γιαννιτσα

6η Πανελλήνια μαθητική συνάντηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

 

 

γιαννιτσα

Με χαρά δεχτήκαμε την πρόταση συνεργασίας για την  προετοιμασία παρουσίας των παραδοσιακών δρώμενων του  1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών  στο πλαίσιο της 6ης Πανελλήνιας μαθητικής συνάντησης  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  την Πέμπτη 28 -29 Μαρτίου 2024 στο πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών.

Ο υπεύθυνος του  προγράμματος  Σχολικών Δραστηριοτήτων  2023-24  «Αειφορία και υλικός-άυλος πολιτισμός (ήθη, έθιμα, λαϊκή παράδοση, λαϊκή τέχνη»  εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Μπαλάσκας Χρήστος  του Δημοτικού Σχολείου Παραλίμνης και Δημοτικού Σχολείου Νέας Πέλλας συνεργάστηκε  στην προετοιμασία

Το γαιτανάκι-το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς

Η περπερούνα-  ένα έθιμο για την αναβροχιά

γιαννιτσα 1 1

  Η εκδήλωση είναι μια εκπαιδευτική δράση στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Σκοπός της είναι να αποτελέσει ο λαϊκός πολιτισμός ένα πεδίο πρόσφορο για την διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την πραγματοποίηση της «πολιτισμικής συνάντησης» και την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από τη γενική και την τοπική ιστορία.

Μέσω της εκπαιδευτικής δράσης θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση όψεων του πολιτισμού (κοινωνική συγκρότηση, ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή λογοτεχνία, λαϊκή τέχνη, κ.ά.) που εμπεριέχονται σε πολλά αντικείμενα μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσική, φυσική αγωγή, εικαστικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, θεατρική αγωγή, εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.).
 
Ειδικότερα, τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δράση μπορούν να παρουσιάσουν:

α. παραδοσιακούς χορούς

β. παραδοσιακά τραγούδια

γ. σύντομο θεατρικό παραδοσιακό δρώμενο

δ. εργασίες Λαογραφίας και Τοπικής Ιστορίας
ε. έθιμα, τραγούδια, κάλαντα, αινίγματα, αποφθέγματα, ρητά, παραμύθια, μύθους, ιστορίες κ.ά.
Δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα τα συμμετέχοντα σχολεία να εκθέσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (περίπτερα) αντικείμενα–στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού (π.χ. παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, χρηστικά αντικείμενα, εδέσματα κ.ά.).
 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση