Ο εκφοβισμός (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Παρόλο που το πρόβλημα δεν έχει βρει ακόμη λύση, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Αυτές περιλαμβάνουν προσπάθειες σε επίπεδο εθνικό, όπως η πρωτοβουλία για ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση της παραβίασης του κυβερνοχώρου, κρατικοί νόμοι και τοπικές προσπάθειες κοινωνικών ομάδων και συλλόγων μέσω προγραμμάτων πρόληψης εκφοβισμού κυρίως στα σχολεία. Όλοι επίσης έχουμε πολλές φορές ακούσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προγράμματα ή και ειδήσεις που ενημερώνουν για τον εκφοβισμό (bullying). 

bullying ntailiki fainomeno ekfovismou

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying;(5 τροποι)

  1. Μιλήστε στο παιδί σας και ακούστε πραγματικά.Είναι σημαντικό να μην απορρίπτετε τις ανησυχίες του παιδιού σχετικά με την εκφοβιστική συμπεριφορά.
  2. Συμβουλέψτε το παιδί σας να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του τις περισσότερες φορές, όταν παίζει, όταν γυρνάει από το σχολείο, όταν πάει να βρει τους φίλους του.
  3. Επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις των άλλων θα πρέπει να φροντίσει και να βελτιώσει τον εαυτό του.Να κάνει ότι είναι δυνατό για να βελτιώσει την δικιά του προσωπικότητα. Να γίνει αυτός δυνατός
  4. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς του παιδιού σας στα κοινωνικά μέσα(Social Media) και μιλήστε μαζί του για την υγιή χρήση των κοινωνικών μέσων. Να είστε προληπτικοί και πάντα να θέτετε κανόνες που τους τηρείτε. Μην λέτε απλά θα πάρω τον υπολογιστή ή θα βάλω κωδικό για να μην τον χρησιμοποιείς αλλά ποτέ δεν το κάνετε. Το παιδί μαθαίνει στην ατιμωρησία και στην ασυνέπεια.
  5. Συμβουλέψτε το παιδί σας να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του τις περισσότερες φορές, όταν παίζει, όταν γυρνάει από το σχολείο, όταν πάει να βρει τους φίλους του.

Η.Π.

Πηγες:

https://psyxologosonline.gr/

https://el.wikipedia.org/

 

 

 


ΞΥΔΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Μια από τις εργασίες που αναθέτω στους μαθητές της γ’ γυμνασίου είναι να ψάξουν στο ίντερνετ και να γράψουν ένα άρθρο, σαν να ήταν δημοσιογράφοι και έχουν ηλεκτρονική εφημερίδα. Από αυτά τα άρθρα τα περισσότερα τα ανεβάζω σε αυτό το blog.

Αυτά που έχουν την ετικέτα “καλειδοσκόπιο”  είχαν όντως ανέβει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου Πύλου, όπου ήμουν μέχρι το 2021.

Το θέμα των άρθρων το επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και δεν τα λογοκρινω ως προς το περιεχόμενο.


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς