Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

.jpg

Αιτίες εκδήλωσης του ρατσιστικού φαινομένου:

  • Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και υιοθέτηση μονοπολιτισμικής εκπαίδευσης..
  • Η άγνοια,η ημιμάθεια και οι προκαταλήψεις ωθούν σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αδυναμία ανάπτυξης της κριτικής σκέψης.
  • Η χειραγώγηση που επιχειρείται από άτομα που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες
  • Σύμπλεγμα μειονεξίας και κατωτερότηταςπου οδηγεί τα άτομα να αναπληρώσουν το προσωπικό τους έλλειμα υιοθετώντας δογματικές και φανατικές ιδεολογίες που τους προσφέρουν τη ψευδαίσθηση της υπεροχής και του ηγεμονικού ρόλου.
  • Ανασφάλεια και έντονο συναίσθημα φόβουγια την απώλεια προνομίων και δικαιωμάτων
  • Η ξενοφοβία που αναπτύσσεται σε εποχές οικονομικής ύφεσης, κοινωνικών προβλημάτων, ένδειας και ανεργίας
  • Ημετάθεση και η προβολή των κοινωνικών προβλημάτων στις μειονότητες για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα ουσιώδη ζητήματα που την ταλαιπωρούν.

ratsismos 430x355

Συνέπειες του ρατσιστικού φαινομένου

Ο ρατσισμός προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, βία και εγκλήματα ενάντια σε τεράστια ποσοστά ανθρώπων που απλώς έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά ή πεποιθήσεις από άλλους. Θεωρείται η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι ζουν μόνιμα με το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας μόνο και μόνο επειδή θεωρούνται «διαφορετικοί» σύμφωνα με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Ζούμε σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες για αιώνες, και ακόμη μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχει καταφέρει να αποβάλλει τον διαχωρισμό και    προσπάθεια μείωσης της υπόστασης των ανθρώπων που φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες.

8Ι

Κ.Σ.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.sansimera.gr/worldays/6

https://www.maxmag.gr/afieromata/pagkosmia-imera-kata-toy-ratsismoy/

https://vagialagou.weebly.com/alpha943tauiotaalpha-kappaalphaiota-sigmaupsilonnu941piepsiloniotaepsilonsigmaf.html

gialagou.weebly.com/alpha943tauiotaalpha-kappaalphaiota-

 

 

 

 

Κατηγορίες: ΜΑΘΗΤΕΣ

ΞΥΔΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Μια από τις εργασίες που αναθέτω στους μαθητές της γ’ γυμνασίου είναι να ψάξουν στο ίντερνετ και να γράψουν ένα άρθρο, σαν να ήταν δημοσιογράφοι και έχουν ηλεκτρονική εφημερίδα. Από αυτά τα άρθρα τα περισσότερα τα ανεβάζω σε αυτό το blog.

Αυτά που έχουν την ετικέτα “καλειδοσκόπιο”  είχαν όντως ανέβει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου Πύλου, όπου ήμουν μέχρι το 2021.

Το θέμα των άρθρων το επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και δεν τα λογοκρινω ως προς το περιεχόμενο.


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς