν έχουν καταχωρίσει το μαθητικό δυναμικό […]
  • Σ. Γκίκα στο esos: Γιατι εκδώσαμε την εγκύκλιο υπηρεσιακών μεταβολών 4 Αυγούστου 2020
   Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. με την εγκύκλιο των  υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών) διαμορφώθηκε μετά από επανειλημμένες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΥΠΑΙΘ, καθώς και με Διευθυντές και Προϊσταμένους Προσωπικού Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, το θέμα ετέθη σε σύσκεψη με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία έλαβε […]
  • Κατανομή 28 εκ. € στους Δήμους για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων 3 Αυγούστου 2020
   Την Γ ́ Κατανομή ποσού 28.000.000,00 € από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ


  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων