Das Wasser-/Film – Projekt (το project με θέμα το νερό)

Στοιχεία project:
ΔΣ Νέας Νικομήδειας (Ημαθία)
Σχολικό έτος: 2019-20
Τάξη: Ε’
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χριστίνα Δημητριάδου, Γερμανικών
Συνεργάτιδα: Μακρίδου Θεοδώρα, δασκάλα τάξης
Τίτλος project: Wasser – Quelle des Lebens (Νερό – Πηγή της Ζωής)
Ένταξη της δημιουργικής εργασίας στο πρόγραμμα σπουδών: “Παρέα με Paul, Lisa & Co” στο Δημοτικό – Τεύχος Α’, Ενότητα 4: σελ. 34: “Das Wasser-Projekt”
Περίληψη:
Δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα το ΝΕΡΟ ως το πολυτιμότερο αγαθό για την ύπαρξη ζωής. Ένταξη της οπτικοακουστικής δημιουργίας στο μάθημα των γερμανικών και χρήση της ως σημείο εκκίνησης δραστηριοτήτων για την ενδυνάμωση ξενόγλωσσης εγγραμματοσύνης.
Η ταινία:
ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους που δημιουργήθηκε με μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ν. Νικομήδειας και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ. Δημητριάδου Χριστίνα και Μακρίδου Θεοδώρα, με θέμα το νερό.
Πόσα καρέ μπορούν άραγε να συμπυκνώσουν τη σημασία του για το περιβάλλον και την αειφορία; Μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, οι μαθητές προσπάθησαν να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα, τόσο στη σχολική κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία: Το ΝΕΡΟ αποτελεί πηγή της ΖΩΗΣ. Είναι ο λόγος που υπάρχουμε. Είναι ο λόγος που υπάρχουν όλα τα έμβια όντα. Γιατί όλοι και όλα πίνουν.
Η ευαισθητοποίηση των ίδιων των εμπλεκόμενων μαθητών ως προς το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό θέμα της προστασίας των υδάτινων πόρων της γης συνδυάστηκε με την καλλιτεχνική έκφραση: οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους κανόνες της “κινηματογραφικής γλώσσας” και να αφομοιώσουν βιωματικά τεχνικές του οπτικοακουστικού κώδικα, σύμφωνα με τους σύγχρονους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, που είναι να αποκτήσει η νέα γενιά ψηφιακή εγγραμματοσύνη και παιδεία στα μέσα.
Ελπίζουμε, το μικρό ντοκιμαντέρ να πετύχει τον στόχο του, να αγγίξει τον θεατή και να χαράξει στη μνήμη του δύο σημαντικές φράσεις που μεταδίδουν οι μικροί δημιουργοί: Νερό: Ας μην το σπαταλήσουμε! Ας μην το μολύνουμε!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ PROJECT στο SWAY