Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς και πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (δυστυχώς όπως κάθε χρόνο) ο τομέας της εκπαίδευσης γενικότερα, τα παιδιά όπως και να έχει, καλούνται να βρουν τους σχολικούς ρυθμούς τους.

Η επιστροφή στο σχολείο των παιδιών είναι μια περίοδος προσαρμογής που απαιτεί προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να περάσουν από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στο νέο απαιτητικό, αυστηρό ρυθμό του σχολείου.

Οι γονείς έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθή προετοιμασία των παιδιών τους και ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στην υλική προετοιμασία των παιδιών, αλλά η ψυχολογική προσέγγιση και καθοδήγηση από την αρχή του χρόνου, έχουν τεράστια σημασία στην εξέλιξη, απόδοση και ικανοποίηση του παιδιού. Η ορθή υποστήριξη των γονιών, μεγιστοποιεί την απόδοση και τις πιθανότητες επιτυχίας των παιδιών.

Παράλληλα και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πλησιάσουμε τους μαθητές μας με αγάπη και κατανόηση. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται μέσα στην τάξη ασφάλεια. Κάθε μαθητής μας φέρει μια μικρή ιστορία που καθορίζεται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο κινείται και ανατρέφεται.

Ένας «φοβισμένος» μαθητής είναι δύσκολο να κερδηθεί. Χρειάζεται να ρίξει ο δάσκαλος γέφυρες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

 Ας έχουμε κατά νου πως ο δάσκαλος είναι ο μαέστρος και οι μαθητές η ορχήστρα. Αυτό το εναρμονισμένο σύνολο, παρότι τα μέλη του έχουν διαφορετικό ρόλο το καθένα, μπορεί να παράγει μια θεσπέσια μελωδία.

Πρέπει να πείσουμε τους μαθητές μας σαν υπεύθυνοι παιδαγωγοί πως όλοι έχουν θέση στην τάξη και κάτι να προσφέρουν, μικρό ή μεγάλο.

Καλή σχολική χρονιά!!!!