Κεφ. Ε1 – Ο Μακεδονικός Αγώνας

makedonikos

Σχεδιάγραμμα θα βρείτε εδώ.

Περίληψη του μαθήματος στη συνέχεια.

Μετά την ήττα στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, οι Έλληνες ήταν απογοητευμένοι. Γρήγορα όμως αναδιοργανώθηκαν και το 1905 ξέσπασε εξέγερση με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Θέρισο της Κρήτης, με κυρίαρχο αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Η ένωση τελικά δεν έγινε καθώς η εξέγερση απέτυχε. Λίγο αργότερα έγινε νέα εξέγερση, αλλά τότε το ελληνικό κράτος δεν δέχθηκε την ένωση, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1897, προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στη Μακεδονία η κατάσταση ήταν δυσκολότερη καθώς οι Βούλγαροι, διεκδικώντας τις περιοχές στη Μακεδονία, έστελναν αντάρτες (κομιτατζήδες) να πιέζουν τους κατοίκους να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία. Τότε οι Έλληνες σχηματίζουν άλλες αντάρτικες ομάδες (Παύλος Μελάς και Τέλος Άγρας) πολεμώντας Τούρκους και Βούλγαρους που ήθελαν να προσαρτήσουν τις περιοχές αυτές. Ο θάνατος του Παύλου Μελά σε μάχη με τους Τούρκους, ενεργοποιεί το ελληνικό κράτος, το οποίο αναλαμβάνει ενεργά δράση και διεκδικεί τη Μακεδονία. Η ελληνική αυτή αντεπίθεση, διακόπτει τη βουλγαρική διείσδυση.

Ωστόσο από το 1908 εμφανίζεται ένα νέο κίνημα στη Τουρκία, αυτό των Νεότουρκων, το οποίο υπόσχεται ειρήνη και τερματισμό των εχθροπραξιών. Έλληνες και Βούλγαροι πείθονται και παραδίδουν τα όπλα, σταματούν τις συγκρούσεις και προσπαθούν να βρουν λύση.