Η Μόδα και τα Πρότυπα της Ανά Δεκαετίες

Η μόδα έχει την δική της ιστορία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει περάσει από διάφορα στάδια αναδεικνύοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό πρότυπο της γυναίκας.

Στην αρχαιότητα αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κυριαρχούσαν τα μεταξωτά υφάσματα και οι χιτώνες ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο σήμα κατατεθέν ήταν τα περίτεχνα κοσμήματα.

Από το Βυζάντιο μέχρι το μεσαίωνα ,με την ανάπτυξη του εμπορίου, εκτός από χιτώνες με μεταξωτά υφάσματα φορούσαν και ρούχα από μαλλί αλλά και γούνες.Στην Αναγέννηση, οι γυναίκες φορούσαν μεγάλα καπέλα που θύμιζαν πυραμίδες και μακριά φορέματα. Από τον 16 και 17ο αιώνα και μετά, η «ιδανική γυναίκα» ήταν αυτή που είχε πλούσιες καμπύλες.Έτσι φορούσαν κορσέ για να τονώνει το μπούστο και την μέση .Επικρατούσε η δαντέλα και τα φαρδιά μανίκια.Μετά την γαλλική επανάσταση οι γραμμές ήταν πιο απλές, μέχρι το 19 αιώνα όπου τα προκλητικά χτενίσματα και τεράστια καπέλα καθιερώθηκαν,τα φορέματα φάρδυναν.Αυτά είχαν από κάτω στρώσεις από υφάσματα ώστε να φαίνονται πιο «φουσκωτά» .

ΒΥΖΆΝΤΙΟ

 

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

180ς ΚΑΙ 19ος ΑΙΩΝΑΣ

 

 

20ος ΑΙΩΝΑΣ

Σιγά, σιγά φτάνουμε στον 20 αιώνα όπου οι γραμμές γίνονται πιο στενές .’Έτσι από τα φαρδιά ρούχα και τα επιβλητικά καπέλα αρχίζει η εποχή της απλότητας.Ενώ πιο πριν η μόδα ήταν για τους πλούσιους, καθώς εκείνοι άλλαζαν έως και 6 φορές την ημέρα,τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολέμου διαμορφώνεται σταδιακά ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Όσον αφορά τη μόδα , κατά τη διάρκεια του αιώνα οι γραμμές απλοποιούνταν σταδιακά όλο και περισσότερο. Ωστόσο το πλούσιο στήθος και οι καμπύλες παρέμειναν στοιχεία της «ιδανικής γυναίκας»

 

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση