Την Πέμπτη 23/05/2024, μαθητές/-τριες της Β΄και Γ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το οινοποιείο “Αβαντίς” στο Βασιλικό Ευβοίας, συνοδευόμενοι/ες από τις καθηγήτριες: Ντόκου Β. ΠΕ01, Κούκουζα Αικ. ΠΕ05, Σιμιτζή Χρ. ΠΕ04.01 Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων ASPnet της UNESCO. με σκοπό τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Εκεί οι μαθητές/-τριες ξεναγήθηκαν από την Κα Ρωμανού τόσο στους χώρους των δεξαμενών όπου ζυμώνονται και φυλάσσονται οι διάφορες ποικιλίες κρασιού όσο και στα κελάρια με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια και τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας/υγρασίας. Επίσης επισκέφθηκαν και την αρχική κατοικία των προγόνων του οινοποιού που έχει κατάλληλα διαμορφωθεί σε μικρό μουσείο το οποίο φιλοξενεί και την έκθεση καλλυντικών που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η σύζυγος του οινοποιού, βασισμένη στο σταφύλι με φυσική επεξεργασία χωρίς πρόσθετα και επιβλαβή χημικά.
Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στο οινοποιείο, οι μαθητές/-τριες χαλάρωσαν και δροσίστηκαν στον αίθριο χώρο. Εκεί ακολούθησε διάλογος με την ξεναγό, η οποία πρόθυμα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών/-τριών που αφορούσαν σε θέματα όπως το οικολογικό αποτύπωμα της επιχείρησης, την κυκλική οικονομία, τον επαγγελματικό προσανατολισμό μιας τέτοιας επιχείρησης και την αναρρίχησή της σε μια από τις πιο καταξιωμένες στο είδος της αλλά και σε ειδικότερα θέματα όπως η αναβίωση παλαιών ποικιλιών κρασιού, η διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην διατήρηση της βέλτιστης ποιότητας των προϊόντων τα οποία έχουν πολλές φορές βραβευθεί διεθνώς.
Τόσο οι μαθητές/-τριες όσο και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν με την εγκαρδιότητα που εισέπραξαν από όλους τους εργαζόμενους με τους οποίους αλληλεπίδρασαν στο χώρο και έδωσαν υπόσχεση για μελλοντική επανάληψη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Χρ. Σιμιτζή (ΠΕ04.01) MSc., Συντονίστρια του προγράμματος: “Διδάσκοντας με ή και για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Το Σταφύλι”