Βράβευση στον 4ο μαθητικό διαγωνισμό του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

DSCN4448Υπό την επιβλητική παρουσία του πανάρχαιου βράχου της Ακρόπολης και εντός των μεγαλοπρεπών τοιχών του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25/11/2017, η εκδήλωση βράβευσης του 4ου μαθητικού διαγωνισμού του ΕΚΕΔΙΣΥ, του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

_MG_3271_resizeΟ διαγωνισμός είχε τον τίτλο “Ένα σχολείο διηγείται…”. Το δημοτικό σχολείο Διαβατού-Μέσης Ημαθίας ήταν ένα από τα πάρα πολλά σχολεία της Ελλάδας και Ομογένειας που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Μαθητές της Ε’ τάξης δημιούργησαν κατά το σχολικό έτος 2016-17 και με τη βοήθεια της συντονίστριας-εκπαιδευτικού τους, Δημητριάδου Χριστίνας, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το χωριό του Διαβατού, που φιλοξενεί τάξεις του δημοτικού στο σχολείο του. Η ταινία με τίτλο “Ας διαβούμε… το Διαβατό” αποτελεί ουσιαστικά ένα οδοιπορικό που συνδυάζει τοπική ιστορία και μύθο με την ιστορία του σχολείου.

_MG_3233_resizeΜέσα από το βίντεο, δίνεται στο θεατή η ευκαιρία να ξεναγηθεί στους δρόμους του χωριού και να ακολουθήσει μέσα από την αφήγηση των μαθητών την ιστορία του σχολείου του πίσω στο χρόνο.

_MG_3278_resizeΤο ντοκιμαντέρ αξιοποιεί τα δομικά συστατικά της κινηματογραφικής γλώσσας, όπως την κινούμενη και στατική  εικόνα, τον ήχο και το λόγο, δημιουργώντας το αποτέλεσμα ενός οπτικοακουστικού δημιουργήματος το οποίο συνιστά μέρος της κληρονομιάς της σχολικής ζωής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

_MG_3282_resizeΑφετηρία του κινηματογραφικού εγχειρήματος αποτέλεσε η ομαδοσυνεργατική έρευνα των μαθητών, οι οποίοι συγκέντρωσαν σε μια πρώτη φάση με τη βοήθεια και καθοδήγηση της συντονίστριας-εκπαιδευτικού, Δημητριάδου Χριστίνας (ΠΕ07 -Γερμανικών), χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το θρύλο που συνδέεται με την ίδρυση της τοπικής κοινότητας του Διαβατού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και την ιστορία του σχολείου του.

_MG_3285_resizeΣε ένα επόμενο στάδιο, οι μαθητές συνέλεξαν άφθονο φωτογραφικό υλικό που καταγράφηκε στο πέρασμα των χρόνων, αποτυπώνοντας τη σχολική ζωή του τόπου, αλλά και σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό (πλάνα χωριού & σχολείου), συνδυάζοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, το οποίο και αξιοποίησαν στη συνέχεια για τη δημιουργία του οδοιπορικού.

Το τελευταίο εμπλουτίστηκε με συνέντευξη μαθήτριας, μέλους της ερευνητικής ομάδας, κατά την οποία ο συνεντευξιαζόμενος, κ. Κουκουτάρας Γεώργιος – πατέρας της εν λόγω μαθήτριας – μοιράζεται σημαντικές εμπειρίες από τη μαθητική του ζωή, όταν ο ίδιος υπήρξε μαθητής του συγκεκριμένου δημοτικού. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στον κ. Αφένδρα Δημήτριο, πρόεδρο του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων και πατέρα συμμετέχουσας μαθήτριας, για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, όπως επίσης και στον κ. Τρούπκο Εμμανουήλ – παππού μαθήτριας που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό – για τις πολύτιμες προφορικές του αναμνήσεις από την μαθητική του ηλικία στο χωριό.

_MG_3294_resizeΕυχαριστώ θερμά τους μαθητές για το μεράκι, την όρεξη, την έμπνευση, τον ενθουσιασμό και τις ιδέες τους, αλλά κυρίως τους ευχαριστώ για το γεγονός ότι μετέτρεψαν ένα δύσκολο και σοβαρό έργο σε ένα απλό εγχείρημα, που κύλησε από μόνο του, ήρεμα κι αβασάνιστα, εύκολα και ευχάριστα.

Τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ! 😉