Πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Αργά το απόγευμα, και πάντα με γεμίζει η βόλτα στην παραλία  της αγαπημένης μου πόλης, της Σαλονίκης, με την απογευματινή αύρα να μου χαϊδεύει  το πρόσωπο.

Παρέα με φίλες αγαπημένες, που είχαμε να ξαναβρεθούμε από τα φοιτητικά μας χρόνια και με την κάμερα  στο χέρι κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Αριστοτέλους.

Καθίσαμε σε ένα από τα παλιά μας στέκια για καφέ και στήσαμε την κάμερα για να αποθανατίσει την κίνηση της πλατείας. Απολαμβάνοντας τον καφέ μας, αφήσαμε το βλέμμα μας να παίξει με το βάθος του ορίζοντα, εκεί που το απογευματινό περπάτημα αφήνει στην καρδιά μας την ανταλλαγή της καλησπέρας των ανθρώπων.

Συζητάμε ζωηρά, χειρονομούμε για να προλάβουμε να τα μοιραστούμε όλα. Θυμόμαστε τα περασμένα, τις τρέλες μας, την ανεμελιά μας και κοιτάζοντας η μία την άλλη στα μάτια, ταξιδεύουμε μέσα από αυτά. Θυμόμαστε πως είναι να χάνεται ο χρόνος σε μια συνάντηση αγαπημένων ανθρώπων και να νιώθεις ότι δεν πέρασε παρά μία στιγμή.

Η καρδιά και το μυαλό  στραμμένα στο παρελθόν ξυπνούσαν μόνο αναμνήσεις νοσταλγικά όμορφες… Η θάλασσα άφηνε τον φλοίσβο της σα χάδι στα αυτιά μου και εγώ έκανα το ταξίδι εκεί στα περασμένα χρόνια της νιότης κι έψαχνα  μέσα στο μπαούλο των αναμνήσεων να βρω την πιο μεγάλη. Χαμένη στην απόλυτη ησυχία της ψυχής μου δε νιώθω τίποτα από  τους ήχους αυτής της πολύβουης πλατείας..

Τούτες οι ώρες  ανοίγουν τις κλειστές πόρτες της καστροπολιτείας που οικοδομούμε τρέχοντας να προλάβουμε την καθημερινότητα. Το μυαλό έχει την τάση να μεγαλώνει αλλά και να μικραίνει τις καταστάσεις ανάλογα με τη διάθεση.

Οι δυνατές φωνές με επαναφέρουν από τις θύμησες τις περασμένες. Ακούω τα τελευταία κελαϊδίσματα των πουλιών και παίζω κρυφτό με τις χρυσοκόκκινες ακτίνες του ήλιου πριν κρυφτεί πίσω από τα βουνά. Σκουπίζω τα μάτια  από τα δάκρυα χαράς που μπορώ σήμερα να διακρίνω το ηλιοβασίλεμα που κάθε μέρα έβλεπα και προσπερνούσα…

Πονάνε οι αναμνήσεις των όμορφων χρόνων που έφυγαν, αλλά είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα ζωή σου. Αν μάθεις να βλέπεις  με τα μάτια της ψυχής σου, τότε η χαρά στα μάτια σου είναι καθημερινή.