Δώσε το χέρι σου στη φύση!

 

 

Καιρός να κάνουμε κάτι!

Όλοι θα πρέπει να έχουμε αντιληφθεί πλέον την κρισιμότητα της κατάστασης και τη βλάβη που έχουμε προκαλέσει στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Η ζωή γύρω μας καταστρέφεται και εξουθενώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά μέσα από τη διαρκή περιφρόνηση στη φύση που έχει επιδείξει το ανθρώπινο γένος κατά τους τελευταίους δύο αιώνες. Αναπτύξαμε έναν πολιτισμό η οικονομική δραστηριότητα του οποίου δεν σέβεται τις φυσικές ισορροπίες. Και πρόκειται για μία κατάσταση μη αναστρέψιμη στο σύνολό της. Προτού στερήσουμε εντελώς την ύπαρξη ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος από τις επόμενες γενιές, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι από αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι από εμάς.

 

1. Προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας του σχολείου.

Ο στόχος είναι το σχολείο να καταστεί περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και οι μαθητές να βιώσουν αυτή την αλλαγή. Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία χώρου στάθμευσης ποδηλάτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η χρήση του ποδηλάτου από τους μαθητές του σχολείου. Προτείνουμε την τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης απορριμμάτων και αναλαμβάνουμε τη διαφύλαξη και τη σωστή χρήση του κάδου κατά την ώρα των διαλειμμάτων. Προτείνουμε την υιοθέτηση από το σχολείο της χρήσης αποκλειστικά ανακυκλωμένου χαρτιού για τις γραφειοκρατικές ανάγκες.

 

2. Φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το σχολείο μας βρίσκεται σε τοποθεσία που γειτονεύει με δασύλλιο. Προτιθέμεθα να αναλάβουμε τον καθαρισμό της περιοχής από απορρίμματα και να παρέμβουμε και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από φυσική άποψη.

 

3. Παρέμβαση στην πόλη.

Σε συνεργασία με άλλα σχολεία θα προτείνουμε σε καταστήματα της πόλης να εγκαταλείψουν τη χρήση πλαστικών συσκευασιών. Θα δημιουργηθούν ειδικά αυτοκόλλητα σήματα τα οποία θα επικολλώνται σε όσα καταστήματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Προτιθέμεθα να καταθέσουμε επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο που λειτουργεί η ανακύκλωση απορριμμάτων στον Δήμο Αγρινίου.

 

4. Συνεργασία με φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα έρθουμε σε επαφή και με άλλα σχολεία, για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας από κοινού. Προτιθέμεθα να επικοινωνήσουμε με το WWF και την Greenpeace αλλά και με οργανώσεις εθελοντών στην πόλη.

 

5. Επισκέψεις και ενημέρωση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στο μέτρο που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, προτιθέμεθα να οργανώσουμε επίσκεψη σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να συναντήσουμε ειδικούς που θα μας μιλήσουν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.