Άνεμος, το μεγαλύτερο εμπόδιο στα βουνά

0

Συγγραφέας: ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΑΡΕΤΗ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 16-12-2018

Οι ισχυροί άνεμοι δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε σπίτι, αλλά απλά να προσαρμόσετε τα σχέδια σας.

 

Σκεφτείτε το ΣΚ που έρχεται και το βουνό που ετοιμάζεστε να πάτε. Τι θα ήταν αυτό που θα σας εμπόδιζε; Η βροχή; Μπα, με ένα καλό αδιάβροχο θα είσαστε οκ. Το χιόνι; Σιγά, το να χιονίζει έχει το γούστο του. Το κρύο; Μετά από 10΄ ανήφορο, οι -10ºC είναι παιχνιδάκι.  Τι μένει; Ο άνεμος. Ο άνεμος στα βουνά είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο που μπορεί να σας γυρίσει πίσω ή να σας καθυστερήσει, να σας εξαντλήσει και τελικά να σας βάλει σε κίνδυνο.

Παρακάτω θα σας δώσω μερικές συμβουλές, αλλά και πρακτικές που ακολουθώ, ώστε να μετριάζω τις δυσάρεστες επιπτώσεις του, αλλά και – γιατί όχι – να τον χρησιμοποιήσω προς όφελός μου, ενώ θα εξηγήσω τι σημαίνει στην πράξη η ταχύτητα του.

Κατ αρχήν ξεκινάμε από την πρόβλεψη. Τι άνεμο δίνει για το βουνό μας και κυρίως από πού; Αν ο άνεμος θα έρχεται από το νοτιά, θα φροντίσω στο πιο εκτεθειμένο και γυμνό κομμάτι της διαδρομής να τον έχω στην πλάτη, να έχω δηλαδή βορινή κατεύθυνση. Έτσι ο άνεμος θα με σπρώχνει αντί να με κοντράρει και σε περίπτωση που βρέξει ή χιονίσει, θα αποφύγω τη δυσάρεστη κατάσταση να μαστιγώνεται το πρόσωπό μου από τις σταγόνες ή το σπυρωτό παγωμένο χιόνι. Σκεφτείτε ότι η «μάχη» με έναν ισχυρό κόντρα αέρα, μπορεί να σας προκαλέσει υποθερμία.

Αν βρεθώ σε μια κορυφογραμμή και η απάνεμη πλευρά της είναι ομαλή, τότε περπατάω λίγα μέτρα χαμηλότερα, εννοείται από την απάνεμη πλευρά. Η διαφορά, πολλές φορές είναι εντυπωσιακή.

Φυσικά πάντα σκέφτομαι ότι μια διαδρομή μπορεί να γίνει απαγορευτική. Αν δίνει 7-8 Μποφόρ αέρα, δε θα ξεκινήσω για τη νότια κορυφογραμμή των Βαρδουσίων, ούτε θα ανέβω στη Δίρφυ. Αλλά ούτε θα ξεγελαστώ από την άπνοια στον κάμπο. Πιθανόν στις κορφές ο άνεμος να λυσσομανά και αυτό φαίνεται από το χαρακτηριστικό σύννεφο – «σκούφια» που κολλά πάνω τους.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι τοπικές προγνώσεις για τα βουνά είναι τελείως ανεπαρκείς, οπότε επιστρατεύστε την όποια εμπειρία σας.

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στον παρακάτω κατάλογο για να δείτε πόσο οι διαφορετικές ταχύτητες ανέμου θα επηρεάσουν την κίνηση και την ισορροπία σας και θυμηθείτε ότι ο άνεμος αυξάνεται πάντα με το υψόμετρο. Υπολογίστε επίσης τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και ταχύτητας ανέμου (chill factor/windchill), λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γίνονται σε ξαστεριά και άπνοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ελληνικά βουνά έχουν καταγραφεί ταχύτητες 180χλμ/ώρα και σίγουρα θα έχουν υπάρξει και μεγαλύτερες.

Λιγότερο από 30χλμ. (έως και 4 Μποφόρ)

Αμελητέος

Άνεμος 30-50χλμ. (5-6 Μποφόρ)

Είναι δύσκολο να επηρεάσει την ισορροπία σας, αλλά να γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια ταχύτητα ανέμου που θα δημιουργήσει χαμηλό wind chill. Με θερμοκρασία 0°C θα έχετε wind chill -10 ºC. Φορέστε ένα αντιανεμικό, ακόμα κι αν το φλις σας είναι widproof. Ασφαλίστε το χάρτη και την πυξίδα. Τα γυαλιά θα είναι πολύ χρήσιμα σε χειμερινές συνθήκες.

Άνεμος 50-60χλμ. (7 Μποφόρ)

Ξεκινά να επηρεάζεται η ισορροπία ενός καλογυμνασμένου ενήλικα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το πόδι σας δεν πατά ακριβώς εκεί που θέλετε. Μπορεί να είναι σοφό να αποφύγετε εκτεθειμένες γραμμές κορυφογραμμών, πετρώδες έδαφος και εκτεθειμένα σημεία. Κίνδυνος κρυοπαγήματος σε εκτεθειμένη σάρκα (π.χ. μύτη) αν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν.

Άνεμος 60-75 (8 Μποφόρ)

Το περπάτημα θα είναι επίπονο. Θα χρειαστεί να στηρίζεστε για να ισορροπήσετε και η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων) θα αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχει κίνδυνος ο αέρας να σας ρίξει στα πλάγια. Το να πιείτε νερό ή ακόμα περισσότερο να διαβάσετε το χάρτη θα είναι πολύ δύσκολο: γονατίστε και κρατήστε το χάρτη πάνω στο γόνατο για να τον διαβάσετε και στη συνέχεια με προσοχή διπλώστε και βάλτε τον σε τσέπη. Αν σας φύγει από τα χέρα, τέλος (έχει συμβεί).

Άνεμος 75-100 (9-10 Μποφόρ)

Το περπάτημα θα είναι πολύ δύσκολο και εξαντλητικό. Ίσως θα ήταν σκόπιμο να βοηθήσετε τα πιο αδύναμα μέλη της ομάδας, κρατώντας τα και αλληλοϋποστηριζόμενοι με τα χέρια . Θα μετακινείστε μεταξύ των ριπών και θα στηρίζεστε όταν αυτές θα σας χτυπούν. Κατεβείτε οπωσδήποτε από υψώματα και ράχες.

Άνεμος 100+ (11+ Μποφόρ)

Η προσπάθεια να περπατήσετε σε ανέμους πάνω από 100χλμ. είναι επικίνδυνη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού από πτώση. Μείνετε μακριά από δύσκολα και εκτεθειμένα πεδία και κατεβείτε από το βουνό το συντομότερο δυνατό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, ψάχνουμε οπωσδήποτε για κάποιο απάνεμο σημείο για να καταφύγουμε. Εννοείται ότι με τέτοια πρόβλεψη, αναβάλλουμε κάθε δραστηριότητα.

ttps://anevenontas.gr/anemos-to-megalytero-empodio-sta-vouna/

Μακρινίτσα

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Ελλάδα | , στις 07-12-2018

Η Μακρινίτσα ή Μακρυνίτσα (παλιότερα γνωστή ως Μακρινίτζα) είναι παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης). Ο πληθυσμός της είναι 929 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αρκετά μειωμένος σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πάλι αύξηση. Οι περισσότεροι κάτοικοί της ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται “μπαλκόνι του Πηλίου”.

Πηγή πληροφοριών Wikipedia

Μπολόνια

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Εξωτερικό | , στις 07-12-2018

Η Μπολόνια είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, περιοχή όπου γίνονται σημαντικές εκθέσεις και όπου έχουν την έδρα τους σημαντικές βιομηχανίες, όπως η Ducati.

Η Μπολόνια είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες.[2] Έχει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο χάρη σε μια προσεκτική πολιτική ανακαίνισης και διατήρησης που άρχισε τη δεκαετία του ’60, παρά τις σοβαρότατες ζημιές που προκλήθηκαν από τους αγγλοαμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πόλη, που δημιουργήθηκε τουλάχιστον 1.000 χρόνια προ Χριστού, υπήρξε πάντα σημαντικό αστικό κέντρο: αρχικά με τους Ετρούσκους, οπότε κι ονομαζόταν Φέλσινα, μετά με τους Ρωμαίους με το όνομα Μπονόνια και κατά το Μεσαίωνα σαν ελεύθερος δήμος. Για έναν αιώνα, ήταν η πέμπτη σε πληθυσμό ευρωπαϊκή πόλη. Σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, η σπουδαιότητα των μνημείων και της τέχνης της βασίζεται σε ένα ομογενές σύνολο μνημείων και αρχιτεκτονικών έργων: οι μεσαιωνικοί πύργοι, τα κτίρια εποχής, οι ναοί, η μορφή του ιστορικού κέντρου και έργα τέχνης, που είναι αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας πρώτης τάξεως.

Λισαβόνα

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Εξωτερικό | , στις 07-12-2018

Το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας βρίσκεται κτισμένο επάνω σε επτά λόφους και των μεταξύ αυτών κοιλάδων κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Τάγου και 17 χλμ. ανατολικά προ των εκβολών του στον Ατλαντικό, πράγμα που την καθιστά μεγαλοπρεπή από τη θάλασσα. Το εμπορικό τμήμα της πόλης η Μπαΐξα (Σιδάδε Μπαΐξα = Κάτω Πόλη) βρίσκεται μεταξύ του παλαιού τμήματος της πόλης Αλφάμα, ανατολικά, και της Μπάιρου Άλτου και Εστρέλα (=άνω πόλη) δυτικά. Συνέχεια στη δυτική πλευρά της προηγουμένης και προς τη θάλασσα, παρά τις εκβολές του Τάγου, εκτείνεται ο εμπορικός λιμένας και τα προάστια Αλκάνταρα και Μπελέμ. Η παλαιά πόλη χαρακτηρίζεται από στενούς, ανηφορικούς και ελικοειδείς δρόμους, πάρα πολύ απότομους για τα μηχανοκίνητα οχήματα πράγμα που δεν είναι μεν πρακτικό σήμερα, προσδίνει όμως μεγάλη γραφικότητα στην πόλη. Η εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών γίνεται από τρία τελεφερίκ και έναν ανελκυστήρα.

Η δυτική πλευρά της κυρίως πόλης και βόρεια της περιοχής Αλκαντάρα καταλαμβάνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το δασικό πάρκο Monsanto, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη με έκταση κοντά στα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολλές πλούσιες επαύλεις.

Σημειώνεται ότι μετά τον ιδιαίτερα καταστρεπτικό σεισμό που συνέβη στις 1 Νοεμβρίου του 1755 όπου το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης ισοπεδώθηκε η πλειονότητα των κλασικών κτιρίων της πόλης ανάγονται κυρίως στον 18ο αιώνα.

Πηγή πληροφοριών Wikipedia

ΜΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Βουνά | , στις 06-12-2018

Όμορφη εποχή η άνοιξη για το δάσος της οξιάς. Το τρυφερό πράσινο των φύλλων, τα νερά που τρέχουν από παντού, ο πλούσιο υπόροφος με τα κάθε είδους άνθη. Ένα από τα ομορφότερα τέτοια δάση της περιοχής μας είναι αυτό της Καστανιάς. Αποτελεί τμήμα του μεγάλου δάσους που καλύπτει ευρεία περιοχή του ορεινού συγκροτήματος του Δοκιμίου, πυκνότατο κατά περιοχές και από τα υγιέστερα της χώρας μας. Το δάσος αυτό ήταν και ο κύριος σκοπός της τελευταίας μας εξόρμησης που περιλάμβανε και ανάβαση στο Χιόλι (υψ. 1854 μ.) μια από τις ψηλότερες κορυφές του συγκροτήματος.

Εκκίνηση από τον χωματόδρομο που ξεκινά δεξιά του δρόμου πριν από το διάσελο της Κιάτρα Μπράστα και κατευθύνεται βόρεια για να διασχίσει ολόκληρο το Δοκίμι, καταλήγοντας στο Ανήλιο. Αποτελεί μέρος του δικτύου μικρών και μεγαλύτερων χωματόδρομων που κυκλώνουν το βουνό εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.

Μέρα ανοιξιάτικη με φως λαμπρό, που αναδεικνύει το κίτρινο της πρίμουλας και το μωβ της δακτυλόριζας. Σαν θάλασσα απλώνονται τα άνθη τους κατακλύζοντας τις  πλαγιές. Ο βοριάς φέρνει τα σύννεφα που κυκλώνουν τις ψηλότερες κορφές της αντικρινής Τριγγίας.

Εύκολη η πορεία μας, μέχρι που συναντάμε τη ράχη που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Από εδώ και πάνω η κλίση είναι έντονη, χρειάζεται προσπάθεια μέχρι το πρώτο κολωνάκι.

Είμαστε σε υψόμετρο 1798 μέτρων. Κάτω δεξιά μας το Αμπελοχώρι και η Παναγία. Πιο πέρα η μεγάλη γέφυρα της Εγνατίας οδού. Η καταπράσινη ράχη καταλήγει στο δεύτερο κολωνάκι, στην ψηλότερη από τις δυο κορυφές. Φτάνουμε ως εκεί μαζί με τη βροχή. Είναι ο άνεμος αυτός που ταξιδεύει τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Μέτσοβο. Ο καβαλάρης της βροχής. Που γρήγορα γυρίζει σε ψιλόχιονο, αναγκάζοντάς μας σε υποχώρηση.

Πόσο γρήγορα από το φως περνάμε στο σκοτάδι! Πόσο γρήγορα η άνοιξη έδωσε τη θέση της στον χειμώνα! Η πιο ευμετάβλητη των εποχών σε όλο της το μεγαλείο!

Αφήνουμε σύντομα την εκτεθειμένη ράχη για την ασφάλεια του χωματόδρομου. Η βροχή που μετατρέπεται σε μπόρα δεν μπορεί να αποτρέψει το αρχικό μας σχέδιο. Κάθοδος στην Καστανιά διαμέσου του ομορφότερου μονοπατιού της περιοχής. Χρειάζεται να το ψάξουμε για να το βρούμε αφού πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, αλλά και η σήμανση είναι από αραιή έως ανύπαρκτη.

Ομπρέλες και αδιάβροχα επιστρατεύονται. Βαδίζουμε σε πυκνό δάσος έχοντας αριστερά μας το ρέμα. Στα πόδια μας στρώματα τα φύλλα, αλλά και πέτρες και κλαδιά που γλιστρούν. Είναι μια εμπειρία διαφορετική. Η ανοιξιάτικη βροχή εμπεριέχει την προσμονή της αλλαγής, τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα σταματήσει και ο ήλιος θα λάμψει με χίλια χρώματα.

Προσμονή που δικαιώθηκε με το που φτάνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού. Όπως είναι φυσικό, η άνοιξη και πάλι θριαμβεύει.

 

Δείτε το στο slideshare.net

ΤΡΙΓΓΙΑ -Η ΛΕΥΚΗ ΕΡΗΜΟΣ

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Βουνά | , στις 27-11-2018

Χειμώνας στη Τριγγία

  • Όταν το λευκό απλώνεται από τη μια άκρη του κάδρου έως την άλλη. Όταν οι λεπτομέρειες χάνονται και σημεία αναφοράς είναι μόνο τα ίχνη μας στο χιόνι. Όταν φτάσει και ο τελευταίος της ομάδας στον προορισμό μας, εκεί που το χιόνι σωρεύεται στο άκρο της κορυφογραμμής σχηματίζοντας τεράστιες κορνίζες. Εκεί που ο άνεμος με τον οίστρο του καλλιτέχνη δημιουργεί.  Σχήματα και μορφές, παράξενα, μοναδικά. Με υλικό το χιόνι φτιάχνει κυματισμούς και θίνες. Παράφορο ξέσπασμα ή σοφά μελετημένο έργο; Άναυδοι στέκουμε αντίκρυ στην απόλυτη ομορφιά.
  • Πως μεταμορφώνει ο χειμώνας το συνηθισμένο ορεινό τοπίο σε έργο τέχνης και πόσο τυχεροί εμείς που βρεθήκαμε εδώ, σε μια μέρα ευλογημένη. Στο κολωνάκι της κορφής με το αστείο όνομα Πιτσιλού, της βορειότερης του τεράστιου όγκου της Τριγγίας.
  • Τι και αν προηγήθηκε τετράωρη μάχη με το χιόνι που στοιβάζεται μέτρα ολόκληρα πάνω στο σώμα του βουνού, και αν ο ιδρώτας μούσκεψε τα κορμιά μας, και αν φτάσαμε ξέπνοοι μέχρι εδώ. Στο έσχατο όριο της ομορφιάς. Πέρα από αυτό, κανένας δεν μπορεί να αντέξει.

 

ΑΓΡΑΦΑ

0

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ | Κατηγορία Βουνά | , στις 27-11-2018

ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΙ

Τραχύ τοπίο πέτρινο, σκαμμένο από νερά και πάγους. Μετεωριζόμαστε στις άκρες των γκρεμών τυλιγμένοι στις ομίχλες του Νοέμβρη, φασματικές παρουσίες, σε πλήρη αντίθεση με το περιβάλλον.
Το πλήθος το πολύχρωμο που ανοίγει πέρασμα στο χιόνι, που διακόπτει του ανέμου το τραγούδι, που όλο και ψηλότερα ζητά να ανεβεί, τρυπώνοντας στα σπλάχνα του βουνού. Βράχια κοφτά, πέτρες και λάσπη. Βηματισμός αργός, συντονισμένος, χορός αρχαίος στη ράχη του βουνού.
Όσο ξεμακραίνουμε από την ασφάλεια των οχημάτων μας η ανάγκη της επιστροφής γίνεται εντονότερη. Εδώ ψηλά η μάχη μαίνεται. Νερό και αέρας κόντρα στο βουνό και εμείς στη μέση.
Σε χνάρια παλιά βαδίζουμε, σε στράτες ξεχασμένες, αναζητώντας τι; Μια κυριακάτικη απόδραση από της πόλης τη ρουτίνα; Τη δικαίωση της εβδομάδας που πέρασε ή αυτής που έρχεται, την πάλη με τις αντιξοότητες που ο πολιτισμός κατάργησε; Την αίσθηση του αιώνιου, του χρόνου το σταμάτημα στην αγκαλιά του πέτρινου γίγαντα;
Η ομίχλη ρουφά τα σώματα και τις φωνές μας αλλά αρκεί μια μόνο ριπή ανέμου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τότε η ανθρώπινη αλυσίδα εμφανίζεται ξανά μέσα στη λάμψη των πολύχρωμων αδιάβροχων. Τι ομορφιά Θεέ μου!

Αγραφα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση