Guerrillero heroico. Alberto Korda, 1960

che-guevaraΤο πιο διάσημο πορτραίτο του Che Guevara δεν δημοσιεύτηκε ποτέ πριν τον θάνατό του μεγάλου επαναστάτη. Ο φωτογράφος Alberto Korda απαθανάτισε την συγκεκριμένη φωτογραφία, μία ημέρα πριν την έκρηξη πλοίου στο λιμάνι της Αβάνα, το οποίο σκότωσε το πλήρωμα αλλά και δεκάδες λιμενεργατών. Ο Korda καλύπτοντας το γεγονός, επικεντρώθηκε στον Fidel Castro, ο οποίος κατηγόρησε τότε τις ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη έκρηξη. Μετά τη δολοφονία του Guevara επτά χρόνια μετά, το πορτραίτο «Guerrillero Heroico» δημοσιεύτηκε και έγινε ίσως το χαρακτηριστικότερο πορτραίτο του Che Guevara.

Oscars Selfie. Bradley Cooper, 2014

oscar-selfieΑπό τις φωτογραφίες που «έριξαν» το διαδίκτυο. Μπορεί τον συγκεκριμένο όρο να τον χρησιμοποιούμε συχνά, όμως τη βραδιά των Όσκαρ του 2014, το εν λόγω στιγμιότυπο πέρασε στην ιστορία του internet. Κατά την διάρκεια της βραδιάς, η οικοδέσποινα Ellen DeGeneres βρέθηκε στο κοινό και φωνάζοντας ορισμένους από τους μεγαλύτερους stars του Hollywood πόζαρε για μία selfie που έκανε ρεκόρ στο Twitter. Ο Bradley Cooper κρατούσε το τηλέφωνο και απαθανάτισε τη στιγμή, ενώ στο πλάνο βρέθηκαν ηθοποιοί όπως οι Meryl Streep, Brad Pitt, Jennifer Lawrence και Kevin Spacey. Η DeGeneres στη συνέχεια ανέβασε το ενσταντανέ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και σχεδόν άμεσα έγινε 3 εκατομμύρια φορές retweet, περισσότερες από οποιαδήποτε φωτογραφία στην ιστορία των social media.

Falling Man. Richard Drew, 2001
Ίσως μία από τις πιο δραματικές φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου. Μπορεί να είδαμε πολλές φορές τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους και φλόγες να βγαίνουν από τη σύγκρουση. Όμως δεν είδαμε σχεδόν κανέναν άνθρωπο, εκτός της συγκεκριμένης λήψης. «Ο άνθρωπος που πέφτει» (Falling Man) είναι μία εντελώς διαφορετική φωτογραφία. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο Richard Drew, λίγες στιγμές μετά την επίθεση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άντρα , ο οποίος αποφασίζει να αποδράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο από τον ουρανοξύστη και αποτελεί το σύμβολο μιας τραγικής ελευθερίας. Η ταυτότητα του συγκεκριμένου άντρα δεν έχει γίνει γνωστή, παρότι έχουν ειπωθεί πολλά. Μετατράπηκε σε έμβλημα, έγινε κινηματογραφική ταινία, ακόμα και μυθιστόρημα. «Είναι μια… ήσυχη φωτογραφία. Δεν είναι όπως οι άλλες βίαιες εικόνες που τραβάμε σε άλλες καταστροφές. Δεν υπάρχει ένταση, αίματα, πανικός. Όμως ο κόσμος αντέδρασε γιατί κατάλαβε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον άντρα αυτό και να κάνει την ίδια επιλογή…», έχει αναφέρει για το στιγμιότυπο ο φωτογράφος του Associated Press.

Μαξιλαροπόλεμος. Harry Benson, 1964

benson_beatles_pr_pillow_fight_int_cover_22554_1606141029_id_904830Ο Harry Benson δεν ήθελε να γνωρίσει του Beatles. Ο Σκωτσέζος φωτογράφος ήθελε να καλύψει τα γεγονότα της εποχής στην Αφρική, όταν του ανατέθηκε να βρεθεί στο Παρίσι για τη συναυλία των «Σκαθαριών». «Θεωρούσα τον εαυτό μου σοβαρό φωτορεπόρτερ και δεν ήθελα να καλύψω ένα rock ’n’ roll θέμα», υποστήριζε. Ωστόσο τα πάντα άλλαξαν όταν γνώρισε το συγκρότημα από το Λίβερπουλ. Ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει και κατάλαβε πως βρισκόταν στο σημείο που έπρεπε. Οι Beatles βρίσκονταν στο απώγειό τους και η ιστορική φωτογραφία με το μαξιλαροπόλεμο τραβήχτηκε στο ξενοδοχείο George V Hotel τη νύχτα πριν γράψουν το τραγούδι “I Want to Hold Your Hand”.

Τις  υπόλοιπες 100 μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Πηγή: peoplegreece.com