Ο   όρος  αναφέρεται  στον  φόβο  του ατόμου  ότι     θα γίνει    αντικείμενο  παρατήρησης και κριτικής από τους  γύρω  του..jpg
Το  άτομο που υποφέρει  από κοινωνική  φοβία  αισθάνεται ότι στις    κοινωνικές  του   συναναστροφές  αποτελεί  το επίκεντρο  της προσοχής  δηλαδή  ότι οι γύρω του  παρατηρούν  και σχολιάζουν  με αρνητικά   λόγια ,τις  πράξεις  του    και γενικά την   παρουσία του ,γεγονός   που του προκαλεί   άγχος και ντροπή . Συνήθως στην παιδική και εφηβική  ηλικία μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι περίπου το  52% υποφέρει από κοινωνική φοβία, ο φόβος τους  μπορεί να είναι τόσο σοβαρός και έντονος  που επηρεάζει  αρνητικά την εργασία τους  ή  στην  συμμετοχή τους  στον  σχολικό χώρο και σε άλλες  συνήθειες ή  καθημερινές   δραστηριότητες.

Η θεραπεία  της κοινωνικής  φοβίας [άγχος]  διαφέρει  από περίπτωση σε περίπτωση, ο πιο αποτελεσματικός  και ενδεδυμένος   τρόπος   για  την αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας είναι  η γνωσιακή – συμπεριφοριστική  ψυχοθεραπεία .Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία   αφορά την τροποποίηση όσο του τρόπου σκέψης  του ατόμου, όσο και την συμπεριφορά του σχετικά με τον τρόπο σκέψης  του . Το άτομο θα προσπαθήσει   να αντικαταστήσει   τις δυσλειτουργικές  σκέψεις  του με ρεαλιστικές  σκέψεις  στηριζόμενες  σε αντικειμενική πραγματικότητα.
Τέλος  στόχος είναι  να συνειδητοποιήσει  ότι αυτή η αντίληψη δεν είναι ρεαλιστική  και να την αντικαταστήσει    με μια αντίληψη   που να ανταποκρίνεται  στη πραγματικότητα.

A.K.

M.K.


ΞΥΔΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Μια από τις εργασίες που αναθέτω στους μαθητές της γ’ γυμνασίου είναι να ψάξουν στο ίντερνετ και να γράψουν ένα άρθρο, σαν να ήταν δημοσιογράφοι και έχουν ηλεκτρονική εφημερίδα. Από αυτά τα άρθρα τα περισσότερα τα ανεβάζω σε αυτό το blog.

Αυτά που έχουν την ετικέτα “καλειδοσκόπιο”  είχαν όντως ανέβει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου Πύλου, όπου ήμουν μέχρι το 2021.

Το θέμα των άρθρων το επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και δεν τα λογοκρινω ως προς το περιεχόμενο.


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς