Ιαν 11
20

Προπαρασκευαστική Επίσκεψη Comenius στη Γερμανία

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας συμμετείχε σε Προπαρασκευαστική Επίσκεψη Comenius, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο σχολείο Sophie-Charlotte-Oberschule (

http://www.scoberlin.de/startseite),

από τις 13 ως 15 Ιανουαρίου 2011.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, των σχολείων:
1. Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, Νιγρίτα, Ελλάδα
2. Sophie-Charlotte-Oberschule, Βερολίνο, Γερμανία
3. LYCEE PROFESSIONNEL L’HORIZON, SAINT – DENIS, Réunion, Γαλλία
4. OSG Piter Jelles Stedelijk Gymnasium, Leeuwarden, Friesland, Ολλανδία
5. TED BURSA ÖZEL LISESI, Bursa, Τουρκία
6. IES Vega de Mijas, Mijas-costa (Málaga), Ισπανία

Στη σύμπραξη των σχολείων συμμετέχει και το σχολείο LICEO CLASSICO- SCIENTIFICO EUCLIDE CAGLIARI, Cagliari, Ιταλία, το οποίο δεν κατόρθωσε να παραστεί στη συνάντηση. Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας εκπροσωπήθηκε από την καθηγήτρια κ. Χατζάρα Στυλιανή.


Το σχολείο Sophie-Charlotte-Oberschule, αποτελείται από 889 μαθητές, από 45 διαφορετικές χώρες και 25 άνδρες και 58 γυναίκες εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί ένα δίγλωσσο τμήμα και οι μαθητές διδάσκονται από την ένατη τάξη, τη βιολογία, τη γεωγραφία, την ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες στα αγγλικά.


Η Προπαρασκευαστική Επίσκεψη έγινε με σκοπό τη συνεργασία των εκπροσώπων των σχολικών ιδρυμάτων που προαναφέρθηκαν, τα οποία επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για μία Πολυμερή Σχολική Σύμπραξη Comenius, για την από κοινού προετοιμασία της σχετικής αίτησης. Το πρόγραμμα Comenius, θα υλοποιηθεί από το 2011 ως το 2013, αν εγκριθεί η αίτηση, η οποία θα κατατεθεί σε λίγες μέρες από το κάθε σχολείο χωριστά, στην Εθνική Μονάδα Συντονισμού, η οποία είναι για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Challenges of Ecocitizenship in Europe” και σχετίζεται με την οικολογική συμπεριφορά του Ευρωπαίου πολίτη και τις προκλήσεις που δημιουργούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα, προς την κατεύθυνση της Αειφορίας, δηλαδή της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές της Α΄ Λυκείου υλοποιούν ομότιτλο διαθεματικό πρόγραμμα eTwinning, στα πλαίσια των μαθημάτων της Χημείας, της Πληροφορικής, της Γλώσσας και της Τεχνολογίας, σε συνεργασία με τους μαθητές των εταιρικών σχολείων, με σκοπό να διερευνήσουν τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την Αειφορία, το Οικολογικό Αποτύπωμα, τις Ανανεώσιμες Πη γές Ενέργειας και την Περιβαλλοντικά Συνειδητοποιημένη Συμπεριφορά.(

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p34457)

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα αισθανθούν ενεργά μέλη της κοινωνίας και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής σχολικής κοινότητας.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius, αποτελεί τομεακό πρόγραμμα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης(LLP) και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως µέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας µεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυµάτων που παρέχουν ή διευκολύνουν την προσχολική και σχολική εκπαίδευση, µε την επιχορήγηση σχολικών συµπράξεων, πολυµερών σχεδίων, δικτύων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας µαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και δραστηριοτήτων ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης εκπαιδευτικών. (Πηγή: Ιστοσελίδ α Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, www.iky.gr)

Επιμέλεια κειμένου: Χατζάρα Στυλιανή, καθηγήτρια Γενικού Λυκείου Νιγρίτας
H δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/τομεακό πρόγραμμα Comenius και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της δημοσίευσης, καθώς και για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο δημοσίευμα αυτό, φέρει ο συντάκτης και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ι.Κ.Υ..



Αφήστε μια απάντηση