ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
H εφηβεία είναι αναμφίβολα η πιο όμορφη, η πιο ανέμελη αλλά και η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής του ανθρώπου, σε μία κοινωνία βυθισμένη στα προβλήματα. Οι έφηβοι έχουν τα δικά τους ξεχωριστά και πολύ ιδιαίτερα προβλήματα. Σίγουρα χρειάζονται τόμοι ολόκληροι να αναλυθούν όλα, και γι΄αυτό εδώ αναλύονται μόνο λίγα απ΄αυτά, ίσως τα πιο σημαντικά.
Καταρχάς ένα πρόβλημα των εφήβων είναι ότι δεν μπορούν με τίποτα να συνεννοηθούν με τους γονείς τους και επίσης ισχύει και το αντίστροφο. Ένας γονέας μένει στα <<κρύα του λουτρού>> όταν προσπαθεί να συζητήσει με το έφηβο παιδί του. Ένας λόγος που επηρεάζει πολύ αυτήν την ασυνεννοησία και την επιδεινώνει είναι το χάσμα γενεών που υπάρχει μεταξύ γονέων και εφήβων. Αλλιώς σκέφτονται και λειτουργούν οι ώριμοι και έμπειροι στη ζωή πια γονείς και αλλιώς οι έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται σε μια πολύ έντονη και περίεργη φάση της ζωής τους. Αρκεί μόνο να ακούσουμε μια συνομιλία ενός γονέα με το έφηβο παιδί του για να πειστούμε πως τα προαναφερθέντα ισχύουν.
Παρατηρώντας την ατζέντα ενός εφήβου είναι δύσκολο να βρούμε ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα του. Φροντιστήρια, αθλήματα, διάβασμα, μουσικά όργανα και φυσικά το σχολείο έρχονται για να μπουκώσουν το πρόγραμμα του εφήβου και να τον γεμίσουν με έγνοιες, άγχος και πάνω απ΄ όλα κούραση. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες επιλέγονται από τους ιδίους τους εφήβους και κάποιες άλλες επιλέγονται από τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους δημιουργικά και έξυπνα. Όλα αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα, όμως κουράζουν το έφηβο, του μειώνουν στο ελάχιστο τον ελεύθερο του χρόνο. Και δυστυχώς δεν του αφήνουν ελευθερία μέσα στη μέρα του. Σίγουρα ο έφηβος πρέπει να είναι δραστήριος και ενεργητικός, πρέπει όμως να έχει και λίγο χρόνο για τον εαυτό του.
Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και οι έφηβοι έχουν ανάγκη από τροφή προκειμένου να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν και να πάρουν δύναμη. Όμως οι πολύ έντονες συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον έφηβο καθώς και τα ερεθίσματα που δέχεται από τον περίγυρό του αρκετές φορές επηρεάζουν τις σωστές διατροφικές του συνήθειές του. Έτσι μπορεί ο έφηβος ξαφνικά να αρχίσει να γίνεται λαίμαργος και να τρώει ό,τι φαγητό βρει μπροστά του, δηλαδή να πάθει βουλιμία. Άλλοτε πάλι μπορεί η ψυχολογία του να επηρεαστεί τόσο έντονα από κάτι που να έχει ως αποτέλεσμα νευρική ανορεξία. Στην περίπτωση αυτή δεν σκέφτεται καθόλου το φαγητό και δεν τρώει σχεδόν τίποτα, πράγμα εξίσου άσχημο με το προηγούμενο.
Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος που οι έφηβοι συχνάζουν και αφιερώνουν πολύ χρόνο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το κάνουν ελκυστικό στα μάτια τους και πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρων και αξίζει να του αφιερωθεί χρόνος. Πολλοί έφηβοι όμως αφιερώνουν στο διαδίκτυο πολύ περισσότερο χρόνο απ΄ όσο θα έπρεπε και δεν είναι λίγοι αυτοί που εθίζονται στην ψηφιακή ομορφιά του. Εξ΄αιτίας αυτού του εθισμού οι έφηβοι σπαταλούν άσκοπα τον χρόνο τους και βρίσκονται εκτεθειμένοι μπροστά στους πολυάριθμους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.
Όσον αφορά στο θέμα του διαδικτύου έχει παρατηρηθεί από πολλούς ψυχολόγους και επιστήμονες πως το διαδίκτυο έχει πολύ μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά των νέων. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι καλό και τους κάνει κοινωνικότερους. Οι πιο πολύ επιστήμονες όμως έχουν παρατηρήσει πως οι έφηβοι που περνούν πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή τους γίνονται επιθετικοί και αντικοινωνικοί. Η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι είναι πολύ ευαίσθητοι και τα πολύπλευρα ερεθίσματα που δέχονται από το διαδίκτυο είναι ικανά να επιδράσουν την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του έφηβου.
Τα προβλήματα του ανθρώπου δεν τελειώνουν ποτέ πόσο μάλλον των εφήβων. Μπορούν να ειπωθούν αμέτρητα άλλα πράγματα γι αυτό το θέμα, το συμπέρασμα όμως είναι πως οι έφηβοι περνάνε από μία δύσκολη και έντονη περίοδο και σίγουρα έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα.