Μια δράση από το παρελθόν…

1

Συγγραφέας: Μοναχού Χαρά | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 14-01-2019

Από την αρχή της ακαδημαϊκής μου καριέρας ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με την Ειδική Αγωγή και την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Στην επαγγελματική μου πορεία πέρασα από διάφορα πλαίσια και είχα την ευκαιρία, τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ και να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο.

Ξεκινώντας αυτό το ιστολόγιο και δίνοντας του το όνομα η Ειδική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο, η  ανάμνηση μιας δράσης μου ήρθε στο μυαλό και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Θα σας ταξιδέψω λοιπόν πίσω στο 2015 όπου εργάστηκα για πρώτη φορά στο δημόσιο νηπιαγωγείο ως νηπιαγωγός παράλληλης στήριξης στο νηπιαγωγείο Θεολόγου στο νησί της Θάσου. 

Η αφορμή ήταν ένα ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, για το βιωματικό πρόγραμμα “Μαθαίνω κι αγαπώ τη διαφορετικότητα”  στο πλαίσιο υποστήριξης των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιούνταν το σχολικό έτος 2014-15. Ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του βιωματικού προγράμματος ήταν ο κ. Σταύρος Καλαϊτζόγλου, μέλος του Νομαρχιακού Συλλόγου Α.με Α. Καβάλας. 

Οι δραστηριότητες του προγράμματος σκοπό είχαν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την αναπηρία  και να αλλάξουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους ως προς αυτήν, μέσω της ενασχόλησης τους με διασκεδαστικές και βιωματικές δραστηριότητες – παιχνίδια. 

Οι τομείς των δραστηριοτήτων αφορούσαν:

  • Αντιληπτικό και Αισθητηριακό (Αφή) τομέα
  • Προσοχής και Αισθητηριακό (Ακουστικό)
  • Λεπτή Κινητικότητα
  • Οπτικό (όραση) τομέα
  • Χειρονακτικό (Αυτή η δραστηριότητα είναι με την προσπάθεια ενός χεριού)

Πριν από την επίσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος, μαζί με τις συναδέλφους Κυριλλίδου Νόπη και Τοπχαναλή Σοφία, δημιουργήσαμε εποπτικό υλικό για την αναπηρία, συζητήσαμε στην “παρεούλα” μας για την διαφορετικότητα και κάναμε μια ομαδική εργασία. 

Την ημέρα της επίσκεψης, μαζί με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου πήγαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να υποδεχτούμε τον καλεσμένο μας και να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια που μας είχε ετοιμάσει. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και η αλληλεπίδραση τους με τον κ. Σταύρο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

                

Για να τον ευχαριστήσουμε του είχαμε ετοιμάσει και εμείς μια έκπληξη…

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δράση για τη διαφορετικότητα που είχα την τύχη να συμμετέχω στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Από τότε κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες προσπαθώ να διοργανώνω και εγώ μια δράση στα σχολεία όπου βρίσκομαι, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

Μοναχού Χαρά

 

(1)

  • Τι όμορφη δράση Χαρά!!!Και πολύ ωραίο το καινούριο σου blog!

  • Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση