Ιδιότητες

Δημοσιευμένο στις 9 Οκτωβρίου 2008 Κατηγορία: Γενικά από ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάθε αντικείμενο έχει ένα σύνολο ιδιοτήτων. Οι ιδιότητες είναι χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά και την εμφάνιση των αντικειμένων. Παρακάτω ακολουθεί η περιγραφή κάποιων ιδιοτήτων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις εφαρμογές.BackColor: Το χρώμα στο φόντο ενός αντικειμένου, π.χ. μιας φόρμας, ενός πλαισίου κ.ο.κ. Οι τιμές που παίρνει η συγκεκριμένη ιδιότητα είναι σε δεκαεξαδική μορφή (0,1,2 έως Ε,F):

Μαύρο: &Η0&

Άσπρο:&ΗFFFFF&

Αν θέλουμε να μάθουμε τον αριθμό ενός χρώματος, επιλέγουμε το χρώμα στο παράθυρο ιδιοτήτων και στο πλαίσιο μας εμφανίζει τον αριθμό του.

Caption: Με αυτή την ιδιότητα ορίζουμε το κείμενο που θα εμφανίζεται στο αντικείμενό μας. Αν πρόκειται π.χ. για φόρμα ορίζει το κείμενο στη γραμμή τίτλου, ενώ για το κουμπί ορίζει το κείμενο που θα εμφανίζεται πάνω σ’αυτό.

Enabled: Ενεργοποιεί (True) ή απενεργοποιεί (False) ένα αντικείμενο

Height:Δηλώνει το ύψος ενός αντικειμένου, π.χ. μιας φόρμας

Left: Η θέση του αντικειμένου θεωρώντας ως θέση 0 (μηδέν) το αριστερό άκρο του παραθύρου στο οποίο βρίσκεται το αντικείμενο.

Name : Είναι το όνομα ενός αντικειμένου. Καλό είναι να δίνουμε ένα όνομα που να περιγράφει το αντικείμενο προκειμένου να μας διευκολύνει κατά τη συγγραφή του κώδικα. Αν ένα κουμπί για παράδειγμα λέγεται command1 δεν μας κατατοπίζει καθόλου για το τι κάνει όταν το πατάς, ενώ όταν λέγεται exodos μπορούμε να φανταστούμε τι περίπου θα κάνει αν το πατήσουμε. Προσοχή, μην το μπερδεύουμε με το Caption, με αυτό ορίζουμε το κείμενο που θα εμφανίζει το αντικείμενό μας.

Stretch: Εφαρμόζεται στο αντικείμενο Image. Όταν παίρνει την τιμή True, η εικόνα που εμφανίζει το αντικείμενο προσαρμόζεται στις διαστάσεις του.

Top: Η θέση του αντικειμένου θεωρώντας ως θέση 0 (μηδέν) το πάνω άκρο του παραθύρου στο οποίο βρίσκεται το αντικείμενο.

Visible: Εμφανίζει (True) ή έξαφανίζει (False) ένα αντικείμενο.

Value: Σε πλήκτρο επιλογής (Option Button)

Όταν έχει την τιμή True είναι επιλεγμένο, ενώ όταν έχει την τιμή False δεν είναι επιλεγμένο

Σε πλήκτρο σημείωσης (CheckBox)

Όταν έχει την τιμή Checked είναι επιλεγμένο, ενώ όταν έχει την τιμή Unchecked δεν είναι επιλεγμένο

Width: Δηλώνει το πλάτος ενός αντικειμένου, π.χ. μιας φόρμας




Αφήστε μια απάντηση