Summer Camp 2018_”Εξερευνώντας την πόλη, ψάχνοντας εικόνες”

εθελοντικής εργασίας

δημαρχείου

“Εξερευνώντας την πόλη, ψάχνοντας εικόνες” ήταν ο τίτλος που δόθηκε σε μία από τις πάμπολλες και ποικίλες δράσεις του πλούσιου καλοκαιρινού προγράμματος δραστηριοτήτων του Δήμου Βέροιας με τίτλο “καλοκαίρι στην πόλη” για παιδιά δημοτικού, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο του 2018.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών ημερών (4-6 Ιουλίου 2018) με παιδιά ηλικίας 9-10 ετών και υπεύθυνες συντονίστριες την κ. Βάσω Μηρτσέκη (δασκάλα) και την κ. Χριστίνα Δημητριάδου (ειδικότητα: γερμανικά).
Απώτερος σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές ιστορικά στοιχεία της πόλης τους, δηλαδή να αναπτύξουν την ιστορική τους συνείδηση και γνώση. Η γνωριμία με την τοπική ιστορία επιδιώχθηκε τόσο με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, όσο και βιωματικά.
Η βιωματική εμπειρία επιτεύχθηκε με την περιήγηση σε επιλεγμένα ιστορικής σημασίας και αξίας σημεία της Βέροιας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των παιδιών στην αναπαλαιωμένη Παλιά Μητρόπολη, την προτομή του Μητροπολίτη Αρσένιου και το ιστορικό πλατάνι απέναντι από το ναό – όπου κρεμάστηκε ως παραδειγματική τιμωρία από τους Τούρκους κατακτητές – καθώς και στην εκκλησία της Παναγίας Δεξιάς και την εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας, μέσα από την ξενάγηση, την εξερεύνηση και την αναζήτηση, δόθηκε στα παιδά η ευκαιρία να αναλάβουν τον ρόλο μικρών ερευνητών. Σε άμεση επαφή με το ιστορικό περιβάλλον, σύγχρονους κατοίκους και επισκέπτες , ντόπιους και ξένους, στην περιοχή, εμπλούτισαν τις ιστορικές τους εμπειρίες.

Παράλληλα, η ιστορική έρευνα αναπτύχθηκε και σε επίπεδο δημοσιογραφίας και άρα ανάπτυξης δημοσιογραφικού λόγου, καθώς οι μαθητές επιδόθηκαν σε συνεντεύξεις με τους προαναφερθέντες ανθρώπους, οι οποίοι συνεισέφεραν στην ερευνητική δράση με τις ιστορικές τους μνήμες από το παρελθόν.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και ως κινηματογραφικό εγχείρημα, καθώς ολόκληρη η δράση βιντεοσκοπήθηκε. Η καταγραφή τις δύο πρώτες μέρες στο 4ο ΔΣ Βέροιας αποτύπωσε την επαφή των παιδιών με φωτογραφικά αρχεία, τη μύησή τους στη δύναμη και την αξία της εικόνας, την ανάληψη φωτογραφικής δράσης ώστε να βιώσουν τη δύναμη της εικόνας και την προετοιμασία τους σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για δημοσιογραφική έρευνα. Την τρίτη και τελευταία μέρα της δράσης, η καταγραφή περιέλαβε τόσο τις επισκέψεις στις ιστορικές τοποθεσίες της πόλης, όσο και σκηνές από τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν, μετατρέποντας το project και σε προσπάθεια δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού (σύντομο οδοιπορικό/ντοκιμαντέρ), που φιλοδοξεί να φέρει επίσης μια πολιτιστική σφραγίδα, εμπλουτίζοντας γενικότερα την οπτικοακουστική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Το ντοκιμαντέρ/οδοιπορικό της τρίτης μέρας με τίτλο “Εξερευνώντας την πόλη, ψάχνοντας εικόνες”, συμμετείχε στη 18η Camera Zizanio, η οποία διοργανώθηκε στον Πύργο Ηλείας, 1-8 Δεκεμβρίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

 

Παλιά Μητρόπολη
Ο μιναρές της Παλιάς Μητρόπολης
Ο Μητροπολίτης Αρσένιος
Το πλατάνι

Η δράση στον ηλεκτρονικό τοπικό τύπο:

Το οπτικοακουστικό υλικό στο youtube: