Τα Βραβεία Οδυσσέας και Cosmocinema του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2018 ήρθαν στην Αθήνα!

Την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018, το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου βρέθηκε στον κινηματογράφο Αλκυονίς στην Αθήνα. Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τιμητική απονομή των βραβείων Οδυσσέας και Cosmocinema 2018, κυρίως για όσους διακεκριμένους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην πρώτη επίσημη απονομή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Λονδίνο, 7-12 Μαΐου 2018.

Δείτε τη λίστα με τα βραβεία

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, όπως και τον εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή του, κ. Χρήστο Προσύλη, γιατί το φεστιβάλ αποτελεί πραγματικά έναν θεσμό που γίνεται αντιληπτός ως σημείο συνάντησης Ελλήνων, αλλά και ξένων δημιουργών, σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για δημιουργική έκφραση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Θα ήθελα να απευθύνω επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κριτική Επιτροπή, η οποία φέτος όχι μόνο επέλεξε το σενάριό μου “The Farm” να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα σεναρίων των βραβείων “Οδυσσέας”, αλλά και το αξιολόγησε θετικά με την απονομή της τιμητικής διάκρισης στην κατηγορία “σενάρια για ταινίες μικρού μήκους”. Για μένα συνιστά μεγάλο προνόμιο και τεράστια τιμή.

Έμπνευση για τη συγγραφή του σεναρίου αποτέλεσε το ομώνυμο διήγημά μου (αυτοέκδοση στο easywriter.gr, 2017), με το οποίο επιχείρησα να αποτυπώσω μια πραγματικότητα. Προσπάθησα λοιπόν να δώσω μια γεύση του φαινομένου “baby harvesting” ή “συγκομιδή βρεφών”. Το φαινόμενο αναφέρεται στην εμπορία βρεφών και παιδιών. Συνιστά μία από τις μορφές trafficking in persons, δηλαδή σύγχρονης σκλαβιάς. Ανθίζει ιδιαίτερα στη Νιγηρία, όπου η εφευρετικότητα των σωματεμπόρων έχει επινοήσει τη δημιουργία των “baby factories” (εργοστάσια βρεφών), τις λεγόμενες φάρμες. Στις φάρμες αυτές προσάγονται κορίτσια και κοπέλες νεαρής ηλικίας, συχνά με δόλιο τρόπο και παραπλανητικά μέσα. Εκεί κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε περιοριστικές συνθήκες διαβίωσης και μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής: καθίστανται έγκυες και συντηρούνται μέχρι να γεννήσουν. Στη συνέχεια, τα βρέφη πωλούνται. Η ζήτηση καθορίζει την προσφορά και η προσφορά προσαρμόζεται στις ανάγκες της ζήτησης. Είναι καθαρά business.

Συγχαίρω όλους τους δημιουργούς, διακεκριμένους και μη, και τους εύχομαι να έχουν πάντα ιδέες, έμπνευση και την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, σε ό, τι κάνουν μελλοντικά. 😆
Φωτογραφίες της τιμητικής απονομής:
flickr – Βελισσάριος Κοσσυβάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογράφου Αλκυνονίς) 
facebook – London Greek Film Festival