Αφιέρωμα της εφημερίδας Έθνος στον Όμιλο Κινηματογράφου και στο πρόγραμμα “Πρώτη ώρα σινεμά”!

Πρώτη ώρα μάθημα το σινεμά

Το κουδούνι χτύπησε όπως κάθε πρωί στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στους Αμπελοκήπους. Ομως για κάποιους μαθητές χθες η προσμονή ήταν μεγαλύτερη.

Καθισμένοι ήδη στις θέσεις τους, περίμεναν με αγωνία να αρχίσει το μάθημα. Δεν ήθελαν να χάσουν δευτερόλεπτο! Γιατί είχαν «Πρώτη ώρα: Σινεμά», ένα πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που πραγματοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η πρεμιέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Κινηματογράφου και Ιστορίας του σχολείου. Η παρουσίαση αυτής της πρώτης προβολής έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και διευθυντή του περιοδικού «Σινεμά», Ορέστη Ανδρεαδάκη. Οι περίπου 40 μαθητές, όλων των τάξεων του Λυκείου, μέλη του Ομίλου Κινηματογράφου του Πειραματικού Λυκείου, συμμετείχαν σε μια δράση που έμοιαζε με «διαδραστικό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ», γεμάτο χιούμορ, γνώσεις και εκπλήξεις.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης με τρόπο ευχάριστο, γλαφυρό και απόλυτα εμπεριστατωμένο παρουσίασε μια περιήγηση στον ελληνικό κινηματογράφο, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, «ανθρώπων που κατέγραψαν την πραγματικότητα, τη σχολίασαν και την αγάπησαν με τον τρόπο τους – σε μας μένει να τη δούμε με τρόπο θετικό», όπως υπογράμμισε μετά τη λήξη της προβολής, μιας προβολής που την αποτελούσαν μικρά αποσπάσματα γνωστών ή και άγνωστων ταινιών.

Από τον Θανάση Βέγγο και τις κωμωδίες στο «Ελληνικό γουέστερν» και το «Μιούζικαλ», με το «Γοργόνες και μάγκες» σε αντιδιαστολή με το «Ενας Αμερικανός στο Παρίσι». Η «Ελλάδα στα Οσκαρ» έχει να επιδείξει «Ζορμπά», «Ποτέ την Κυριακή» και «Κόκκινα φανάρια», οι «Πρώτες πολιτικές νύξεις» έρχονται με το «Υπάρχει και φιλότιμο» και το «Ξύπνα, Βασίλη». Στο «Λαός και Κολωνάκι» μπαίνει το μπουζούκι, στη «Συνοικία το όνειρο» ο Γρ. Μπιιθικώτσης τραγουδά «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ενώ ο Λοΐζος κυριαρχεί με το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Ο Θ. Αγγελόπουλος σκηνοθετεί τον «Θίασο», την «πιο σημαντική ταινία του ελληνικού σινεμά», και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα με το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Κι ύστερα το «Νέο Ελληνικό Ρεύμα»…

«Είμαι ενθουσιασμένη. Οι εντυπώσεις μου είναι απολύτως θετικές. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», μας είπε η Αρτεμις, μαθήτρια της Β’ Λυκείου. «Είμαι ικανοποιημένη από την προβολή. Την αντιμετώπισα σαν μια μεγάλη ταινία, με ενσωματωμένα αποσπάσματα από άλλες ταινίες. Μου άρεσαν οι επιλογές που έγιναν». Η ίδια τόνισε ότι έμαθε πολλά πράγματα για το ελληνικό σινεμά που δεν γνώριζε. «Μου αρέσει πολύ το ελληνικό σινεμά και ιδιαίτερα το παλιό καλό ελληνικό σινεμά». Από σύγχρονες ταινίες έχει δει στον κινηματογράφο τις «Σειρήνες στο Αιγαίο», ενώ έχει ακούσει «τα καλύτερα» για το «Αν».

«Ενδιαφέρουσα και ευχάριστη» χαρακτήρισε την προβολή η Ελενα, επίσης μαθήτρια της Β’ Λυκείου. «Μου έκανε εντύπωση ότι ήξερα περισσότερες από τις παλιές ελληνικές ταινίες παρά από το σύγχρονο σινεμά, μετά το 2000. Και αναρωτιόμουν: πού βρίσκονται όλες αυτές οι ταινίες κι εγώ δεν τις έχω δει – εκτός από το ”Αν” και το ”Λούφα και παραλλαγή”».

Οπως σημείωσε, η παρουσίαση «κύλησε ευχάριστα, είχε ρυθμό», για να καταλήξει: «Είναι όμορφο να ασχολείσαι με τον κινηματογράφο. Κερδίζεις πράγματα. Εκφράζεσαι…».

Το «Πρώτη ώρα: Σινεμά» μέσω μιας συνοπτικής εικόνας της ιστορίας του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου και σε συνδυασμό με γνώσεις σχολικών μαθημάτων όπως η Ιστορία, οι Θετικές επιστήμες, η Ελληνική ή Ξένη Γλώσσα και η Γεωγραφία, δημιουργεί ένα κινηματογραφικό παιχνίδι μάθησης. Δημιουργήθηκε το 2006 από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (το οποίο διοργανώνει το φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» και το Athens Open Air Film Festival) και έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε 400 σχολεία και περισσότερους από 25.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.

«Εχει εξελιχθεί σε ένα διαδραστικό κινηματογραφικό παιχνίδι, που σκοπό έχει να μάθει στα παιδιά όχι την ιστορία -γιατί δεν κάνουμε ιστορική αναδρομή- αλλά τα βασικά σημεία του κινηματογράφου και πώς μπορούν να σκέφτονται όταν βλέπουν ταινίες. Να μη δέχονται τα πράγματα επειδή κάποιος τους τα είπε έτσι. Και να έχουν συνεχώς ένα κριτικό βλέμμα απέναντι σε κάθε ταινία ξεχωριστά, απέναντι στα κινηματογραφικά είδη και τις κινηματογραφίες», λέει στο «Εθνος» ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις: παγκόσμιο, ελληνικό και γαλλικό σινεμά. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παρουσίαση του «Ελληνικού σινεμά» που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014 θα εφαρμοστεί σε 70 γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, από τις ηθοποιούς Δώρα Σαμψώνα και Σοφία Γεωργοβασίλη.

«Είναι σημαντικό το ΕΚΚ ως φορέας του Δημοσίου να επιστρέφει στην κοινωνία αυτό που της αναλογεί», εξηγεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. «Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η γνώση του κινηματογράφου (και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των μαθητών σε σχέση με τα οπτικοακουστικά στην εποχή που ζούμε – με δεδομένη τη δύναμη της εικόνας. Από όλα αυτά τα παιδιά θέλουμε να προκύψουν οι αυριανοί δημιουργοί αλλά και θεατές».

«Τα παιδιά γυρίζουν ταινίες»

«Μαμά… γύρισα ταινία!». Οι μαθητές που συμμετέχουν στον Ομιλο Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών γίνονται σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, φωτιστές. Περιμένουν εναγωνίως την Τετάρτη οπότε, μετά τη λήξη των μαθημάτων, για δύο περίπου ώρες αφοσιώνονται στον κόσμο της μεγάλης οθόνης. Υπεύθυνος του ομίλου, που αριθμεί 41 μέλη, είναι ο μαθηματικός Βασίλης Καρκάνης, βαθύς γνώστης και λάτρης του σινεμά. Συνοδοιπόρος του σε αυτό το «ταξίδι» ο συνάδελφός του, οικονομολόγος Δημήτρης Κοπανάς, με μεταπτυχιακό στο αντικείμενο «Ηχος και Εικόνα» του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του ο Ομιλος Κινηματογράφου έχει να παρουσιάσει τρεις ταινίες, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι μαθητές ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα της τέταρτης. «Είμαστε ένας δραστήριος όμιλος», σημειώνει ο κ. Καρκάνης. Μάλιστα, μόλις προχθές τα μέλη του ομίλου επέστρεψαν από το Φεστιβάλ Λάρισας με ένα βραβείο στις αποσκευές τους για το «Ημερολόγιο» της Κωνσταντίνας Τρεπεκλή, φοιτήτριας σήμερα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Και δεν είναι η πρώτη τους βράβευση… «Εχουμε γυρίσει ντοκιμαντέρ για το Νίκο τον Κούνδουρο, με τίτλο ”Νίκος Κούνδουρος: Τα μαθητικά μου χρόνια”». Οπως εξηγεί ο Β. Καρκάνης, η ομάδα επισκέφθηκε τον σκηνοθέτη στο σπίτι του και θα τον επισκεφθούν εκ νέου για να του παραδώσουν το ταινιάκι τους.

Σεμινάρια
Ο όμιλος λειτουργεί με σεμινάρια κινηματογράφου από τον ίδιο τον κ. Καρκάνη και τον συνεργάτη του, αλλά και από ανθρώπους από τον χώρο του κινηματογράφου. Την ερχόμενη Τετάρτη ο Αλέξανδρος Αβρανάς του «Miss Violence» θα συναντήσει τα παιδιά του ομίλου. «Βλέπουμε και ταινίες, αλλά κυρίως δίνουμε βάρος στην πρακτική διαδικασία. Τα παιδιά γυρίζουν ταινίες». Επίσης, μέσα από εργαστήρια οι μαθητές μαθαίνουν να πειραματίζονται. Για παράδειγμα, από το εργαστήριο σεναρίου με τον Ντίνο Γιώτη γράφτηκαν δέκα σενάρια κι από αυτά «γυρίσαμε τα δύο», καταλήγει ο Β. Καρκάνης.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

 

αναδημοσίευση από:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22800&subid=2&pubid=63969261



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *