Μαρ 17
20

Οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο πείραμα του Ερατοσθένη και μετρούν την ακτίνα της γης

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης μετρούν την ακτίνα της Γης

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, τη μέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, μαζί με 10000 μαθητές από 460 σχολεία της χώρας, αλλά και σχολεία της Κύπρου και της Ίμβρου, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη όπως έγινε το 240 π.Χ. Μέτρησαν το μήκος ενός αντικειμένου και το μήκος της σκιάς του, τη συγκεκριμένη μέρα και στις 12:36 για τη Θεσσαλονίκη και με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

15ο_ΓΕΛ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό σφάλματος στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, με βάση τις μετρήσεις των μαθητών μας ήταν μόλις 0,27%! Οι μετρήσεις των μαθητών και τα αποτελέσματα των υπολογισμών τους δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Πείραμα_Ερατοσθένη_3

Πείραμα_Ερατοσθένη

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη, ο οποίος ήταν Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

  • διδάσκει βιωματικά στους μαθητές, τις βασικές αρχές της ερευνητικής μεθοδολογίας
  • οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου
  • προωθεί και καλλιεργεί τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στις Θετικές Επιστήμες

Πείραμα_Ερατοσθένη_4

Η δράση αυτή, συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ). Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους διοργανωτές της δράσης!

Παρακάτω δίνεται ο χάρτης με τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση. Μπορείτε να πατήσετε στο χάρτη για να δείτε τα αποτελέσματα των υπολογισμών και το φωτογραφικό υλικό που έχουν αναρτήσει τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση. 

Πείραμα_Ερατοσθένη_5

Επιμέλεια κειμένου: Στυλιανή Χατζάρα, Καθηγήτρια ΠΕ04



Αφήστε μια απάντηση