Το χωριό Πήδημα είναι ένα καταπράσινο χωριό της Μεσσηνίας, μόλις 16 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι απαράμιλλης ομορφιάς καθώς εκεί βρίσκονται οι πηγές του Πηδήματος, που το νερό τους υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

.jpg

 

Στο Πήδημα έχει διαμορφωθεί ένα πανέμορφο καταπράσινο Δημοτικό Πάρκο, χώρος ιδανικός για σχολικές εκδρομές και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης στο Πήδημα λειτουργεί πιστοποιημένο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ελαιόλαδο τοπικής παραγωγής αρίστης ποιότητας.

Το χωριό πήρε το όνομά του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μετά από ένα τραγικό γεγονός: Πάνω από το χωριό, στο σημείο που αναβλύζουν μέχρι σήμερα οι πήγες, υψώνονται απότομα βράχια. Από εκεί προτίμησαν να πηδήξουν (εξ ου και «Πήδημα») νεαρά κορίτσια ώστε να γλιτώσουν από τους διώκτες τους Τούρκους. Στην κορυφή του βραχώδους αυτού όγκου πάνω από το Πήδημα χτίστηκε το Κάστρο του Πηδήματος από Βυζαντινούς, που κατακτήθηκε για λίγα χρόνια από τους Ενετούς και ύστερα από τους Τούρκους. Η θέα από το κάστρο σε όλο τον μεσσηνιακό κάμπο είναι απολαυστική.

 kastro pidimatos 02 1024x768

 

Στον απότομο βράχο που υψώνεται πάνω από τις πηγές του ποταμού Αρι στο χωριό Πήδημα, σώζονται τα ερείπια ενός κάστρου του 13ου αιώνα.
Το κάστρο είναι προσανατολισμένο πάνω στο βράχο από βορρά προς νότο και έχει μήκος περίπου 100 μέτρα.
Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν τα ερείπια ενός μονόχωρου ναού, αφιερωμένου, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εξω από τα τείχη της νότιας πλευράς, υπάρχουν τα ερείπια ενός ακόμα μικρού σταυρεπίστεγου ανώνυμου ναού.
kastro pidimatos 01

Ενας εύκολος τρόπος για την ανάβαση στην βορειοανατολική πλευρά του κάστρου είναι αυτός από τα ανατολικά. Στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στα Αρφαρά, μετά τον «Μύλο», ακολουθώντας έναν ανηφορικό χωματόδρομο.

.Δεν είναι τυχαίο που αν Καλαματιανός ακούσει “πήδημα” αμέσως θα σκεφτεί “καλό φαγητό”, αφού η ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού κάθε μέρα γεμίζει με Μεσσήνιους που έρχονται να απολαύσουν καταπληκτικό φαγητό σε τέλειο περιβάλλον και σε πολύ καλές τιμές. Το χωριό δεν είναι όμως μόνο η ταβέρνα και η πρόταση μας είναι αν έχετε πάει μόνο για φαγητό εκεί, την επόμενη φορά να πάτε λίγο νωρίτερα από τις 7 (το καλοκαιρι) που έχει ακόμα φως και να κάνετε έναν περίπατο στο όμορφο και γραφικό χωριό.

Screenshot 2021 01 03 Κάστρο Πηδήματος Μεσσηνίας Pidima Castle of Messinia

Για ολες τις ακολουθες πληροφοριες που διαβασατε,αξιζει να ερθετε σε αυτό το πανεμορφο χωριο,που λεγεται πηδημα και το αγαπαμε ολοι ,αφου είναι διασημο και ο καθενας που το επισκεπτεται μαγευεται και δεν θελει να το αποχωρηστει.

kalamatain pidima messinias πηδημα μεσσηνιας 1

Π.Ξ.

https://greece.terrabook.com/el/messinia/page/pidima/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AE%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

https://eleftheriaonline.gr/photo-video/item/216452-opoios-to-anazitisei-sigoura-den-tha-to-metaniosei

https://bletsas.gr/pidima/

 

Κατηγορίες: ΜΑΘΗΤΕΣ

ΞΥΔΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Μια από τις εργασίες που αναθέτω στους μαθητές της γ’ γυμνασίου είναι να ψάξουν στο ίντερνετ και να γράψουν ένα άρθρο, σαν να ήταν δημοσιογράφοι και έχουν ηλεκτρονική εφημερίδα. Από αυτά τα άρθρα τα περισσότερα τα ανεβάζω σε αυτό το blog.

Αυτά που έχουν την ετικέτα “καλειδοσκόπιο”  είχαν όντως ανέβει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου Πύλου, όπου ήμουν μέχρι το 2021.

Το θέμα των άρθρων το επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και δεν τα λογοκρινω ως προς το περιεχόμενο.


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς