Η εξουσία αλλάζει για να μείνει ίδια

Από το βιβλίο του Γκαμάλ Γιτάνι <Μπαρακάτ ο δίκαιος>

Κάϊρο 16ος αι.

Χωρίσαμε την Αίγυπτο σε τάξεις:

1. Ο σουλτάνος και οι εμίρηδες.

2.Οι Μαμελούκοι και οι χαμηλόβαθμοι εμίρηδες.

3.Οι απόγονοι των μαμελούκων , οι θρησκευτικοί άνδρες που  φέρουν τουρμπάνι, οι γλωσσολόγοι, οι ηγέτες των δογμάτων και των συντεχνιών, οι έμποροι.

4. Ο απλός λαός.

Σχετικά με την πρώτη ομάδα η διείσδυση στο εσωτερικό της  πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους , εκλεπτυσμένους ανθρώπους κύρους και παιδείας. Να είναι μάστορες στη συζήτηση και να γνωρίζουν καλά τις συνήθειες και τις ασχολίες αυτής της τάξης. Ο σκοπός μας εδώ είναι να προστατεύσουμε τον Αφέντη μας τον σουλτάνο και τους μεγαλόβαθμους εμίρηδες.

Στην τρίτη ομάδα πρέπει να στρέψουμε όλη την προσοχή μας  και να τη δούμε με ενδιαφέρον, καθώς η επιρροή της πάνω στις άλλες ομάδες , τις προηγούμενες και την τελευταία (τους απλούς ανθρώπους και τον όχλο) είναι σημαντική.

Ο γενικός πληθυσμός είναι πάντα έτοιμος να προκαλέσει ταραχές και υπό ορισμένες συνθήκες να παρασύρει θρησκευτικούς άνδρες και λογίους. Εδώ πρέπει να γίνει περαιτέρω διαχωρισμός.

α)Οι σπουδαστές και οι ιεροδιδάσκαλοι πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς.Από καιρού εις καιρόν , πρέπει να προκαλούνται φασαρίες για να διαπιστώνουμε ποιός παρεκκλίνει από το σωστό δρόμο είναι επιρρεπής σε κινητοποιήσεις και ανταρσίες και ξεσηκώνει τον όχλο εναντίον της εξουσίας.

Αυτοί δεν πρέπει να εκτελούνται δημόσια, γιατί αυτό προκαλεί την οργή του κόσμου.

Θα πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε με διαφορετικό τρόπο και να εφαρμόζουμε διαφορετικές μεθόδους  που θα συμφωνήσουμε από κοινού.

β) Σχετικά με τον απλό λαό , αυτοί είναι ένα κοπάδι που το στρέφεις όπου θέλεις εσύ, μια θάλασσα που ξεχειλίζει στο έλεος των ανέμων , ένα κτήνος χωρίς μυαλό: ψιθύρισέ του στο αυτί και σε υπακούει τυφλά.

Η ανθρώπινη ζωή σ΄αυτή την ομάδα δεν έχει καμιά αξία , γιατί όσο δυσκολεύουν οι συνθήκες διαβίωσης  τόσο λιγότερο μετράει. Έτσι, μειώνεται η επιθυμία και η προσπάθεια του ανθρώπου να κρατηθεί σ΄αυτή. Συνεπώς , δε θα έβλαπτε να εξαφανίζονταν μερικοί από καιρού εις καιρόν , με μεθόδους που κανείς δεν θα γνώριζε . Αυτό θα τρόμαζε και τους υπόλοιπους.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.