Feed
Άρθρα
Σχόλια

To Padlet (πρώην Wallwisher) είναι ένα ιντερνετικό εργαλείο που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συλλέγουν πληροφορίες από το διαδίκτυο και να τις αναρτούν πάνω στο ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων με τη μέθοδο σύρε και τοποθέτησε (drag and drop). Βίντεο, κείμενα, υπερσύνδεσμοι, εικόνες -και βασικά οτιδήποτε- μπορούν να προστεθούν στο πίνακα ανακοινώσεων και να οργανωθούν όπως θα οργανωνόταν και ένας κανονικός πίνακας ανακοινώσεων γεμάτος από ανακοινώσεις. Οι μαθητές μπορούν ακόμη να ‘ανεβάσουν’ αρχεία που έχουν δημιουργήσει, όπως σημειώσεις μαθημάτων ή εργασίες. Η υπηρεσία επιτρέπει τη κοινή χρήση ενός πίνακα από περισσότερα άτομα ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ομαδοσυνεργατικές εργασίες ή projects. Από την στιγμή που τα παιδιά έχουν δημιουργήσει έναν πίνακα ανακοινώσεων ή αλλιώς τοίχο ανακοινώσεων (wall) μπορούν να μοιραστούν το περιεχόμενο του μέσω των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter, κ.α.), να το εξάγουν ως αρχείο, να το ενσωματώσουν σε ιστολόγια ή blog και-για τους προχωρημένους τεχνολογικά- να το μετατρέψουν σε έναν QR κωδικό. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξει κανείς το απόρρητο του τοίχου του και να επιλέξει την προσωπική ή περιορισμένη προβολή.

Πώς λειτουργεί

Οι χρήστες εισέρχονται στο Padlet με τη χρήση email και κωδικού. Από την αρχική οθόνη, επιλέγετε την επιλογή ‘Δημιουργία νέου τοίχου’ και θα μεταφερθείτε σε έναν κενό λευκό τοίχο. Μπορείτε να διαμορφώσετε και να τροποποιήσετε την εμφάνιση του τοίχου σας (χρώμα, τίτλο και εικόνα τίτλου) πρωτού αρχίσετε να προσθέτετε το υλικό σας. Η τοποθέτηση του υλικού στον τοίχο σας είναι πανεύκολη! Απλά σύρετε και αφήστε το αντικείμενο που θέλετε να προσθέσετε ή διπλοπατήστε δεξί κλικ οπουδήποτε στον τοίχο. Το Padlet θα σας ρωτήσει τι είδος υλικό θέλετε να προσθέσετε ( υπερσύνδεσμο, αρχείο, φωτογραφία κ.α). Επιβεβαιώνετε και το αντικείμενο σας θα δημοσιευτεί στον τοίχο σας με τη μορφή ενός post-it. Μπορείτε να ‘ποστάρετε’ οπουδήποτε στον τοίχο σας καθώς έχετε την επιλογή να κινηθείτε προς όλες τις κατευθύνσεις.

(στιγμιότυπο από το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής)

Το Padlet μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στην εκπαίδευση.

Αν και υπάρχουν δεκάδες διαδικτυακές ανάλογες υπηρεσίες για τη δημιουργία πίνακα ανακοινώσεων, το Padlet κυριαρχεί στην αποδοχή από τους μαθητές μιας και προσφέρει ελκυστικό περιβάλλον χρήσης (φόντα, εικόνες κ.λ.π) και παράλληλα είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Παρέχει αρκετά ικανοποιητική ασφάλεια στις δημοσιεύσεις και μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για ομαδικές εργασίες και ενίσχυση της συνεργασίας. Οι τοίχοι του Padlet είναι ιδανικοί για μελέτη σε ομάδες, εργασίες για όλη την τάξη και συζητήσεις. Ως εκπαιδευτικός μπορείτε να δημιουργήσετε έναν δικό σας τοίχο με μία ερώτηση για συζήτηση και να τον προβάλλετε στην τάξη. Γνωστοποιήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση του τοίχου στους μαθητές και προτρέψετε τους να μπουν από το σπίτι και να απαντήσουν, αφού βεβαίως λάβουν υπόψη και τις απαντήσεις των συμμαθητών τους. Επίσης, μπορείτε να χωρίσετε τους μαθητές σας σε ομάδες και να αναθέσετε σε κάθε ομάδα την συλλογή πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα. Κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τον τοίχο της στις υπόλοιπες ομάδες της τάξης. Στις τάξεις όπου κάθε μαθητής έχει και τη δική του κινητή συσκευή, το Padlet μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό εργαλείο για ανταλλαγή ιδεών και εξοικείωση στη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Πηγή: http://edtech.gr

Δημοσιεύθηκε από:  Φίλιππος Τζόρτζογλου

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων